Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

1 AV 2
Bob, curve cut och lösa knuten
2 AV 2

De största hårmyterna – experterna reder ut

Blir håret grått av stress? Växer håret snabbare om du klipper det ofta? Damernas Världs skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn och frisören Emelie Johansson reder ut och slår hål på de största hårmyterna.

MYT 1: ”Att tvätta håret varje dag gör håret fett”

Anja: – Det beror på vad du har för hår och livsstil. Har du ett tunt och fint hår och tränar mycket kan du tvätta ofta med ett milt schampo utan att störa sebumproduktionen. Men det är också bra att fråga sig om det är nödvändigt att schamponera håret; ibland kan det räcka att skölja ur det. Det sparar både tid och pengar.

Emelie: – Jag brukar rekommendera att låta det gå två eller tre dagar mellan schamponering för att inte störa den naturliga sebumbalansen. Har du ett tjockare, lockigare och torrare hår kan du låta det går ännu längre tid mellan tvätt. Då drar du nytta av hårets naturliga sebum för att återfukta och ge glans till håret. Använd en hårborste med svinborst och dra ut fettet i längderna och passa på att ha en slickad knut för att lättare låta det gå längre mellan schamponering. Tänk också på att ett torrschampo kan göra håret torrt eftersom det hindrar fettet från att nå längderna.

Torrschampo, Deep clean dry shampoo, Redken.
ANNONS Köp här (länk till Lyko). 

Milt schampo, A single shampoo, Davines.
ANNONS Köp här (länk till Hudoteket). 

Emelie Johansson, frisör och Anja Skeppe Grahn, skönhetsredaktör på Damernas Värld.Emelie Johansson, frisör och Anja Skeppe Grahn, skönhetsredaktör på Damernas Värld.Emelie Johansson, frisör och Anja Skeppe Grahn, skönhetsredaktör på Damernas Värld.
Emelie Johansson, frisör och Anja Skeppe Grahn, skönhetsredaktör på Damernas Värld.

MYT 2: ”Håret bränns i solen”

E: – Du kan inte bränna av håret som du kan göra med värmeverktyg om du är oförsiktig. Däremot gör solen att hårstrået öppnar upp sig och framför allt färgen förstörs. Börja skydda håret redan i duschen med hårinpackningar och balsam som stärker håret och stänger fjällskiktet. Använd sedan UV-skydd, men även hattar och sjalar skyddar stråna.

A: – På huden kan solen orsaka oåterkalleliga DNA-skador, vilket inte händer i håret, och från början var faktiskt hårets viktigaste uppgift att skydda huvudet från solen. Du känner heller inte att håret skadas eftersom det saknar nervtrådar, men det blir onekligen torrt och slitet av solen. 

UV-skydd för håret, Guava rescue spray, Ceremonia.
ANNONS
Köp här (länk till Nordiska Kompaniet). 

Hårinpackning för UV-exponerat hår, Masque après soleil hair mask, Kérastase. ANNONS Köp här (länk till Bangerhead). 

MYT 3: ”Håret växer fortare om du klipper det var åttonde vecka”

E: – Nej, det stämmer inte, men att klippa håret regelbundet minskar risken för att kluvna hårtoppar ”äter upp” håret. Kort sagt, att klippa håret håller det friskt men det kommer inte att få det att växa snabbare. 

MYT 4: ”Färgbevarande produkter är ett måste för färgat hår”

E: – I dag är nästan alla produkter färgbevarande oavsett vad det är för typ av produkt. Står det att en produkt är färgbevarande ger den ofta mer glans för att färgen ska se finare ut, men ett volymschampo kan också vara färgbevarande. Dock håller röda pigment sämre, så om du har röd färg på blont hår måste du ha det allra mest färgbevarande produkterna för att de ska stanna. 

Färgbevarande schampo, Colorful anti-fade shampoo, Joico.
ANNONS
Köp här (länk till Lyko). 

MYT 5: ”Om jag har fint, tunt hår behöver jag inget balsam”

E: – Det stämmer absolut inte. Ett schampo öppnar upp hårstrået och rengör, sedan måste du ha en produkt som sluter hårstrået annars blir det flygigt och slitet. Det finns volymbalsam som inte tynger ner håret. 

A: – Jag lägger även balsam i hårbotten för att mjukgöra och återfukta. 

Balsam för tunt och fint hår, Volumizing conditioner, Björn Axén.
ANNONS
Köp här (länk till Bangerhead). 

MYT 6: ”Håret blir tunnare med åldern” 

E: – Hårstråna blir faktiskt grövre med åren, men man kan även får färre hårstrån. Kvinnor drabbas också av ärftligt håravfall, men om du bara har lite sömniga hårsäckar kan man kicka i gång växtcykeln med frisörprodukter för håravfall. Jag gillar Noixin, det har hjälpt många av mina kunder. Jag har även haft kunder som använt skinrollers på vikarna och fått ökad hårväxt. Du ska aldrig använda dem i ansiktet men i hårbotten kan det funka för tätare hårväxt.

A: – Om du har genetiskt håravfall kommer dock inte kosmetiska produkter göra något för att öka tätheten, utan satsa på läkemedel i god tid, till exempel Minoxidil, men kontakta även en hudläkare.

MYT 7: ”Kallvatten gör håret glansigare”

A: – Framför allt är det viktigt att inte duscha håret med för hett vatten. Jämför med hur man rengör en stekpanna: det är hett vatten som gör att man kan skölja bort fettet, men i håret vill man ha kvar lite fukt och fett.

E: – I mitt hår, som ändå är så pass poröst, märker jag inte jättestor skillnad att skölja med kallvatten. Men jag kan se en liten effekt på mörka, kraftigare hår.

MYT 8: ”Kokosolja är bra för håret”

A: – På ett väldigt torrt och grovt hår kan det återfukta och mjukgöra. Även en torr hårbotten kan bli hjälpt av kokosolja, men risken finns att oljan lägger sig som en kladdig hinna eftersom molekylerna är för stora för att verkligen kunna penetrera håret. Jag tycker inte det sker någon förbättring på mitt hår av ren kokosolja. Ett tips är att i stället kolla efter hårprodukter som har kokosolja som en ingredienserna.

Schampokaka med kokos, Solid shampoo coco & organic aloe vera, Garnier Respons. ANNONS Köp här (länk till Lyko). 

MYT 9: ”Det skadar håret att borsta det när det är blött”

E: – Ett blött hår är mer elastiskt och skörare än ett torrt och därför ska du vara försiktig när du borstar det. Red ut tovor innan duschen i stället. Det är ingen fara att dra igenom en skonsam borste ämnad för blött hår, men slit inte i håret. Jag tycker absolut att man ska ha en speciell hårborste för blött hår.

Hårborste för blött hår, Wet hair brush detangling & blowout, Björn Axèn.
ANNONS
Köp här (länk till Eleven). 

Jag tycker absolut att man ska ha en speciell hårborste för blött hår.

MYT 10 : ”Balsam och hårinpackning gör samma sak”

E: – En hårinpackning innehåller oftast mer vårdande ingredienser och har en kraftigare textur. Vissa varumärken har också masker som öppnar upp hårstrået mer för att få in ingredienser och då behöver man ett balsam efteråt för att stänga fjällskiktet. Men de allra flesta hårinpackningar stänger fjällskiktet så pass bra att du inte behöver något balsam efteråt. Dock är färginpackningar ett undantag, då behöver du ett balsam efteråt för att försluta håret och kapsla in färgen. De nya glansvattenbehandlingarna behöver också balsam efteråt.

Glansgivande behandling, Chroma absolu soin acide chroma gloss, Kérastase. ANNONS Köp här (länk till Lyko). 

MYT 11: ”Stress orsakar grått hår”

A: – Grått hår beror främst på ärftlighet.

E: – Om man har näringsbrist, till exempel lider av anorexi kan håret bli grått i förtid. Överhuvudtaget blir håret matt och tråkigt av näringsbrister, kroppen prioriterar andra viktigare organ. Stress kan däremot orsaka håravfall.

MYT 12: ”Man kan skippa värmeskydd”

E: – Nej! Det är framför allt viktigt på ett färgat hår eftersom hög värme öppnar upp hårstrået och gör att färgpigmenten släpper. Helst ska du sektionera upp håret så att alla hårstrån täcks för att skydda håret. Det finns några olika typer av värmeskydd, och lotion och kräm är bra när du torkar håret med fön. ”Torra” sprayer kan du spraya direkt i torrt hår och de är perfekta när du ska locka eller platta håret. De är också bra om man bara vill göra en touch up med värmeverktyget.

Värmeskydd, Skydda torr dry heat protection, Björk.
ANNONS
Köp här (länk till Nordicfeel) 

Värmeskyddande kräm, Chronologiste thermique régénérant, Kérastase.
ANNONS Köp här (länk till Lyko). 

K18 räddade mitt slitnasommarhår

MYT 13: ”Produkter kan reparera kluvna hårtoppar”

E: – Nej, aldrig. Inget kan laga ett hårstrå som kluvits i två delar. Det måste man klippa bort. 

A: – Det finns många bra reparerande hårprodukter nuförtiden. Molekylerna i den nya generationens reparerande hårprodukter, till exempel Olaplex och K18, kan inte ta bort en kluven hårtopp men kan göra mycket för att rädda hårstrået i övrigt. K18 räddade mitt slitna sommarhår.

E: – Jag ser stor skillnad när mina kunder använder K18. Jag kan till exempel gå in och bleka mer.

Reparerande hårmask, Leave in molecular repair mask, K18.
ANNONS Köp här (länk till Lyko). 

MYT 14: ”Kosttillskott kan hjälpa håret att växa”

E: – Det kan hjälpa om du lider av brister. Om du redan har bra värden kommer inte ett piller göra underverk. Det gäller också att vara ihärdig och äta tillskotten kontinuerligt, minst tre månader innan man kan se någon skillnad.

A: – Jag brukar rekommendera att man äter extra protein, gärna kollagen. Men man ska alltid prioritera riktig mat framför tillskott, det vet kroppen hur den ska hantera. Kosttillskott kan till och med ibland vara stressande för kroppen och sin tur trigga håravfall. Upplever man håravfall tycker jag alltid man ska kontakta en läkare som kan kolla upp brister och problem med sköldkörteln.

LÄS MER: Frisyrlexikon – från slob till mob och wolfcut – här är klippen att hålla koll på innan du går till frisören