ANNONS
PersonuppgifterCookies

Träna när du är sjuk

/

Pepp

,

Ja! Va smart ! Det är lika smart som att kasta bensin på en eld man försöker släcka….. Alltså är jag sarkastisk… Du behöver vatten för att släcka elden. Även faktiskt när du är sjuk. Vätska och vila är viktigast. Å så näring me förstås.

Jag ska förklara…. Kroppen har 2 lägen. Katabolt tillstånd eller Anabolt tillstånd. Vid feber och inflammation är den katabol- nedbrytande. När du är frisk- Anabol- mottaglig för att bygga upp dig.

När du tränar gör du kroppen kort katabol. Du bryter ner den. Men eftersom du gör det när du är frisk kommer kroppen reagera anabolt när du sen vilar och ger den näring. Du tränar ju inte 24h per dygn ..

Så. Att träna när du är sjuk är som att bar bryta ner. Kroppen kommer inte ens kunna ta upp eller åt sig av träningen som ditt pannben kanske kan ta sig igenom. Sen kommer du också förlänga sjukdomsförloppet PLUS att du kan få riktigt allvarliga följder såsom hjärtmuskelinflammation . Har du haft 38 gradig feber en vecka kan det ta upp till 2-3 månader innan du är fullt återställd. För vid den höga febern sjunker muskelnivåerna och de aerobiska tröskelnivåerna. Så du behöver även efter din sjukdom successivt trappa dig uppåt igen. Inte starta som om du aldrig varit sjuk.

Jag har haft en liten låg känsla i kroppen några dagar och vabbat lilleman. Har inte tränat och försökt vila mycket. Just den typen av sjukdom är ju så svårt ! När man inte är helt utslagen utan bara lite däven. MEN jag har lärt mig av mina egna misstag att nu vila även de dagarna. För då slipper jag oftast att det bryter ut riktigt illa. Så jag ser till att vila, gå ut lite några hundra meter för frisk luft, ligga i sängen eller soffan och småjobba det viktigaste, dricka mycket te, vatten och juice och äta precis det jag är sugen på.

Sen sänka kraven på allt annat. Just denna veckan är jag ensam med båda barnen, huset fullt av hantverkare, vinterkläder som ska fram, advent som ska pyntas, tvätt som ska vikas, mat som ska lagas……Eftersom jag är krasslig och behöver lösa allt själv när maken är bortrest sänker jag då kraven på allt. barnen får lättlagad mat, de får själva hjälpa till lite mer hemma och advent får väl vänta några dagar…. Så. Jag säger inte att det är lätt … trust me I know… men jag säger att man kan och att det inte alls är värt något annat än att faktiskt vila när man är sjuk. SPECIELLT från träningen.

Idag tog jag en lite längre promenad och det kändes ok. Imorgon hoppas jag kunna träna lite mer men kommer absolut att känna in och halvera det jag i vanliga fall hade gjort en vanlig träningsdag.

Ta hand om dig du som är krasslig. Njut av att vara helt frisk du som är !

Kram i massvis

Ida

Jobbar lite, vilar lite. Försöker mysa till det. Kaminen är jättegammal.

4

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00