ANNONS
PersonuppgifterCookies

Så blev jag av med min akne

/

Jag minns att jag tog dessa bilder hösten 2016 och hade riktig ångest. Om jag bara visste vad som väntade mig… Från att tidigare aldrig haft en finne till att ha flera röda prickar på mina kinder, kändes sjukt jobbigt i början. Jag minns hur jag fick en finne och den röda fläcken, inte försvann.

Jag hade nyligen slutat med preventivmedel, ifrån att ha använt det aktivt sedan jag var 16 år. Här 21 år. Så min kropp fick sig en rejäl hormonsvängning.

Så det som startade min akne var just det, att jag slutade med preventivmedel. Det rubbade allt i min kropp. Jag ville inte börja igen för då visste jag att jag skulle bli beroende av att alltid använda mig av preventivmedel, för att ha bra hy. Men jag vet även att min mamma drabbades av vuxen-akne, så det är förmodligen en blandning av båda sakerna. Preventivmedel + ärftligt.

Det kom fler och fler finnar och därmed röda prickar. Tog dessa bilder för jag liksom inte visste var jag skulle ta vägen – jag kände inte igen mig själv. Ha ha, tänk om jag då visste att jag några år senare skulle publicera dessa bilder på min blogg… Jag vågade inte ens visa dessa bilder för mina vänner då!!!

Men den värsta perioden kom våren 2017. Då brast det totalt för min hy och jag minns att jag hade SÅ ont i mitt ansikte. Jag började med ”acnatac” i ren panik, som är en kräm man får utskrivet för sin akne. Detta var precis när jag började ta den och då blev det mycket värre i början, för att sedan förhoppningsvis vända. Jag hade läst mycket gott om den krämen men jag tror inte den funkade på min hy alls, nu när jag tänker tillbaks. Men jag hade ju panik och ville bara bli AV med det.

Minns att jag på bilderna ovan var på Marstrand för att gå på vårbalen. Kände mig så ful trots att jag hade fint hår och vacker klänning. Hade velat gå tillbaks i tiden nu och kramat om mig själv och sagt att jag är FIN ändå!!!!

Runt denna period började jag att träffa Pernilla, som driver Treat & Teach. Hon har varit min hjälte i allt detta. Pernilla är en ansiktsteraput i Göteborg. Mitt största råd till er som lider av dålig hy är att hitta en ansiktsteraput i er stad, som ni verkligen litar på. Det är lika viktigt, som att hitta en psykolog som man litar på. Lämna över ansvaret på någon annan, som kan lugna ner en, när man har den där inre paniken.

Det må låta ytligt när man säger att mådde så dåligt, för lite finnar. Men mitt självförtroende brast totalt. Jag ville inte visa mig för någon. Jag undvek totalt att träffa killar, för jag kände mig äcklig. Jag jobbade väldigt mycket här och levde ett ”stressigt liv”. Hade precis flyttat till Stockholm och reste runt mycket.

Pernilla sa konstant att jag alltid var för stressad och måste ta det mer lugnt. Jag åkte till Göteborg bara för att hon skulle behandla min hy, trots att jag numera bodde i Stockholm. Så mycket förtroende hade (och har jag) för henne.

Jag minns att jag inte kände mig stressad här men hyn är ett väldigt långsamt organ, så om du haft en jobbig period 5 månader tidigare kan det lösas ut så lång tid efter.

Jag åkte till Biarritz i början av sommaren 2017 och fick därför sluta med min acnatac, då man inte får använda den i solen. Min hy var SÅ känslig mot sol men minns att den blev lite bättre på resan. Saltvatten är det bästa mot huden!

Jag började aldrig med krämen igen utan bestämde tillsammans med Pernilla, att jag istället skulle gå på portömning 1 gång i månaden hos henne. Hon var aldrig en förespråkare för den där krämen, för den gjorde hyn så känslig.

På sommaren mådde min hy relativt bra men jag hade röda märken i hela ansiktet, vilket gjorde att det alltid såg värre ut än vad det var. Jag visste att om jag väl får en finne, så kommer märket inte försvinna på flera månader.

Min hy blev alltid bättre på hösten, för som jag sa är huden ett långsamt organ. Med det menat: Jag vilade upp mig under sommaren och därför blev den bra under hösten.

Min hy var fram och tillbaks, hela tiden. Den mådde alltid som sämst på våren, efter att ha levt stressigt under hösten & vintern. Sommaren & hösten var mina bästa årstider.

Men grejen var den att tillslut bestämde jag mig för att sluta bry mig. Jag minns hur jag la upp Youtube-klipp, när jag var osminkad. Trots massa finnar. Det var jättejobbigt men det blev som min väg ut, att acceptera min hy.

Den värsta perioden var i början när jag stängde in mig. Tillåt dig inte att göra det! Låt inte dina finnar styra ditt liv. På samma sätt som man inte ska lå
ta sin ångest styra sitt liv.

Nu spolar vi fram tiden lite. Det är våren 2019 och min hy har blivit lite bättre men den var ändå inte helt bra som ni ser (det var ju även vår = som är min värsta period under året). Här hade jag hunnit gå igenom en utmattningsdepression, rannsakat mig själv och blivit ett par år äldre. MEN, nu gick det oftast att dölja prickarna med smink.

Detta var första gången jag skulle testa på Dermapen. Jag hade hört väldigt mycket gott om det och hade träffat Sara, som jobbar på Treklippare. Jag fick väldigt gott intryck av henne och vi hade bra personkemi, vilket avgjorde mycket. Som jag sagt tidigare i inlägget – den enda jag litade på innan var Pernilla. Men Pernilla gjorde inte Dermapen då.

Hösten 2019. Gud blir typ tåröga av dessa bilder – detta är innan min 6:e och sista behandling med Dermapen som jag gjorde i veckan. Dermapen har funkat så bra på min hy och min ärr & pigmenteringar är näst intill borta. Jag är evigt tacksam över att jag har träffat Sara och hon har gjort sådant underverk på min hy sedan i våras.

Jag trodde aldrig att jag skulle bli av med mina ärr ifrån min akne, men nu ser jag de knappt längre. Behandlingen har även förnyat min hy, så jag knappt får finnar längre (förutom när jag har PMS).

Våren 2019 – Hösten 2019

Sådan otrolig förbättring med 5 behandlingar av Dermapen (jag har dock ingen bild efter min 6:e behandling då jag gjorde den så nyligen)! Om ni vill boka en tid hos Sara har jag charmat till mig en deal för er. Den ger er 500 kr om ni uppger mitt namn vid bokning.Om ni inte bor i Stockholm leta upp en bra salong i er hemstad som erbjuder
Dermapen – det är ALLTID värt ett försök. Jag behövde 6 gånger, vilket är rätt mycket (och dyrt) men jag tycker det var värt varenda krona.

Jag minns när jag träffade Max i vintras och visade mig utan smink med honom. Jag sa att jag haft mycket problem med min hy & han sa ”det har jag också haft men det försvinner med tiden ska du se”. Så sa han att jag var exakt lika fin utan smink som med. Det betydde väldigt mycket för mig och efter det, har jag aldrig tvekat på mitt utseende i närheten av honom. Så mitt varmaste tips är att omringa sig av människor som inte umgås med dig för ditt yttre, utan för den du är. Jag är övertygad om att alla resor för med sig något gott och det har även denna gjort. Jag har väldigt bra självkänsla och går runt osminkad konstant. Jag vet att människor inte dömmer mig för hur jag ser ut.

Så om du lider av problem med din hy. Låt detta vara första dagen du börjar gå ut ur din lägenhet, utan smink. Titta människor i ögonen. Le. Visa att finnarna faktiskt inte påverkar dig (fake it til you make it). För vet du vad? Folk är för upptagna med att tänka på sig själva – för att tänka på dina finnar.

Detta har varit ett väldigt efterfrågat inlägg efter min post på Instagram häromdagen. SÅ, hope you like it! <3

10

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00