Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Robert Fux.Robert Fux.Robert Fux.
1 AV 2
Robin Werner, eller Elecktra, som han också är känd som tipsar om hur du kan använda settingspray, bronxer och puder
2 AV 2
Robert Fux.
Foto: BEATA HOLMGREN / BEATA HOLMGREN

Drag race-Robert Fux om sin skönhetsrutin: ”Produkter ska kunna användas på flera sätt”

Sveriges drottning av drag är en makeupminimalist med ett maximalistiskt uttryck och använder sig helst av multi­produkter. Vi besökte Robert Fux i logen och tog reda på hans smarta smink- och hudvårdsknep.

Robert Fux vet mycket om hur man förändrar utseendet. Han är skådespelare, för det första, och van att gå in och ut ur roller. Efter att ha spelat Puck i En midsommarnattsdröm på Operan under våren väntar en sommarturné utomlands med dragföreställningen Apocalipsync. Men han är makeupartist i grunden och har en gedigen karriär som dragartist bakom sig. Under våren har man kunnat se honom leda Drag race Sverige på SVT. Det är en van arena för Fux som startade Sveriges första öppna scen för dragshow. Kort sagt, han vet allt om makeup.
– Smink handlar om att förändra ytan på olika sätt, det öppnar upp en lustfylld värld av möjligheter. Jag har hållit på med smink ända sedan jag lånade mammas kajal och läppstift när jag var väldigt ung. Smink är också en av de viktigaste beståndsdelarna i en dragqueens verktygslåda.

”Jag tycker inte att drag handlar om skönhet överhuvudtaget”, säger Robert Fux.”Jag tycker inte att drag handlar om skönhet överhuvudtaget”, säger Robert Fux.”Jag tycker inte att drag handlar om skönhet överhuvudtaget”, säger Robert Fux.
”Jag tycker inte att drag handlar om skönhet överhuvudtaget”, säger Robert Fux. Foto: BEATA HOLMGREN / BEATA HOLMGREN


Vad är kopplingen mellan skönhet och drag?
– Jag tycker inte att drag handlar om skönhet överhuvudtaget. Drag är ett sceniskt konstverk som handlar om att inte behöva förhålla sig till normer utan uppfinna sina egna. Sedan kan ytan uppfattas som snygg eller finishen som skickligt genomförd men jag väljer att koppla bort skönhet från drag.
Överraskande nog gillar du inte att lägga mycket tid på din dragsminkning. Varför?
– Jag är minimalist med ett maximalistiskt uttryck. Jag har alltid haft en avslappnad inställning till hur mycket smink man faktiskt behöver ha för att skapa en stor och maffig dragmakeup. Egentligen behövs bara en svart och en vit ögonskugga. Men då menar jag verkligen clownvitt och totalt bläcksvart. Produkterna måste kunna göra vad de ska. Hellre att de är extrema så att jag får tona ned dem än tvärtom. Men med dem kan man skapa alla skuggor, linjer och konturer man behöver.

Robert Fux

Gör: Skådespelare, dragartist, programledare och manusförfattare.

Tillhör Stadsteaterns fasta ensemble. 

Ålder: 44 år. 

Bor: Stockholm. 

Aktuell: Med utlandsturné av dragshowen Apokalipsync. 


Du föredrar multiprodukter. Varför då?
– Jag vill ta makten över produkterna och inte tvärtom. Jag vill kunna använda en produkt på många olika sätt annars vill jag inte bära runt på det i min sminkväska. En bra, svart kajal, till exempel från Laura Mercier, kan användas till att rama in ansiktet om du blandar ut den med foundation, men också till att borsta ögonbrynen. Eller arbeta in den som ögonskugga. Sedan vill jag ha ett läppstift som jag kan ha på både läppar och kinder. 

Drag speglar den jag är innerst inne.

Hur är din dragpersona?
– Min drag är jag själv, bara väldigt mycket jag. Drag speglar den jag är innerst inne. Därför har jag aldrig haft lösbröst och kort kjol utan i stället tjocka prästinnekappor, jättelika huvudbonader och fem par ögonfransar. Jag vill vara drottninglik och imposant. Det säger någon ting om hur jag är och det speglar sig i makeupen också så klart. Jag har alltid gillat gotisk stil med mycket svart och stora silhuetter. Tänk Diors kampanjer från 1990-talet med mörklila, nästan svart, på läpparna. Väldigt drypande och dramatiskt. Som Cruella DeVille.
Är drag alltid personligt?
– Gud ja. Vi har alla olika jag inom oss. Hos mig kliver alla aldrig fram samtidigt, de väntar på rätt tid på dygnet … Och rätt lön.  

Roberts tre skönhetsknep

1. Fuktmask som ansiktskräm

– Hollywoodknepet att smörja in ansiktet med en fet kräm eller fuktmask en timme innan sminkning gör alltid susen, men torka bort överflödig produkt innan du lägger på sminket. Jag använder masker från Peter Thomas Roth eller Nuxe. Avocadomasken från Origins är också bra. På vinterhalvåret använder jag L’Occitanes feta ansiktskräm med sheasmör som mask.

 

2. Läppmasker 

som allt i allo

– Glossiga, glansiga ögonskuggor kan vara svåra att få på plats. Blanda ut skuggan med en läppmask så sitter den bättre. Eller blanda läppmasken med krämrouge för fin lyster på kindbenen. Läppmasken från Laneige är en klassiker.

 

3. Ta hand om pennorna

– Lägg in din läppenna i frysen några minuter innan användning så fäster den bättre. Och skaffa en elektrisk pennvässare, om du inte har skruvbara pennor, så blir resultatet perfekt varje gång.


Hur utforskar man sina inre jag?
– Det är viktigt att komma ihåg, oavsett om du är en heterosexuell kvinna, homosexuell man, dragartist eller vad som helst, att det finns många sidor att utforska hos oss själva. De är som olika prismor på en gnistrande kristallkrona. Det kan handla om att kliva bara lite grann utanför sitt vanebeteende. Är man någon som aldrig använder färg i sin makeup kan det göra mycket att byta till en färgad eyeliner. Att gå från matt eller glossy på läpparna eller tvärtom. Små saker kan få stor effekt. Mitt råd är att testa nytt ihop med andra. Nästa gång du hänger med dina väninnor så prova att blanda in lite smink i det hela. Drick vin och testa läppennor, låt alla ta med en bild på någon som de inspireras av utseendemässigt och börja experimentera. Gör en workshop, låt det vara lustfyllt. Vi gör alldeles för lite sådant som vuxna.
Hur sminkar du dig privat i vardagen?
– En lätt bas är ofta tillräckligt och så lite mascara på de yttre fransarna för att ge lite kontur. Ibland fyller jag i ögonbrynen. Jag är effektiv och snabb, det får bara ta några minuter. Jag spar det tunga artilleriet till när jag står på scen.

Foundation från Dior, plus nagellack från Essie och London Grace.Foundation från Dior, plus nagellack från Essie och London Grace.Foundation från Dior, plus nagellack från Essie och London Grace.
Foundation från Dior, plus nagellack från Essie och London Grace. Foto: BEATA HOLMGREN / BEATA HOLMGREN


Vilka produkter använder du privat?
– Jag vill ha en mascara som går att tvätta bort med varmt vatten så där väljer jag Mac. Till bas använder jag ofta Dior Star eller Dior Forever. Jag gillar också foundation från Fenty. Min concealer kommer från Bobbi Brown. Men jag gillar också att prova andra märken helt förutsättningslöst och frågar ofta folk vilka produkter de använder. Det är roligt att bli överraskad.
Hur känner du dig när du inte bär smink?
– Det är inte jobbigt alls. Jag har inte något ansvar att vara sminkad. Har jag lust att dra på mig en foundation är det en ren bonus för omgivningen. Den enda gången jag har ett ansvar att vara sminkad är när jag står på scen.

Självklart finns också skönhet i bekräftelsen från andra, en komplimang kan få en att lyfta. Därför vill jag också gärna själv tala om när jag ser någonting hos andra som jag gillar.

När känner du dig som vackrast?
– Det finns olika tillfällen. Det är fantastiskt när det händer när man faktiskt vill skina. När man är på väg till en fest, man är utvilad och sugen på att träffa människor. Man har kanske lagt en mask och ett plumpande, återfuktande serum och dragit på ett hölje av riktigt daggig, härlig foundation. När allting stämmer kan jag så klart känna mig väldigt snygg. Men så finns oväntade stunder, som att se mig själv i backspegeln eller i ett skyltfönster och hinna tänka ”jag ser inte så trött ut”. Självklart finns också skönhet i bekräftelsen från andra, en komplimang kan få en att lyfta. Därför vill jag också gärna själv tala om när jag ser någonting hos andra som jag gillar. Att säga ”snygga örhängen” eller ”vilket fint lipgloss”. Eller bara ett ”vad snygg och utvilad du ser ut”; det kan ge mycket. Vi har förmågan att kunna höja varandra, så varför inte göra det mer? 

Bronzer från Estée Lauder.Bronzer från Estée Lauder.Bronzer från Estée Lauder.
Bronzer från Estée Lauder. Foto: BEATA HOLMGREN / BEATA HOLMGREN

Sminkförebilder

– Den legendariske makeup­artisten Kevin Aucoin som inspirerade mig i tonåren med sin bok Making faces, den glamourösa skåde­spelerskan Audrey Hepburn och den gotiska urmodern Morticia i Familjen Addams. En blandning av dessa tre är mitt dagliga mål.

”Jag gillar penslar och borstar från Westman Atelier och Ruby Hammer, som jag köper på Cow Parfymeri i Stockholm. Där jobbade jag ett tag."”Jag gillar penslar och borstar från Westman Atelier och Ruby Hammer, som jag köper på Cow Parfymeri i Stockholm. Där jobbade jag ett tag."”Jag gillar penslar och borstar från Westman Atelier och Ruby Hammer, som jag köper på Cow Parfymeri i Stockholm. Där jobbade jag ett tag."
”Jag gillar penslar och borstar från Westman Atelier och Ruby Hammer, som jag köper på Cow Parfymeri i Stockholm. Där jobbade jag ett tag." Foto: BEATA HOLMGREN / BEATA HOLMGREN

LÄS MER: Drag race-Robin: ”Huden måste vara ostressad”

LÄS MER: FRÅGA SKÖNHETSREDAKTÖREN | Vad gör jag åt slitet sommarhår?