ANNONS
PersonuppgifterCookies

Guide: Klä om en fåtölj själv

/

Äntligen är jag färdig med min fåtölj som jag klätt om i fårskinn. Bilden ovan är hur den såg ut innan! Jag har velat köpa en ny sådan fåtölj under många år men det är så galet dyrt. Tänkte att om jag klär om den själv så har jag råd + att det blir ett roligt projekt. Jag budade hem denna på Bukowskis och det är en ”Swedish Modern”.

Jag började med det lättaste och det var att ta bort fötterna. De slipade jag och behandlade sedan med en mörk träolja.

Under många dagar stod jag bara & tittade på fåtöljen. Tänkte, vad har jag gett mig in på? Detta skulle inte bli enkelt…

Det jag började med var att ta bort allt gammalt tyg. Jag behövde få loss det gamla tyget för att sedan kunna ha som mall för mitt nya tyg.

När jag började dra bort tyg så låg det först ett lager med vadd och under vadden var det papp. Jag sparade pappen för att sedan ha det som mall när jag skulle köpa nytt & fräscht.

Ett tips är att fota allt du gör i början – viktigt för att du sedan ska minnas hur du ska sätta ihop allt igen.

Det blev en dammig historia & jag vet inte hur många häftstift jag drog loss. Denna fåtölj har säkert inte klätts om på 50 år. Hittade ett gammalt recept någon fäst i stolen också!

Såhär såg stolen ut när jag tagit bort allt tyg. Det var ytterligare ett tyg under armstöden men det kändes onödigt att ta bort.

Jag gjorde sedan en stor research vart man kan beställa fårskinnstyg. Jag hittade sedan Skandilock som gör fårskin till alla kända designstolar hos bla Gubi. Samt ”Lilla Petra” stolen som är en klassiker. Så jag mailade dem och sa att jag var intresserad av deras tyg. Eftersom att jag har företag kunde jag beställa direkt via dem men annars kan man få tag på deras tyg via möbeltapetserare.

Jag skickade in mitt tyg till dem så att de kunde mäta hur mycket jag behövde och därefter fick jag en offert. De sydde även ihop delar åt mig så jag slapp göra det själv, vilket underlättade en del. Det tog 2-3 veckor att få hem det nya tyget!

Jag fick hem det nya tyget och testade att lägga på delarna. Jag har lagt otaliga timmar på att klia mig själv i håret och tänka ”hur ska jag klara av detta?”. Hade också fått höra att det är väldigt svårt att klä om en fåtölj och få det slutresultat man vill ha. Så jag var en aning pessimistisk men nu när jag investerat så mycket pengar i både fåtöljen + tyget så fanns det ingen återvändo.

Tyget jag tillslut valde var färgen ”Moonlight” från Skandilock’s standard collection. Ni kan se deras olika färger här!

Min mamma var här och hjälpte mig med första steget. Och det var egentligen den stora frågan – vilken del ska jag börja med? Det blev att vi började med den största delen dvs rygg och armstöden. Mamma hjälpte mig att sy där tidigare knappnålar suttit. Jag ville inte sätta dit nya knappnålar utan istället bara sy med tråd.

Tråden jag använde var vaxad lintråd (köpte på Panduro) och den har varit toppen. Sedan hantverkarnål!

Såhär såg det alltså ut när vi sydde i knapphålen. Det har varit lite klurigt att fota längst vägen men hoppas att ni förstår!

Såhär blev resultatet när ryggen var fäst. Den bakre delen fäste jag med hästpistol.

I början var det relativt enkelt då man inte behövde sy utan mest häfta fast de olika delarna. Som ni ser blev ryggen väldigt fin och här kändes jag att ”detta kommer nog bli bra”.

Jag åkte till Bauhaus och köpte en spillbit av en tunn träskiva, tror det var i plywood. Fick betala 40 kr så det var ett kap! Denna skiva är böjbar så jag skruvade sedan fast den. Köp helt enkelt den tunnaste skivan ni kan hitta!

Därefter häftade jag fast ny & fräsch vadd på skivan. Nu var den dammiga biten över och jag kunde andas ut en aning.

Det var en lös dyna på följen som jag sedan skulle integrera med resten av stolen. Dvs jag ville inte längre ha en lös dyna. Men först sydde jag på tyget på dynan!

Skandilock hade sytt en kappa för att jag sedan skulle kunna fästa denna del under fåtöljen. Ett steg som också kändes jobbigt var hur jag skulle få fast dynan på fåtöljen så den inte kan glida av.

Det slutade med att jag köpte kardborreband som jag limmade och sydde fast i både fåtölj och dyna så de sitter ihop stenhårt mot varandra.

Jag började sy ihop delarna som jag inte kunde häfta ihop. Jag ville skapa en osynlig söm. Mitt mål var att sömmarna skulle flyta ihop & att man i princip inte skulle de vart jag hade sytt. Väldigt tacksamt att sy i just fårskinn då det är så fluffigt men det krävdes många många många timmar av att sy för att nå det resultat jag ville åt.

Som ni ser så kämpade jag på. Detta var nog tredje gången jag sydde på ryggen och det behövdes lika många gånger till för att få sömmen att bli osynlig.

Mina två bästa vänner genom detta projekt. En fingerborg som gjorde jag att kunde trycka genom nålen och en tång för att dra ut nålen från andra hållet. Just tången köpte jag efter kanske halva processen då mina fingrar blödde och såren sved. Att sy i fårskinn är kämpigt ska jag säga er…

Jag häftade fast kappan på undersidan av stolen. Sedan började jag sy på sidodelarna!

Ryggen började tillslut bli färdig och nu var det dags att få sidosömmarna att bli lika fina.

Här var den i princip färdig men jag sydde även mer på sidorna då jag ryckte det stack ut för mycket där.

Tyget som jag satte på undersidan häftade jag först fast för att kunna spänna tyget ordentligt. Därefter började jag sy.

Jag drog bort häftstiften och puh, allt såg fint ut. Jag fäste dit fötterna igen och här ser ni den fina mörka färgen jag valde.

Jag avslutade med att spika fast armstöden (de som sitter på framsidan). Och rätt som det var, så var min fåtölj färdig.

Jag är så stolt och nöjd över denna stol. Detta är en sådan fåtölj som jag kommer vilja ha resten av mitt liv. Allt tid och kraft jag lagt… Aldrig att jag trodde att det skulle vara så jobbigt som det faktiskt har varit. Jag som i princip aldrig sytt eller gjort något i stil med detta tidigare. Lite komiskt att jag tog jag mig ann ett sådant stort projekt.

Men det viktiga är att jag är färdig och nu kan jag äntligen njuta. Har suttit och skrivit hela blogginlägget från min fåtölj. Kan också säga att det är bråk på kvällarna om vem som får sitta i fåtöljen. Ett krig mellan mig, min kille och Selma haha.

Jag kanske inte fått med mig allting men det är bara att skriva en kommentar så svarar jag på frågorna ni har!

9

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00