Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Zainab Jones.Zainab Jones.Zainab Jones.
Zainab Jones. Foto: Privat

DV:s Zainab Jones utsedd till en av årets kvinnor

Den 8 mars – internationella kvinnodagen – uppmärksammar Expressen 100 svenska kvinnor som är förebilder eller på annat sätt sticker ut. Damernas Världs bloggare Zainab Jones är en av dem. Här berättar hon om sitt viktiga arbete för jämställd vård – och sitt absolut bästa hudvårdsknep.

Zainab Jones, arbetar hårt för att ändra sjukvårdens fördomar om melaninrikhud, bland annat att mörk hud skulle vara mer smärttålig än ljus hud, vilket hon nu prisas av Expressen för. 

LÄS MER Årets kvinnor 2023: 100 kvinnor som satte avtryck

Grattis till att bli utnämnd till en av Årets kvinnor 2023, hur känns det?
– Jag är mer än hedrad, glad och rörd! Vilken ära! Det betyder otroligt mycket och sporrar mig att fortsätta. Det ligger mycket arbete bakom och det känns fantastiskt att bli uppmärksammad som en av Årets kvinna tillsammans med andra briljanta kvinnor på internationella kvinnodagen.

Kvinnor som tillhör en minoritet löper en ökad risk att dö på grund av rasism i den svenska sjukvården

Berätta mer om ditt arbete för mer jämställd vård!
– Jag belyser och uppmärksammar strukturell rasism inom sjukvården, med fokus på melaninrik hud, något som ofta utelämnas i vård - och omsorgsutbildningar, kurslitteratur och forskning. Jag belyser hur kvinnor som tillhör en minoritet löper en ökad risk att dö I samband med förlossning på grund av rasism i den svenska sjukvården. Något annat som jag jobbar för är en ökad representation av kvinnor som tillhör en minoritet i bröstcancerkampanjer, bilder på hur ärrbildningar och hudförändringar kan se ut på melaninrik hud vid behandling av bröstcancer, inkludering av peruker och proteser på olika hudtoner. Allt förebyggande arbete och information om hudcancer/bröstcancer är endast fokus på majoritetsbefolkningen.

Zeinab Jones.Zeinab Jones.Zeinab Jones.
Zeinab Jones. Foto: ZAINAB JONES

Vad har du mer på gång framöver?
– Jag har många spännande saker framför mig! Jag är inbjuden att presentera mitt arbete i Milano i maj, på världens största sårkonferens med sjukvårdspersonal från 80 olika länder. När det gäller hudvård så har jag många värdefulla tips som jag kommer att dela med mig under våren i min blogg på DV – så håll utkik!

Zainab Jones

GÖR Sjuksköterska och utbildningsansvarig, bloggare på damernasvärld.se och driver instagramkontot @minmelanin. 

ÅLDER 41 år. 

BOR Malmö. 

FAMILJ Man, två barn och en stor släkt.

retinol har fantastiska fördelar

Tillsist, vad är ditt absolut bästa hudvårdsknep?
– Jag älskar Retinol på grund av alla dessa fantastiska fördelar och mitt bästa hudvårdsknep för att undvika irritation är ”smörgåstekniken”. Verkligen en game changer! 

LÄS MER: Zainabs blogg Min Melanin här.