Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

1 AV 2
Marina Kereklidou ger sina bästa sminktips för mogen hud
2 AV 2
Foto: Instagram @brigittemakeup och Getty

Bästa makeupknepen för mogen hud – stjärnornas makeupartist tipsar

Sigourney Weaver och Michelle Pfeiffers mest anlitade makeupartist är svenskfranska Brigitte Reiss-Andersen. Damernas Värld fick en pratstund med Brigitte som bjöd på alla trick som smickrar mogna kvinnor bäst. 

Makeupartisten Brigitte Reiss-Andersen, 66 år, har hela världen som arbetsfält sedan många år. Karriären fick sin start på modellagenturen Stockholmsgruppen under 70-talets mitt. Då var det vanligt att modellerna sminkande sig själva innan en modefotografering, och Brigitte fick i uppdrag att lära nyrekryterade unga tjejer om makeup och ljussättning. Fotograferna noterade snabbt att bilderna blev så mycket bättre med Brigitte vid sminkpenslarna. Resultat: hon blev en flitigt anlitad makeupartist, en av Sveriges allra första, och uppmärksammades tidigt av de stora modehusen i Paris och Milano.

Nu bor Brigitte i New York sedan många år, och är en av världens mest respekterade makeupartister med en lång rad Hollywoodstjärnor på kundlistan. De är i alla åldrar, från Gigi Hadid (28 år) till Jennifer Coolidge (61), Michelle Pfeiffer (64) och Sigourney Weaver (74). 

– Vi håller oss friska så mycket längre nu än förr. Alla mina kunder har en hälsosam livsstil, och det märks både i sättet och utseendet. Vi känner oss inte gamla, helt enkelt, utan kommer att fortsätta hålla stilen i många år än, säger Brigitte.

Makeupartisten Brigitte Reiss-Andersen, 66 år, har hela världen som arbetsfält.Makeupartisten Brigitte Reiss-Andersen, 66 år, har hela världen som arbetsfält.Makeupartisten Brigitte Reiss-Andersen, 66 år, har hela världen som arbetsfält.
Makeupartisten Brigitte Reiss-Andersen, 66 år, har hela världen som arbetsfält. Foto: Tim Trompeter

Brigittes bästa sminktips till mogen hud

– Att sminka 20-åring är enkelt, man kan inte göra fel. Mogen hud kräver lite mer, men nu finns också mycket bra och lättarbetade produkter att arbeta med.

1. Återfukta först 

Börja med väl återfuktad hud.
– Enkla rutiner ger bästa resultat, därför gillar jag inte produkter som säger sig fixa fem problem samtidigt. När produkten erbjuder solskydd, färg, anti-age, lyster och återfuktning i ett vet jag att inget blir tillräckligt bra. Att jobba med en massa steg passar inte heller mig, det blir bara rörigt. Därför grundar jag med serum anpassat efter hudtyp när det behövs, och klappar sedan återfuktande kräm eller lotion. Primer är toppen för ung och lite oljig hud, men själv använder jag sällan primer på personer med mogen hy.

Återfuktande serum, Hydrating serum, Filorga.
ANNONS Köp här (länk till Skincity). 

Rik ansiktskräm, Rich hydrating moisturiser, Vichy.
ANNONS Köp här (länk till Åhlens).  

Ansiktskräm med peptider, Protini polypeptide cream, Drunk Elephant.
ANNONS Köp här (länk till Sephora). 

Brigitte och Sigourney Weaver.Brigitte och Sigourney Weaver.Brigitte och Sigourney Weaver.
Brigitte och Sigourney Weaver. Foto: @brigittemakeup/Instagram

2. Jämna ut 

Göm och glöm med rätt concealer.
– Concealer är något som verkligen gör skillnad, och de allra flesta behöver uppljusning under ögonen. Bästa nyansen är snäppet ljusare och snäppet mer rosa än din hudton. Du med varmare hudton behöver concealer som drar mot aprikos. Jag låter nyckelbenet guida mig till rätt foundationfärg. Då vet jag att ansiktet har samma nyans som resten av kroppen, och fungerar även till den mest urringade outfit. För mig ska foundation knappt synas, bara ge en skir slöja. Därför är Armani Luminous Silk Foundation en mångårig favorit. Den är vattenbaserad och som att måla med akvarell, jämfört med stabbig och täckande oljefärg. Concealer applicerar jag med pensel, men till foundation föredrar jag en fuktad Beautyblender. Välj äkta vara, kopiorna är aldrig lika bra. 

Återfuktande och lystergivande concealer, Luminous silk concealer, Giorgio Armani.
ANNONS Köp här (länk till Kicks). 

Lätt foundation, Luminous silk foundation, Giorgio Armani.
ANNONS Köp här (länk till Kicks. 

Färgad dagkräm, Pure radiant tinted moisturizer, Nars.
ANNONS Köp här (länk till Sephora).

Makeupsvamp, Original pink, Beautyblender.
ANNONS Köp här (länk till Lyko). 

Brigitte har länge jobbat med Sigourney Weaver – här inför en talk show i New York.Brigitte har länge jobbat med Sigourney Weaver – här inför en talk show i New York.Brigitte har länge jobbat med Sigourney Weaver – här inför en talk show i New York.
Brigitte har länge jobbat med Sigourney Weaver – här inför en talk show i New York. Foto: James Devaney / GC Images

3. Ge huden värme

Rama in med bronzer.
– Krämbronzer är toppen för att värma upp ansiktet en aning, och ingen gör jobbet lika bra som Chanel Les beiges healthy glow bronzing cream. Bäst är att borsta bronzer över kindbenen mot örat, och sedan upp längs hårfästet. Till sist, ge hakan en lätt nudd för att ge ansiktet en subtil inramning. Har du svårt att hitta solpuder på grund av ljus hy, använd rosa color corrector i stället. Jag använder ofta både bronzer och blush eftersom en aning rosa ger ansiktet en frisk och hälsosam touch, som efter en rask promenad. Mitt trick är att vara så lätt på handen att färgen smälter in i huden när jag lägger blush på ”äppelkinden” (kindens högsta punkt). Följ din naturliga färgpalett och avstå från för överdrivet starka kontraster, även om du har mer pigment i huden. 

Krämbronzer,  Les Beiges healthy glow bronzing cream, Chanel.
Köp här (länk till Chanel). 

Återfuktande gelrouge, Hydrating gel cream blush i ”Happy”, Chantecaille.
Köp här (länk till Niche-beauty). 

Krämrouge, Cream blush i ”Hydrangea,” Rose Inc.
ANNONS Köp här (länk till NK). 

Ellen Pompeo i Brigittes makeupstol.Ellen Pompeo i Brigittes makeupstol.Ellen Pompeo i Brigittes makeupstol.
Ellen Pompeo i Brigittes makeupstol. Foto: @brigittemakeup/Instagram

4. Fixera försiktigt

Puder och spray gör att sminket sitter snyggt och länge.
– Krämiga produkter är underbara att arbeta med, och håller bra en vanlig vardag. Om du däremot vill att makeupen ska sitta extra länge behöver den fixeras. Nu finns många nya finishingpuder som är både viktlösa och mer  lättapplicerade, jämfört med forna tiders talkbomber. Setting spray är ett måste när de jag sminkat ska ha felfri makeup även efter sex timmar på en Oscarsgala, men sprayen måste leverera ett lätt och ytterst finfördelat fuktmoln. 

Löspuder, Always an optimist setting powder, Rare Beauty.
ANNONS Köp här (länk till Sephora). 

Spray som fixerar makeupen, Forever fix, Dior.
ANNONS Köp här (länk till Kicks). 

Michelle Pfeiffer sminkad av Brigitte inför en biopremiär.Michelle Pfeiffer sminkad av Brigitte inför en biopremiär.Michelle Pfeiffer sminkad av Brigitte inför en biopremiär.
Michelle Pfeiffer sminkad av Brigitte inför en biopremiär. Foto: Jon Kopaloff / WireImage

5. Fokusera på franslinjen

Ögonpenna ger intryck av täta fransar.
– Det första vi fäster blicken på i ett ansikte är ögonen. Därför förstärker jag alltid franslinjen med ögonpenna. Tricket är att placera pennspetsen så färgen hamnar både på vattenlinjen och in mellan fransrötterna. Det går lättast om du lyfter ögonlocket, tittar ner i sminkspegeln och målar underifrån. Ibland markerar jag ögonen lite extra med en linje ovanför fransraden, och suddar för att få en mjukare effekt. Svart blir väldigt hårt så jag väljer gärna en brun penna, men antracit och marinblått är också snyggt. Ett knep är att grunda med brun penna och sedan toppa med svart för att få lite mer tryck i blicken. Chanels vattenfasta ögonpenna Stylo yeux waterproof sitter verkligen bergfast i vått och torrt. Satsa på en sminkspegel på ställning, gärna där ena sidan har förstoring. 

Svart, vattenfast kajal, Stylo yeux waterproof ”Noir”, Chanel.
Köp här (länk till Chanel). 

Brun kaja, Colour excess gel eyeliner i ”Sick tat bro”, Mac.
ANNONS Köp här (länk till Lyko). 

Sminkspegel, Lighted makeup mirror, Beurer.
ANNONS Köp här (länk till Lyko). 

Vad gäller fransar finns det så många faktorer att ta hänsyn till efter en viss ålder.

6. Skugga och fransar

Ögonprimer ger skuggan bästa fäste.
– Ögonskugga kan vara knepigt när huden inte längre är helt slät, men lite puder på ögonlocket kan hindra ögonskugga från att glida in i ögonlockets veck. Själv använder jag en särskild primerkräm som ger bra fäste, och kombinerar gärna skuggor med satin och matt finish. Flytande ögonskuggor är inte toppen som primer, men jag gillar den typen av ögonskugga, särskilt nu när det finns mer än skimmereffekt i utbudet. Vad gäller fransar finns det så många faktorer att ta hänsyn till efter en viss ålder. En del har ögon som tåras, andra målar enbart övre fransraden för att inte dra uppmärksamheten till påsar och rynkor under ögonen. Själv har jag alltid mascara på både över- och underfransar, annars tycker jag att ögonmakeupen mister i intensitet. Testa dig fram till vad som fungerar bäst för dig!

Ögonskuggspalett, The necessary eye shadow palette ”Warm nude”, Ilia Beauty.
ANNONS Köp här (länk till Skincity). 

Ögonskuggsprimer, Eyeshadow primer nude, Milani.
ANNONS Köp här (länk till Lyko). 

Krämögonskugga, Eye tint ”20 Camel matte”, Giorgio Armani.
ANNONS Köp här (länk till Åhlens).

Volymmascara, Lash clash volumizing mascara, YSL.
ANNONS Köp här (länk till Kicks). 

Brigitte fixar ögonskuggan på Sigourney WeaverBrigitte fixar ögonskuggan på Sigourney WeaverBrigitte fixar ögonskuggan på Sigourney Weaver
Brigitte fixar ögonskuggan på Sigourney Weaver Foto: @brigittemakeup/Instagram

7. Markera brynen

Fyll i brynen med ritade strån och ge ansiktet ett lyft.
– Det är så härligt med alla bryn-nyheter, från brynmascara till de smarta pennorna med tre smala stift att rita med. Jag själv har jag knappt några bryn längre, men jag älskar brynmästaren Anastasias brow pen eftersom den smala, flexibla spetsen låter mig fylla ut glesa bryn med tunna, målade strån. Det finns några generella råd angående brynens form, som att du med runt ansikte inte ska låta brynen gå för långt ut. Det gäller också att lägga vinkeln rätt. När brynet bryter efter ungefär 3/4 får hela ansiktet ett diskret litet lyft. Vill du ge brynen extra definition, dra en pensel med ljus concealer med pensel längs brynens över- och underkant. Se till att blanda väl mot underlaget, effekten ska bara anas.

Ögonbrynspenna med smal spets, Brow pen, Anastasia Beverly Hills.
ANNONS Köp här (länk till Kicks). 

Volymgivande ögonbrynsgel, Gimme Brow Volumizing Eyebrow Gel, Benefit.
ANNONS Köp här (länk till Sephora). 

Brunt vax, Brow lift illusion wax ”Soft brown”, Depend.
ANNONS Köp här (länk till Lyko). 

Ett klassiskt knep som ger intryck av fylligare läppar är att dutta lite ljusare gloss mitt på underläppen

8. Fylliga läppar

Satsa på matchande läppenna.
– När varken form eller volym är som förr behöver behövs en läppenna som går ton i ton med läppstiftet. Ett bra knep lägga på läppstiftet först, sedan använda pennan. Hållbarheten blir lite sämre, men när du väl lärt dig läpparnas form vänder du på steken och börjar med pennlinjen runt munnen. På så vis kommer läppstiftet inte att flyta ut. Jag förespråkar klassiska stift framför flytande läppstift som ofta blir torrt på läpparna. En alternativ är knubbiga läppstiftspennor som visserligen inte sitter lika länge, men är härligt lättmålade. Ett klassiskt knep som ger intryck av fylligare läppar är att dutta lite ljusare gloss mitt på underläppen och en ännu mindre mängd på överläppen. Bekymrad över rynkor på överläppen? Där kan en utfyllande kräm göra rynkorna mindre tydliga.

Lent och pigmentrikt stift, The lipstick i ”12 Ajisaju Mauve”, Sensai.
ANNONS Köp här (länk till Hudoteket). 

Färgat läppbalsam, Chubby stick i ”Chunky Cherry”, Clinique.
ANNONS Köp här (länk till Kicks). 

Utjämnande precisionskräm, Instant wrinkle filler, Patyka.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).

Ellen Pompeo i makeup gjord av Brigitte inför Drew Barrymore show.Ellen Pompeo i makeup gjord av Brigitte inför Drew Barrymore show.Ellen Pompeo i makeup gjord av Brigitte inför Drew Barrymore show.
Ellen Pompeo i makeup gjord av Brigitte inför Drew Barrymore show. Foto: @brigittemakeup/Instagram

LÄS MER: Lyxig lyster åt grått hår – stjärnornas knep

LÄS MER: Skönhetsredaktören: ”3 serum med vitamin C som jämnar ut och ger huden lyster