Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
DV träffade Dua Lipa för att prata skönhetsrutiner, frihet och turnélivet.DV träffade Dua Lipa för att prata skönhetsrutiner, frihet och turnélivet.DV träffade Dua Lipa för att prata skönhetsrutiner, frihet och turnélivet.
DV träffade Dua Lipa för att prata skönhetsrutiner, frihet och turnélivet. Foto: Arnold Jerocki / Getty Images Europe

Dua Lipa: ”Livet går ut på att experimentera”

Tung doft och enkel hudvård – artisten Dua Lipa berättar om sina skönhetsrutiner på turné och risker hon tagit med sitt utseende. Damernas Världs skönhetsredaktör träffade världsstjärnan i Paris.

Med sin imponerande röst, självständighet, stilkänsla och orädda frispråkighet är det inte svårt att förstå varför Yves Saint Laurent kontrakterat artisten Dua Lipa att fronta modehusets senaste doft Libre le parfum – en kryddigare, djupare och mer sensuell uppdatering av husets ursprungliga eau de parfum. 

Endast 15 år gammal flyttade Dua Lipa ensam till London från Kosovo med drömmen om att slå som popstjärna. Sedan dess har hon avancerat till en global megastjärna, och är något så ovanligt som en artist vars karriär fick ett lyft av pandemin. Albumet Future nostalgia släpptes strax innan världen stängde ner och trots att det är skapat för dansgolven blev det hennes verkliga genombrott. 2022 fick Dua Lipa äntligen ge sig ut på en världsturné, med konserter i bland annat Stockholm. 

Dua har en kraftfull, djup och lätt raspig röst när hon pratar – och hon är inte rädd att göra sin röst hörd.

När jag träffar henne i Paris är det en fullfjädrad popstjärna jag möter. Hennes leende strålar, och hon är klädd i ljusa jeans och en svart topp – allt från Saint Laurent förstås. Naglarna är långa men makeupen naturlig och hon är lätt solbränd. Dagen före anlände hon från Ibiza med ett stort gäng vänner – bland annat hennes lillasyster och designern Simon Jacquemus – för att fira lanseringen av doften. Utanför hotellet väntar horder med hängivna fans med plakat och autografblock.

Dua Lipa på plats i Paris för att fira den senaste doften från Yves Saint Laurent med vänner, artister och utvald press i Paris.Dua Lipa på plats i Paris för att fira den senaste doften från Yves Saint Laurent med vänner, artister och utvald press i Paris.Dua Lipa på plats i Paris för att fira den senaste doften från Yves Saint Laurent med vänner, artister och utvald press i Paris.
Dua Lipa på plats i Paris för att fira den senaste doften från Yves Saint Laurent med vänner, artister och utvald press i Paris. Foto: STEPHANE SBY BALMY / PHOTO : STEPHANE SBY BALMY HTTPS://SBYCONNECTION.C

Dua har en kraftfull, djup och lätt raspig röst när hon pratar – och hon är inte rädd att göra sin röst hörd. Tidigare i år lanserades Dua Service95, ett personligt nyhetsbrev med listor och tips med allt från hennes favoritböcker till restauranger. Hon är också värd för At your service, en intervjupodcast där hon avhandlar tunga politiska frågor: hon har bland annat intervjuat människorättsadvokaten Amal Clooney och yazidiska Nadia Murad som överlevde svåra övergrepp i Syrien. Till sina 88 miljoner (i skrivande stund) följare på Instagram har Dua Lipa uttalat sitt stöd för palestinierna, vilket ledde till att hon av judiska grupper blev anklagad för antisemitism och att den amerikanske senatorn Bernie Sanders ryckte ut till hennes försvar.

Dua Lipa uppträder på Roskilde i juni med sin turné ”Future Nostalgia”.Dua Lipa uppträder på Roskilde i juni med sin turné ”Future Nostalgia”.Dua Lipa uppträder på Roskilde i juni med sin turné ”Future Nostalgia”.
Dua Lipa uppträder på Roskilde i juni med sin turné ”Future Nostalgia”. Foto: Rune Hellestad - Corbis / Corbis Entertainment

Doftens kampanj handlar om frihet. Du är en av de mest kända kvinnor i världen, kan du leva helt fritt?
– Helt ärligt tror jag att jag kan det. Jag har definitivt stunder av total avskildhet och privatliv. Jag vill hålla saker för mig själv och delar inte allt på till exempel sociala medier. Oavsett om du är känd eller inte är det en bra sak ... Men med tanke på mitt jobb försöker jag hålla allt så normalt som möjligt. Jag går ut, jag har mina rutiner, annars blir man för separerad från samhället och världen och det vill jag inte. Jag vill leva mitt i allt.

Dua anländer till kompisens Simon Jacquemus bröllop.Dua anländer till kompisens Simon Jacquemus bröllop.Dua anländer till kompisens Simon Jacquemus bröllop.
Dua anländer till kompisens Simon Jacquemus bröllop. Foto: Arnold Jerocki / Getty Images Europe

 

När vi ses i Paris har Dua Lipa bara en tillfällig paus i turnéschemat: redan dagen efter lanseringsfesten, där Dua och Simon Jacquemus var de sista att lämna dansgolvet, drog hon vidare till São Paulo i Brasilien. I Stockholm satte hon tidigare i år publikrekord på Gröna Lund.

Jag fick finnar och provade allt

Hur hanterar du ett hektiskt liv på turné?
– Yoga är det som håller mig i balans. Meditation hjälper mig också. Jag älskar att läsa, speciellt romaner så att jag kan dyka ner i en annan värld. Och när jag kommer till en stad jag aldrig har varit i vill jag göra alla turistgrejer. Jag vill gå ut och äta på en trevlig restaurang, prova lokala specialiteter och dyka ner i kulturen. Det grundar mig. Jag vill aldrig bara se insidan på ett hotell och göra en konsert, jag vill uppleva platser. När jag var i Stockholm tog vi en båttur i skärgården, det var fantastiskt! Det var min mammas födelsedag och vi hyrde en båt. Det var så vackert.

Och hur ser dina skönhetsrutiner ut?
Less is more. Speciellt när jag är på turné och dansar varje kväll med makeup. Jag fick finnar och provade allt; serum, masker. Men inget hjälpte och då tänkte jag: ”Okej det här är överdrivet.” Jag gick tillbaka till grunderna och började hålla rutinen väldigt enkel. Jag använder inte så många produkter längre. Min hud var fin när jag var liten, och ju mindre jag har på huden, desto bättre är den. Det är där jag är för tillfället. Mindre är mer, men det kan förändras, haha. Jag är också noga med att ta mina vitaminer och prioritera sömn.

Vilket är det bästa skönhetsrådet du någonsin fått?
– Min mamma lät mig aldrig plocka mina ögonbryn när jag var liten, och nu är jag verkligen glad över det.

Och vad är det värsta du gjort i skönhetsväg?
– När jag blekte jag mitt hår visste jag inte vad jag gav mig in på. Jag tänkte att jag skulle ge mitt hår lite textur, whatever. Men det såg ut som jag kom ut från mikrovågsugn. Det funkade inte, mitt hår är för mörkt för att bli blont. Jag satt med väteperoxiden i åtta timmar. 

Dua Lipa om doftsamarbetet

Libre är en djup doftkomposition med bland annat saffran, apelsinblomma och lavendelnoter som varar hela dagen och lämnar spår, inte olikt Lipa själv. Dualiteten är det hon själv tycker är mest intressant med doften.

– Jag tycker att mixen och spelet mellan det feminina och maskulina är intressant. Det jag gillar med den är också att doften sitter kvar på huden länge. När jag är ute och dansar i evigheter vill jag ha en doft som stannar kvar. Speciellt saffransackordet dröjer sig kvar på huden, vilket gör doften både kryddigt intensivt men samtidigt söt och mjuk.

Dua var involverad redan tidigt i processen i valet av den första Libre-doften.

– När vi började prata om att samarbeta så var teamet väldigt inkluderande, och bad mig sitta med och dofta på alla förslag. Det gör att jag känner mig väldigt delaktig och passionerad överprojektet, från allra första början. Och ja, min favorit bland alla förslag blev den slutgiltiga Libre.

Vad är din relation till doften? Hur bär du den?
– Normalt sett har jag bara en parfym och bär den både dag och natt. Men Libre le parfum har mer av en natt-vibb. Den är sexigare, varmare och starkare, vilket har gjort att jag använder den mer kvällstid. Jag har verkligen upptäckt hur trevligt det är att byta doft till kvällen, det sätter en stämning. Ibland tar jag lite parfym från handleden och lägger på nästippen så att jag kan känna lukten av det vart jag än går. Jag tror min mamma gör det så det är därifrån jag har snappat upp det.

Härligt knep! Vilken doft påminner dig mest om hemma?
– Doften av nyklippt gräs är något som omedelbart tar mig tillbaka till Kosovo. Det finns också en doft man ofta känner på vintern, när det är kallt och alla eldar ved i sina eldstäder, en varm doft av vinter och brinnande eld. Det är verkligen nostalgiskt för mig.

Blond inför Grammy Awards.Blond inför Grammy Awards.Blond inför Grammy Awards.
Blond inför Grammy Awards. Foto: Axelle/Bauer-Griffin / FilmMagic

Du känns som att du gillar ta skönhetsrisker. Vad är ditt råd för att bli mer modig med till exempel makeup?
– Bara prova! Det är bättre att prova och inse att du inte gillar det än att inte prova för att du är rädd för hur du ska se ut. Livet går ut på att experimentera, och vem vet det kanske blir din nya signaturlook? Att prova är nog mitt ledord i livet, oavsett vad det gäller.

Nya Libre le parfum från Yves Saint Laurent.Nya Libre le parfum från Yves Saint Laurent.Nya Libre le parfum från Yves Saint Laurent.
Nya Libre le parfum från Yves Saint Laurent.

LÄS MER: Dua Lipa firade i Paris – DV på plats

LÄS MER: Skönhetsredaktören tipsar om spännande höstnyheter (och sina favoriter)