Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: WERONIKA BELA

Annika Jankell om sin skönhetsrutin: ”Ålder är inte en identitet”

Programledaren Annika Jankell, 61, har hittat bra hudvårdsrutiner tack vare sina döttrar. För DV berättar hon om sin bästa ögonkräm, makeupknepet som snabbt tar henne från vardag till fest och lyckoruset en ny mascara kan ge.

Annika Jankell tycks evig, hon har synts i rutan i 35 års tid nu och fortsätter att utstråla samma energi och positivism. På japanska säger man ”wakai”. Det betyder ”ung i hjärtat” och beskriver någon som har en ungdomlig personlighet oavsett ålder. Det är också namnet på byrån som Jankell och tv-producenten Ulrica Örn grundat, i syfte att lyfta fram kvinnor över 45 och ge dem ett ställe att mötas på. För ungdomlighet, precis som skönhet, är någonting relativt och kommer inifrån.
– Att vara en wakai handlar främst om att inte låta sig begränsas av sin ålder. Att åldern inte är en identitet.
Du har ju varit i rutan i många år. Har du någonsin känt press på dig att vara snygg?
– Nej, det skulle jag inte kalla det. Men det är ofrånkomligt att man vill se ut som sitt bästa jag eftersom man ständigt blir bedömd.

Vi har ju i alla tider putsat fjädrarna, man mår helt enkelt bättre då.

Hur känns det att bli igenkänd?
– Jag funderar aldrig på det. För mig har det alltid varit ungefär som när jag var ordförande i elevrådet. De andra eleverna vet vem jag är för att jag har den rollen. Att folk vet vem jag är för de har sett mig på tv betyder ingenting, jag identifierar mig inte med mitt yrke. Det har med min uppväxt att göra och mina fantastiska och kloka föräldrar. Jag fick inte bekräftelse genom att vara duktig i skolan utan för hur jag var som person. Jag behövde inte prestera för att bli älskad.
Vad händer om du går osminkad en dag?
– På stan? Det händer ingenting, haha. Jag gör det ganska ofta eftersom jag går på yoga och då tar man av sig sminket. Men när jag ska träffa någon, som nu, då ska jag representera mig själv, då är det inbyggt att jag vill se bra ut. Det är lustigt, de enda gångerna folk känner igen mig är när jag är med i tv, fullt sminkad. När jag inte jobbar och inte är sminkad är det ingen som känner igen mig.

Ögonskuggspaletter från Chanel, concealer från It Cosmetics, rouge från Mac, läppglans från Clarins och Chanel. ”Det lilla glashjärtat hade min mamma i sin necessär.”Ögonskuggspaletter från Chanel, concealer från It Cosmetics, rouge från Mac, läppglans från Clarins och Chanel. ”Det lilla glashjärtat hade min mamma i sin necessär.”Ögonskuggspaletter från Chanel, concealer från It Cosmetics, rouge från Mac, läppglans från Clarins och Chanel. ”Det lilla glashjärtat hade min mamma i sin necessär.”
Ögonskuggspaletter från Chanel, concealer från It Cosmetics, rouge från Mac, läppglans från Clarins och Chanel. ”Det lilla glashjärtat hade min mamma i sin necessär.” Foto: WERONIKA BELA

Du syntes som programledare i TV4 i många år. Sedan gick du över till Sveriges Radio och Svensktoppen, och började jobba som redaktör för tidningen Kupé. Var det skönt att slippa synas?
– Jag är alltid närvarande i det jag gör för stunden så jag tänker inte så. Men nyligen var jag med i Bingolotto som gäst och då blev jag påmind om hur lyxigt det är att bli sminkad. När jag satt där i sminkstolen så tänkte jag ”Fy fasen var det här är så kul, vilken lycka!” Det berodde väl på att jag inte blir sminkad så ofta längre.
Vari består lyckan?
– I lyxen att få vara i händerna på ett proffs som vill göra en fin, det är ju underbart. När man blir äldre så ser man sämre, jag är skitdålig på att sminka mig för det går inte när jag har brillorna på. Det blir alltid en chansning. När jag träffar mina döttrar kommer de alltid fram och börjar peta och jämna ut. De säger åt mig ”Så här ska du göra”, och ”Du måste använda tops”. Jaja, säger jag.
Kan smink ge upphov till annat än lyckokänslor?
– När man pratar om smink blir det lätt att det faller över till att det är ytligt. Men vi har ju i alla tider putsat fjädrarna, man mår helt enkelt bättre då. Jag tycker att sminköser är som psykologer. De lyssnar och känner av.

Ögonkräm från Filorga.Ögonkräm från Filorga.Ögonkräm från Filorga.
Ögonkräm från Filorga. Foto: WERONIKA BELA

Hur tar du hand om din hud?
– Det skulle du fråga mina döttrar om, de säger åt mig vad jag ska göra och vad jag ska använda. Allt är så 2.0 nu. När jag började på tv hette det inte ens concealer och foundation, det hette bara täckkräm. I dag säger mina döttrar saker som ”Va, har du ingen primer? Varför kör du inte med bronzing?” Det är en skönhetsdjungel med alla innovationer hela tiden. Jag kan bli lätt stressad. 

Filorgas ögonkräm Time filler eyes är skitbra.

Försöker du att hänga med i smink­­utvecklingen?
– Nyligen var jag på min första ansiktsbehandling på 20 år. Jag var livrädd. Det var som när man inte varit hos tandläkaren på länge och väntar på domen. Men hon sa att jag låg bra till för min ålder. Då blev jag glad.
Nämnde hon solskyddsfaktor?
– Herregud, där är jag ju usel. Mina döttrar får påminna mig. De tycker jag är en hoppjerka, jag är duktig ett tag och smörjer in mig, sedan glömmer jag bort det. Jag fick en CC-kräm, It Cosmetics CC+ spf 50, av min dotter och den har jag till vardags. 

Primer från Sensai, serum och rengöring från Clarins och ansiktsmask från Peter Thomas Roth.Primer från Sensai, serum och rengöring från Clarins och ansiktsmask från Peter Thomas Roth.Primer från Sensai, serum och rengöring från Clarins och ansiktsmask från Peter Thomas Roth.
Primer från Sensai, serum och rengöring från Clarins och ansiktsmask från Peter Thomas Roth. Foto: WERONIKA BELA

Är du en periodare?
– Ja, verkligen. Men just nu är jag inne i en bra period med rutiner där jag faktiskt försöker att inte slarva. Jag tar bort sminket med ansiktsvatten, sedan rengör jag och så duttar jag på lite serum och smörjer med en nattkräm. Jag gör mitt bästa för att inte stoppa alla fingrarna i burken och försöker att vara mer kärleksfull med insmörjningen och låta produkterna sjunka in. Dagtid serum och dagkräm och numera den här krämen med skyhög spf, haha.
Vad använder du för produkter?
– Filorgas ögonkräm Time filler eyes är skitbra, den fick jag av en kompis. Den älskar jag. Ögonlocken ser mindre svullna ut på morgonen. Sedan har jag min Rolls Royce – guldmasken från Peter Thomas Roth. Jag känner att det händer någonting när jag har den på mig.

Jag älskar ögonskuggor från Chanel och foundationstiftet Teint idôle från Lacôme.

Har du någon makeupfavorit?
– Ja, gud ja. Jag älskar ögonskuggor från Chanel och foundationstiftet Teint idôle från Lacôme. Nu för tiden pratar alla om glow men jag har varit sen på bollen och mest hållit mig till puder. Men sedan en tid tillbaka använder jag Glowing base från Sensai, en sminkös tipsade om den och jag kastade mig i väg och köpte. Oslagbar!
Och på läpparna?
– Allt jag sätter på läpparna försvinner, jag vet inte vad det är. Det är så vackert med starka läppstift på andra, jag kan inte slita blicken. Men jag är usel på läppar. Clarins Lip perfector funkar bra, den är så härlig och man får lite lagom med färg. Jag avskyr torra läppar, jag får panik av det.

Foto: WERONIKA BELA

Vad har du alltid i sminkväskan?
– Kajalpenna och läppenna. Samt en pennvässare som funkar till bägge. Och tops eftersom jag är äldre och ser dåligt. Man gör alltid misstag med ögonmakeupen som man får rätta till. När folk, och då menar jag mina döttrar, börjar peta för att rätta till så kan man säga ”Nej tack, jag har en tops”, haha.
Har du en favoritmascara?
– Jag testar ofta nya. Jag får ett litet lyckorus varje gång jag köper en ny, jag tror att livet ska förändras, haha. Just nu gillar jag Wonder perfect mascara 4D från Clarins.
Har du några knep och tips?
– Det är alltid bra att ha ClearEyes, concealer, läppglans och en svart kajal i väskan för ibland vet man inte vad som händer, kanske hamnar man på något spontant mingel efter jobbet. Då kan man toppa med kajal, till exempel från Nyx, så blir det lite party av det hela. Sådan är jag, öppen för vad som sker. 

Annika Jankell

Gör Driver byrån Wakai tillsammans med tv-producenten Ulrica Örn. Programledare för Melodikrysset i P4

Ålder 61 år. 

Bor Stockholm.

LÄS MER: Stjärnornas skönhetsfavoriter – från smink till hår- och hudvårdsprodukter

LÄS MER: Drag race-Robert Fux om sin skönhetsrutin: ”Produkter ska kunna användas på flera sätt”