Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Weronika Bela

Amanda Schulman om sina sminkrutiner – från snabba vardagsknepen till date night-looken

Amanda Schulman har ett passionerat förhållande till smink och skönhet. Här ger hon sina bästa sminktips – från vardagsglow till hur hon fixar intensiva ögon för en date night med Alex.

Mediapersonligheten och entreprenören Amanda Schulman har både i podd och med tutorials på Instagram visat hur mycket hon älskar smink. Under 2021 tog hon nästa steg i sitt skönhetsintresse – och tillsammans med Jessica Dersén och Karin Svensson, båda med lång erfarenhet av skönhetsbranschen – lanserade hon skönhetsmärket All I Am Beauty.

– Det gör mig så stolt att jag spricker. Varje produkt betyder verkligen något och det är verkligen passion och kärlek bakom, säger Amanda. 

Vad är go to-sminkningen till vardags?

– Överlag använder jag mycket smink, mitt ansikte klarar av det. Det går inte en dag utan primer, jag använder den från vårt märke som heter Glow. Till och med en söndag när jag inte sminkar mig alls tar jag lite av den för lyster – det ligger en tub både bland mina krämer och vid sminket. När jag ska sminkar mig lite mer blandar jag den tillsammans med foundation, ungefär 30 procent primer och och 70 procent foundation. Det är lättast så för en snabb snygg finish. 

Jag använder bronzer och rouge, brun ögonskugga på ögonlocken samt brun kajal runt ögat, innanför fransarna längs med vattenlinjen. Just nu använder jag en mascara från Lancôme. Jag fyller i läpparna med läppenna och sedan läppglansen från All I Am, lite huller om buller, men min absoluta favorit är nyansen Pink Velvet.

Enzym peeling och Glow primer från All I am beauty.Enzym peeling och Glow primer från All I am beauty.Enzym peeling och Glow primer från All I am beauty.
Enzym peeling och Glow primer från All I am beauty.

Vad har du för borstar till?

– Från Tom Ford, som jag älskar. 

Highlighter och bronzer från Westman Atelier och borste från Tom Ford.Highlighter och bronzer från Westman Atelier och borste från Tom Ford.Highlighter och bronzer från Westman Atelier och borste från Tom Ford.
Highlighter och bronzer från Westman Atelier och borste från Tom Ford. Foto: Weronika Bela

Hur lång tid tar det?

– Tio minuter.

Tar du dig alltid den tiden, är det en viktig stund?

– Absolut, det är den viktigaste stunden. Det är så jag startar dagen. Jag har ju nu också byggt mig ett sminkbord för jag tycker så mycket om att sitta ner och sminka mig. Och det blir då en extra underbar stund. När man står blir det som att man är stressad och har bråttom. Jag har också fixat så det är extra bra ljus, vilket gör att man alltid ser snygg ut och den känslan håller sedan i sig hela dagen.

Serum från Glossier, bronserstift från Milk makeup, foundation och concelar från Giorgio Armani.Serum från Glossier, bronserstift från Milk makeup, foundation och concelar från Giorgio Armani.Serum från Glossier, bronserstift från Milk makeup, foundation och concelar från Giorgio Armani.
Serum från Glossier, bronserstift från Milk makeup, foundation och concelar från Giorgio Armani. Foto: Weronika Bela

Vad har du med dig i handväskan för touch ups under dagen?

– Alltid en kajal och minst två läppglans. Jag formar och fyller i med läppennan på morgonen eller innan en utekväll så har jag en bas som sitter, sedan bättrar jag på med läppglanset. Ett puder, jag använder inte så mycket puder annars men i touch up-syfte fyller det en funktion. Jag har ett puder från Laura Mercier som egentligen är för under ögonen men som fungerar väldigt bra. Jag har ibland en med mig ett blush stick också som gör att jag ser lite piggare ut.

Du har ju lyckats få många att börja använda mörkblå kajal, hur upptäckte du den snygga och användbara nyansen?

– Det var från början ett felprov som jag började använda och blev tokig i. Blicken blir intensiv! Jag vill inte vara utan varken den svarta eller bruna, jag måste ha alla tre hemma, men den blå är så fin för den är inte lika hård som svart kajal. Speciellt om man är blond är det väldigt fint. Man ser att något händer och det är ett enkelt trick för att få in något nytt, om man annars inte är så experimentell. Så kul att folk håller oss i handen och vågar prova blå kajal.

Smink är inte på liv – bara roligt

Vad är ditt tips till de som tycker det är svårt att sminka sig?

– Ta dig tiden och se den som en härlig grej. Stressa och pressa inte fram det! Lek och prova dig i stället fram. Jag har två döttrar och jag fick en liten chock när jag fick höra att deras kompisar inte fick använda smink. Det är ju kul att leka med smink! Det är lika kreativt som att måla en tavla. Min farmor (Gunny Widell reds anm) var ju chefredaktör för Damernas Värld, bland annat, och hennes bästis var en av Sveriges första makeupartister och när vi kom hem till henne så sminkade vi oss och ritade med sminket. Det var så lustfyllt! Smink är inte på liv och död och jag vill få fram det roliga med det.

Amanda Schulman smörjer sig med body lotion i doften White flower bliss från All I Am Beauty.Amanda Schulman smörjer sig med body lotion i doften White flower bliss från All I Am Beauty.Amanda Schulman smörjer sig med body lotion i doften White flower bliss från All I Am Beauty.
Amanda Schulman smörjer sig med body lotion i doften White flower bliss från All I Am Beauty.

Vad har du för kvällsrutiner?

– Jag kan inte gå och lägga mig om jag inte badat. Att få bada av sig dagen … Och nu har vi ett badskum i doften White flower bliss. Den fyller hela badrummet med doft och har ett tjockt skum, Det är en sån lyxgrej! Jag älskar att jag kan ta fram det jag använder och vill ha. Det finns en body lotion också och båda förpackningarna är så fina att ha framme i badrummet. I februari kommer också en nattmask och det är också en grej som jag själv vill ha.

Badskummet i doften White flower bliss.Badskummet i doften White flower bliss.Badskummet i doften White flower bliss.
Badskummet i doften White flower bliss.
Jag sminkar mig väldigt mycket, annars är det ingen riktig date night.

Om du ska ha en dejtkväll med Alex, hur sminkar du dig då?

– Framförallt sminkar jag mig väldigt mycket, annars är det ingen riktig date night. Det är viktigt att både klä upp sig och sminka sig. Alex bastar och eftersom han aldrig är klar har jag mycket tid till att sminka mig. Jag koncentrerar mig på ögonen – jag vill ha en blick! Det är också ögonmakeupen som är för mig den stora skillnaden mellan dag och kväll. Jag har nästan aldrig röda läppar på en date night, då går det ju inte med en enda puss, men annars är jag inte så mycket för regeln om det ena eller det andra, utan jag kan gärna ha både röda läppar och kraftig ögonmakeup. Mycket parfym också på en date night, hundra procent. Doften är allt på en date.

Amanda Schulman vid sitt sminkbord.Amanda Schulman vid sitt sminkbord.Amanda Schulman vid sitt sminkbord.
Amanda Schulman vid sitt sminkbord. Foto: Weronika Bela

När du ska ut och resa, vad vill du inte glömma från badrumsskåpet?

– Nu när jag nyligen var i Marbella så hade jag glömt mascaran. Jag upptäckte det första kvällen när jag gjort en hel sminkning och skulle sätta på mascara som sista steg… Jag kände mig så naken! En gång när jag och Alex åkte på bröllopsdagsresa till Positano kom inte vårt bagage fram. Vi skulle vara borta i två dagar så det hann aldrig komma fram. Jag fick ha de kläderna jag reste i hela tiden, förstå vad hemskt när man är på en resa och ställe där man vill vara uppklädd och romantisk. Jag fick köpa en bikini som jag bar som underkläder också, MEN det jag hade var min sminkväska! Det var räddningen och sedan dess packar jag aldrig ner sminkväskan i det incheckade baggaget. Jag har det viktigaste i handbagaget! Concealer, mascara, kajal och läppglans ser jag till att ha med mig.

Jag inte så mycket för regeln om det ena eller det andra, utan jag kan gärna ha både röda läppar och kraftig ögonmakeup.

Vilken är din favoritconcealer?

– Jag provar ofta olika men jag har alltid flytande. Jag är också 40 år så kravet är att den inte får lägga sig i linjer. Just nu har jag en från Laura Mercier, men jag har haft en från Estée Lauder som har en primer på ena sidan och som jag tycker väldigt mycket om. Även Giorgio Armani. 

Smycken och doften White flower bliss.Smycken och doften White flower bliss.Smycken och doften White flower bliss.
Smycken och doften White flower bliss. Foto: Weronika Bela

Hur ser dina manikyr-rutiner ut?

– Jag gillar både vanligt lack och shellac på salong. Dock kan jag inte göra shellac under för lång tid, mina naglar blir så tunna och sköra då. Det är ju härligt att gå och göra naglarna på salong för det sitter. Hela somrarna när jag är på Gotland har jag bara vanligt lack för då gör jag naglarna själv. Jag tycker det är viktigt att ha de bästa färgerna hemma så man har möjlighet att fixa själv. I går tog jag med mig mitt favoritlack från mitt märke i den perfekta bordeaux-färgen till salongen för att få det snyggt målat.

LÄS MER: Amanda och Alex Schulman i stor intervju: ”Vi har inte en krona på kontot.”   

LÄS MER: Så fixar du festfrisyren med tunt och flygigt hår