Semlor
Semledeg:
- 50 g jäst för söta degar
- 100 g smör
- 3 dl mjölk
- 1 st ägg
- 0,5 tsk salt
- 2 tsk kardemumma (gärna nymald)
- 1 dl strösocker
- ca 9 dl (ca 540 g) vetemjöl
- ellerdinkelmjöl
Pensling:
- 1 st ägg
Fyllning med egen mandelmassa:
- 200 g sötmandel
- 1,5 dl strösocker
- 1,5 dl mjölk
Ev: Fyllning med köpt mandelmassa:
- ca 350 g mandelmassa
- eller ca 350 g kokosmassa
- ca 1 dl mjölk
Garnering:
- ca 7 dl vispgrädde
- ca 1 msk florsocker
Baka semlor så här:
- Smula ner jästen i en degbunke.
50 gram jäst
Gör degspadet: Mät upp smöret i en kastrull och smält det. Häll på mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C. Tag bort kastrullen från värmen.
(Tänk på att röra om ordentligt i botten av kastrullen, annars är det lätt att det blir för varmt där. Är degspadet för varmt så kan jästen dö och då jäser det inte. Är det kallare tar bara jäsningen längre tid vilket faktiskt bara ger godare bullar.)
Häll lite av degspadet över den smulade jästen och rör tills den lösts upp. Häll sedan på resten av degspad
Tillsätt strösocker, salt, kardemumma och ägg. Rör om.
- 1 st ägg
- 0,5 tsk salt
- 2 tsk kardemumma (gärna nymald)
- 1 dl strösocker
- Arbeta in vetemjölet lite i taget. Använd köksmaskin eller elvisp med degkrokar.Arbeta ihop till en blank fin deg som släpper bunkens kant.(Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Ta hellre för lite än för mycket. För mycket vetemjöl ger torra kompakta bullar, så ta så lite vetemjöl som möjligt utan att degen blir för kladdig.)
- ca 9 dl (ca 540 g) vetemjöl
- ellerdinkelmjöl
- ca 9 dl (ca 540 g) vetemjöl
Täck över bunken och låt degen jäsa ca 30 minuter (eller lite mer om det behövs) till dubbel storlek.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
Dela degen i 14 lika stora bitar om du gör en sats
Baka ut degbitarna till jämna släta bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper med avstånd mellan bullarna så de får plats att jäsa.
Lägg över en bakhandduk och låt jäsa till dubbel storlek ca 30 minuter.
Vispa upp ett ägg i en liten skål med en gaffel eller handvisp.
Pensla försiktigt semlebullarna med det uppvispade ägget.
- 1 st ägg
- Grädda semlebullarna mitt i ugnen i 225°C i 8-10 minuter.Låt dem svalna på galler under bakhandduk.Frys dem sedan för att äta senare eller gör fyllningen och servera direkt.
Skär av locket på semlebullarna. Gröp ur lite av inkråmet.