ANNONS
PersonuppgifterCookies

RETINOL-EXPERTERNAS BÄSTA TIPS

/

Nu är ett av våra avsnitt äntligen publicerade!

Vad är retinol, hur fungerar det och hur kan det hjälpa dig och din hy?

Ni ser hela avsnittet här

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

RETINOL-SUPER INGREDIENSEN

/

           Retinol (A-Vitamin), favoritingrediens hos många hudläkare!

Samlingsnamnet för alla sorters A-vitaminer är retinoider och har olika verkningsgrad. För mer information om Retinoider, läs tidigare inlägg ”Retinoids” 

Retinoider är ett av få ämnen som har en vetenskapligt bevisad positiv effekt på vår hud.

Hur funkar Retinol?

Retinol har väldigt små molekyler och kan därför tränga ned genom hudens yttre skikt (epidermis) och ned i mellersta hudlagret (dermis).  Retinol är en smart ingrediens i hudvård, en s.k. ”cellkommunicerande” ingrediens då den påverkar de levande cellerna som blivit föråldrade att bete sig som unga och friska hudceller igen. Retinol stimulerar produktionen av kollagen och elastin vilket i sin tur kan det leda till en mer spänstig och mjuk hud med minskad synlighet av rynkor.

Vad hjälper Retinol mot?

Reducerar fina linjer, pigmenteringar, motverkar akne, reglerar talgproduktionen i huden och motverkar att porerna blir igentäppta. Minskar akneärr, ökar cellförnyelse, minskar baktieriebildning i huden och skyddar huden mot fria radikaler.

Finns det några biverkningar?

Retinol är en väldigt kraftfull ingrediens och den som är ovan kan till en början uppleva torrhet, rodnad och att huden fjällar, men bör avta inom några dagar. Om du trots invänjning av retinol känner att din hud är irriterad, stramar eller svider, så bör du sluta med produkten med en gång och kontakta hudläkare/hudterapeut för konsultation.

Retinol passar tyvärr inte alla. Har du en väldigt känslig hud, torr hud, rosacea eller eksem bör du konsultera med en hudläkare först.

Är du gravid, ammar bör du undvika retinol helt.

Mina bästa tips!

Välj rätt retinolprodukt. Välj rätt retinol för just din hudtyp och tillstånd för bäst effekt. Är det för aknebenägen hud eller för fina linjer?

Go low & slow. Välj en mild variant med lägre stryka om du är nybörjare och skynda långsamt. Börja 1-2 kvällar i veckan och öka sedan successivt. Lyssna alltid på hur din hud reagerar.

Har man melaninrik hud finns det risk för hyperpigmenteringar om man inte introducerar produkten långsamt.

Smörgåsmetoden: För att minimera irritation  kan du använda dig av ”smörgåsmetoden” :

  1. Applicera din ansiktskräm
  2. Applicera din retinol
  3. Avsluta med samma ansiktskräm

Viktigt med rutin Retinol är en ingrediens som behöver appliceras regelbundet för att ge effekt.

Vitamin C, AHA/BHA-syror och retinol  Du kan använda Vitamin C, syror och retinol men om du använder dem i samma rutin kan det bli lite väl mycket för din hud att hantera. Du kan exempelvis använda Vitamin C på morgonen och retinol på kvällen.  AHA/BHA    och retinol olika kvällar.

Tänk på att du under en vecka har 14 rutiner, det vill säga 7 morgonrutiner och 7 kvällsrutiner. Du behöver inte använda alla produkter på samma gång, speciellt aktiva ingredienser. Risken finns att du istället skadar din hudbarriär om du använder många aktiva och exfolierande produkter tillsammans eller för ofta.

När du använder retinol så se gärna till att din hudvårdsrutin innehåller lugnande och återfuktande produkter för att stärka hudbarriären. Titta efter ingredienser som  ceramider, hyaluronsyra och niacinamide.

UV-Skydd Viktigt med solskydd (som alltid) när du använder retinol.  Använd minst spf30.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00