Foto: TT, Getty, Jason Lloyd Evans (montage)

Cykelbyxan är i spinn! Chefredaktören om ett omdiskuterat modeplagg

I pandemitider har de bekväma plaggen med stretch fått ett odiskutabelt lyft. Får cykelbyxan dig att spinna eller att bromsa? Damernas Världs chefredaktör Jonna Bergh tillhör den växande fanskaran. 

Bekväma stretchiga plagg har fått ett oerhört uppsving i pandemitider. Lägg därtill till att innan pandemin slog till så såg stadsgatorna ut att ha fyllts på av kvinnor som såg ut som de varit på ett spinningpass och bara slängt på sig kavajen eller tröjan och gått ut på stan. Anledningen: Cykelbyxan har i modets 80- och 90-talsvurm fått ett uppsving även utanför bekvämlighetsmodet, och allt fler har vågat sig på att testa trenden. Men cykelbyxan är inte okontroversiell (den har – felaktigt anser jag – kallats för ”världens mest osexiga plagg”), och fortfarande anser många att det är ett plagg som borde stanna där det hör hemma – på Vätternrundan. Fansen tyckte å andra sidan redan på 80-talet att det var ett perfekt plagg – praktiskt, sexigt, svalt – och den skaran blir just nu allt större. Jag själv är ett stort fan av cykelbyxan, och bär den gärna med en oversizad kavaj och en enkel t-shirt, och varierar skorna efter uttrycket jag vill åt. Sportigt? Sneakers. Sexigt? Klackar. Avspänt? Flats. Trendigt? Uppjackade outdoorskängor.

Jag själv är ett stort fan av cykelbyxan, och bär den gärna med en oversizad kavaj och en enkel t-shirt, och varierar skorna efter uttrycket jag vill åt.
Diana Spencer på 90-talet. Foto: TT

Lycran, själva förutstättningen för den klassiska cykelbyxan, fyller 60 år i år. Materialet togs fram 1959 av DuPont Manufacturing, och användes till en början mest av simmare och alpina skidåkare. Sju år senare plockades materialet av cyklisterna – för att ytterligare minska vindmotståndet – och cykelbyxan, som vi känner den i dag var född. Men du behöver spinna iväg ytterligare trettiotalet år i tiden för att cykelbyxan skulle hitta sin plats i modet. Prinsessan Diana var en av 80-och 90-talets största stilikoner, och hon älskade cykelbyxan. När Lady Di tog en paus från sina kungliga plikter och bara fick vara sig själv sågs hon ofta promenera runt Sloan Square med klipp i stegen, iklädd oversizad tröja, cykelbyxor och sneakers – en look som faktiskt är supermodern just nu.

LÄS OCKSÅ: Sju stiltips från prinsessan Diana

Madonna på scen i LA 1989. Foto: Getty

Cykelbyxan dök i slutet av 80-talet upp på några av MTV-generationens största namn: Neneh Cherry bar cykelbyxor med spetskant, cool turkos jacka och handduksturban i videon till sin hit Manchild, och samma år visade Madonna upp sin muskulösa kropp (som hon tränat sig till bland annat genom, just det, cykling) på scenen i bustier och cykelbyxor. I början av 90-talet var det eurodiscoälskarna som inte kunde få nog av cykelbyxorna – det var ju så praktiskt och minimalt svettigt att dansa till episka sångtexter som ”Pump up the jam, pump it up” klädd i ett plagg som från början gjorts för hårt arbetande idrottare.

Cykelbyan på Chanels och Fendis vår- och sommarvisning. Foto: Jason Lloyd Evans

I takt med att 80- och 90-talen har kommit tillbaka på bred front i modebilden har allt fler upptäckt, eller omvärderat, cykelbyxan. I dag har modet sedan många år tillbaka en nära relation med sportkäder genrellt, och där passar cykelbyxan in som handen i handsken –eller kanske snarare som cykelhjämen på huvudet. Lägg till att tights i dag anses som ett plagg du kan gå omkring på stan med, och som älskas av kvinnor oavsett ålder och kroppstyp, så har nu cykelbyxan ett så kallat ”moment” – en möjlighet att hitta in i fler garderober än de största modefansens.

Cykelbyxan har redan bubblat på de internationella modeveckornas catwalks i några säsonger – Saint Laurent, Off-White och Alexander Wang är några av de som lyft fram dem – men i vårens påfallande ofta semesterinspirerade modekollektioner var den rikt representerad. Möjligen beror det på att modevärlden är livrädd för att missa en Karsdashian-trend, då i princip samtliga medlemmar i USA:s okrönta kungafamilj verkar fullkomligt tokiga i cykelbyxan, och då helst från Kanye Wests Yeezy.Till och med modekungen Karl Lagerfeld snöade, strax före att han gick bort, in på cykelbyxan och visade den både på Bella Hadid hos Fendi och hos Chanel (han bossade för båda märkena). Och med det nya intresset för outdoors-estetiken och livet så finns det all anledning att förmoda att vi kommer att spinna loss på cykelbyxan, i dag en modeälskling med många år på nacken, även i det nya, något osäkra, framtiden.

LÄS OCKSÅ: Snabb fråga: ”Hur stylar jag cykelbyxan – på ett modernt sätt?”