ANNONS
PersonuppgifterCookies

Lyxig snabbmat för köttälskaren

/

Kött med smör eller smör med kött är frågan?

Coeur de filet provencal. En enkel favoriträtt jag aldrig tidigare funderat på om den egentligen har ett namn, men som man brukar säga: kärt barn har många namn! Coeur de filet provencal, Oxfilé provecal eller enkelt utryckt – biff med vitlökssmör. Kollade @editorschef på Instagram och såg att jag de senaste månaderna postat trancherat kött mer stor smörbit på fler gånger än brukligt. Denna rätt som passar utmärkt både som nyårsmiddagen, eller för varje vardag som behöver just den där lilla extra hettan görs i grunden på oxfilé – men jag gör den oftast på hängmörad biff, lika bra och kanske lite billigare.

Samma rätt i annat utfrörande.

Detta är även en rätt som i mitt värld närmast kan kvala in som  snabbmat … I grunden så enkelt att fixa hemma. Välj ut en bra bit kött som just du älskar – oxfilé, ryggbiff eller entrecote. Blanda ihop ett vitlökssmör (mitt recept nedan om du inte har din egen variant) och välj ut några favorittillbehör. Jag brukar välja bland vinkokt sparris, haricovert (jag tillagar båda på samma sätt, steker dem i smör ca 5 minuter på mellanvärme, saltar och pepprar, slår sedan på vitt tort vin och lite vatten och låter dem koka tills de är klara), rostade pinjenötter, parmesan, grillad citron och råstekt potatis. Allt efter tycker och smak med rikligt med vitlökssmör, inte svårare eller enklare än så.

Vitlöks- och persiljesmör

100 g rumstempererat smör
3 vitlöksklyftor
0,5 msk olivolja
0,5 dl hackad persilja
salt och svartpeppar

Pressa vitlöken och blanda ihop alla ingredienserna. Man kan även smaksätt smöret med lite citron om man vill men själv har jag oftast grillad citron till så jag hoppar det. Vill man få en fin form på smöret kan man lägga det i valfri liten form och låta det stelna i frysen ca 20 mindre.

Så välj ditt kött och tillbehör, gör ett smör och fundera på hur du vill lägga upp och server och avnjut med en Chianti Classico, som Quercia al Poggoi.

Här även med en nötig sallad som jag gör på isbergssallad, rostade pinjenötter (eller solrosfrön) och vinägrett.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Det här innehållet kan inte visas på grund av dina cookie-val. Du behöver ändra dina inställningar för att se det.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00