ANNONS
PersonuppgifterCookies

Barn behöver vila

/

Yoga

,

Ja aldrig trodde du väl att du skulle få läsa det hos mig inte ? Barn är skapta för rörelse har jag ju sagt! Ja det är dom också. Dom ska röra på sig hela tiden . Dom ska klättra hoppa springa krypa åla studsa dansa…. Men däremellan. Då ska dom inte bara ha ett enda alternativ att göra. De behöver också bara vara.

Det enda pausalternativet blir ofta en skärm av något slag. Mobil, iPad, dator , tv-spel eller tv..Trust me jag har 2 helt vanliga barn som drar sig som en stark magnet mot skärmen så fort det inte finns något annat.
De gånger de redan har brukat sin skärmtid så tar det en stund i oro, irritation och lite pip… men sen! Poff så tas det fram en basketboll, en skateboard eller penna o papper . Stella hittade häromdagen  sin ritblock med Mandala o färgpennor hon fick av en vän i våras . Hon slukades helt av målandet och visade stolt upp sina alster. Charlie skrev en lång historia på engelska en dag och byggde pappmuggshus en annan dag.
Jag fattar att det är ”Old school” tänk att få dem att göra annat. Men jag vill så gärna stå far vid och tro att genom att släppa skärmen föds kreativitet på ett annat sätt. I fingertoppar o händer , fötter och hjärta. Speciellt i hjärnan där alla andra intryck kopplas bort och barnen får lov att gå in i sig själva lite. Utforska vad som finns där.

Psykisk ohälsa ökar bland barn. Även den fysiska ohälsan. Det hänger ihop. Precis som allt jag babblar på om balans. Barn, precis som vi, behöver rörelsekärlek men också koppla bort intryck. Upptäcka sig själva och sin egen kropp inifrån och ut. Veta hur det känns när hjärtat behöver slå fortare i en intervall, hur en muskel kan bli trött av att ta i ordentligt och även hur hjärnan kan må vid avkoppling.

Hur kroppen känns på insidan. Lyssna till hjärtat som slår, ta ett andetag där bröstkorgen höjs eller faktiskt känna sina känslor .

Om barnen ständigt blir matade med allt utifrån får se ingen chans att kika på insidan . Det tror jag skapar stress och ohälsa på alla sätt.

Jag har fina drömmar om att nå ut till ännu fler barn för att guida in dem i självkärlek. Att förstå att de är så fina precis som de är. Att stärka sig själv inifrån och bli sin bästa vän.

Så när jag fick frågan från fina Karin Håkansson, en pedagog och eldsjäl i Båstad kommun , om att vara med i deras projekt denna höst så tackade jag självklart ja.

Karin Håkansson . Så fin människa!

Alla barn i 4e klass kan genom ett bidrag från Sparbanksstiftelsen Gripen åka buss till och från fina norrviken. Där blir de av oss indelade i 3 grupper. En grupp går på guidad tur i parken med Charlotte och Lotte där de får dofta , känns, smaka och titta på olika träd, växter , buskar, bär, bönor och hönor.

En annan grupp får använd löv och tyg och skapa textilkonst av lövens egna färg på tyget. De får där vara så kreativa de vill i en sagolik natur. Den tredje gruppen är med mig i vackra Viktoriahuset.

Endel barn är så nyfikna på alla mina props. Dom får klämma o känna på allt såklart. Mattor o kudde från Yogiraj

Där får de ligga ner på en matta, Ögonkuddar och filt. Jag berättar först att de kan vara helt trygga här. Ingen ska ta på dem, fota dem eller störa. Jag har koll på rummet och allt och alla. Sedan guidas de in i en avslappnande yoga nidra. En adaptogen övning vilket innebär att man får precis det man behöver. Man får somna, man får vara vaken eller däremellan . Inget förvänta av dem. Ingen ska döma dem eller jämföra . Man behöver inte göra något alls. Bara ligga ner och lyssna till min röst. Efteråt sitter vi och pratar om olika upplevelser , de får en liiiiten bit 90%choklad och en bit torkad aprikos för att ”komma tillbaka” till nuet.

Hur vackert !!!!??

På dessa mattor från skolan myser barnen ner och jag får tala till dem med mjuk röst. Endel vill ha en kram efteråt. Klart dom får. Så fint

Choklad o aprikoser gör susen efter Yoga Nidra

Alltså dess ongar! Herreherreherregud så fina barn!!!!!!! Jag kan av tystnadsplikt inte varken visa dem på bild eller tala om dem men deras ord och hur deras ögon glittrar efteråt . Alltså wow! Något händer när barnen får lov att falla in i trygghet och kärlek. Jag är så tacksam att jag får del dessa dagar med dem. Nästa vecka är det dags för andra halvan av båstad kommun. Två skolor till. Längtar redan!

Nu får du se till att ha en fin helg raring. Rör på sig. Men vila också. Balans.

Varm kram

IDA

10

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00