Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Prinsessan Sofias virkade väska.
Prinsessan Sofias virkade väska.
Prinsessan Sofias virkade väska.
Prinsessan Sofias virkade väska. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kärleken till virkat har nu nått kungahuset

Virkat, stickat, handarbetat … Vår kärlek för saker skapade av mänskliga händer blir allt större. Nu har den virkade väskboomen nått kungahuset, närmare bestämt prinsessan Sofias spetsklädda arm. 

Vänner av handarbete har äntligen fått sin rättmätiga plats i modesolen – både stickat och virkat ser vi överallt. Inte minst väskor som är – eller, om vi ska vara ärliga, ser ut som om de är, producerade i hemmets lugna vrå sitter på var modemedvetens kvinnas arm. Naturligtvis är prinsessan Sofias en av dem. 

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia hälsar på ensemblen inför Catwalk live. Prinsessan bar spetsklänning av dansk design tillsammans med en virkad väska. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

När prinsessan Sofia tillsammans med sin man prins Carl Philip talade på evenemanget Catwalk live på Avicii Arena, som av medarrangören Glada Hudik-teatern beskrivs som ”en manifestation för allas rätt att skina”, bar hon just en virkad väska. Men om du trodde att hon själv handarbetat fram den, så måste vi göra dig besviken. Däremot är den mycket riktigt handgjord av svenska Alexandra Carlsen, ett stort fan av vintage som är utbildad på modeskolan Parsons och som tidigare arbetat för designern Marc Jacobs. I dag driver hon märket Chica Boom Bags, som saluför väskor som Carlsen virkat. Tillsammans med spetsklänningen från danska märket Day Birger et Mikkelsen och en söt gardinlugg gav den prinsessan Sofia en fin, lite 70-talsinspirerad look. 

Prins Carl Philipoch prinsessan Sofia. Prinsessans klänning komme Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den virkade trenden ser du just nu överallt, men det är framför allt i väskkategorin det verkligen har gjort avtryck modemässigt. Trenden har skymtats under flera säsonger, men det var inför den aktuella modesäsongen (vår sommar 2022) som den slog till ordentligt. Många modemärken visade då virkat under modeveckorna, bland dem svenska Acne Studios vars väskor var tydligt DIY-inspirerade. Vår vurm för handgjorda plagg och accessoarer är ingen trend, det är något som alltid kommer att vara aktuellt, och har sin bakgrund i vår längtan efter ett långsammare, mer hållbart och mindre fabrikstillverkat mode. 

Acne Studios spring summer 2022 Foto: Catwalkpix.com

LÄS MER Moderedaktören: ”DIY-väskan är vårens sötaste accessoar!”

LÄS MER Alicia Vikander i Cannes: En odyssé i franskt mode

LÄS MER Victoria stal showen på Polarpriset 2022