Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Årets nominerade till Damernas Värld Guldknappen accessoar är ...

Inget mode utan det där lilla extra, som också gör din stil personlig. Här är våra nominerade till accessoarpriset som under 2014 gjort de små sakerna till något väldigt stort och viktigt.

ATP Atelier

Designas av: Jonas Clason, Maj-La Pizzelli.

Startade: 2011.

Efter att ha spenderat en sommar i italienska Otranto blev Jonas Clason och Maj-La Pizzelli inspirerade att göra en skokollektion. Ledordet blev avslappnad elegans och skorna beskrivs som en blandning av italienskt hantverk och skandinavisk design. Sedan starten 2011 har de haft en klar strategi och riktat sig till feminina kvinnor. I höst syns mycket kalvskinn, sammet och mocka, samt små gulddetaljer och mer klackar på skorna.

Hur har märket ut utvecklats sedan starten 2011?

– Vi har gått från att börja med sandaler till att utvidga kollektionerna med alla sorters skor. Vi ville börja med att etablera oss inom ett segment men hade hela tiden en tydlig bild av hur vi ville utveckla märket, säger Maj-La Pizelli.

Drakenberg Sjölin

Designas av: Ellen Sjölin, Andrea Drakenberg.

Startade: 2009.

Med omtanke, tidlöshet och enkelhet designar Drakenberg Sjölin sina smycken. De inspireras av saker de hittar på marken: löv, grenar och kottar, och eftersträvar en naturlig elegans. Designerduon träffades i New York för 14 år och sedan dess har mycket hänt. 2009 tog företaget fart på allvar och i dag har de 70 återförsäljare runt om i världen, samt en framgånsrik webshop. Inför den nya höstsäsongen har de börjar designa smycken med diamanter, i kombination med silver.

Hur är det ultimata smycket?

– Det ska lyfta det man har på sig och kännas fint och bekvämt i alla lägen. Det blir aldrig omodernt och man kan använda det hela livet, för att sedan låta nästa generation använda det, säger Ellen Sjölin.

Molami

Designas av: Maria von Euler, Marcus von Euler.

Startade: Våren 2009, lanserades 2011.

För Maria von Euler började arbetet med Molami för sex år sedan mest som ett experiment. Ett lyckat sådant. 2011 lanserade företaget sina första lurar, som riktar sig till modemedvetna kvinnor. Hörlurarna är skräddade i naturliga material som napa-läder och siden, med en form som framhäver bärarens ansiktsdrag. Molami, som hittills framför allt funnits i färger som vitt, svart, med gulddetaljer kommer till hösten att bli mer lekfulla, med både nya färger och modeller.

Hur viktigt är det med bra ljud?

– Det är superviktigt. Att göra det extra bra, speciellt eftersom många kvinnor förväntar sig att ljudet ska vara sämre när det riktar sig till dem. Det handlar om att uppleva musik, och inte bara att skapa ett bra ljud, säger chefsdesignern Marcus von Euler.

Reschia

Designas av: Andrea Reschia, Soledad Lowe.

Startade: 2012.

Både Andrea Reschia och Soledad Lowe kommer från Buenos Aires men det var i Stockholm de träffades och började designa skor tillsammans år 2012, efter flera individuella designprojekt. Reschia beskrivs som alternativa och sofistikerade skor med globala influenser. Slitna sulor blandas med exklusivt läder och skapar en känsla av kontraster. I höstens kollektion har de inspirerats av den amerikanska konstnären Wille Cole och vill framhäva traditionella, men starka och komplexa, former.

Vilka kriterier ska en perfekt sko ha?

– Den måste kunna användas till allt, inte bara vara snygg. Den ska leka med former men samtidigt vara användbara, säger Andrea Reschia.

Av: Sophie Lindström

Foto: Andreas Johansson 

Fotoassistent:Kristoffer Rozental 

Styling av Lisa Pettersson

Modeassistent: Satu Väre, Alice Schneiter

Makeup: Pari Damani/Agent Bauer

Hår: Elin Eriksson/Agent Bauer