Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
BITE Studios är vinnare av Damernas Värld Guldknappen 2020.BITE Studios är vinnare av Damernas Värld Guldknappen 2020.BITE Studios är vinnare av Damernas Värld Guldknappen 2020.
BITE Studios är vinnare av Damernas Värld Guldknappen 2020. Foto: Suzanne Elvi

BITE Studios är vinnare av Damernas Värld Guldknappen 2020

Med stilren design och kompromisslösa krav på hållbarhet har Bite Studios skapat en egen nisch i Modesverige och nått ut till en internationell publik. Årets vinnare av Guldknappen jobbar med innovativa ekologiska material och vill ta oss med in i en hållbar framtid. 

VACKERT, DESIGNDRIVET OCH HÅLLBART. Tre ord som inte alltid självklart skrivs tillsammans, men när BITE Studios ska beskriva sitt varumärke är det de tre orden som upprepas, oavsett vilken del av arbetet det handlar om. 

– Vi startade med idén om att det måste gå att kombinera en hållbarhetsagenda med en designagenda och göra det på ett sätt som är vackert och som folk vill engagera sig i. Det är hela grundfilosofin, berättar William Lundgren som är en av de fyra grundarna.

På bara fyra år har varumärket gått från en löst formulerad idé om något som saknades på marknaden till internationell framgångssaga, och det är just kombinationen av design, vackra material och kompromisslösa hållbarhetskrav som gör att BITE Studios är vinnare av Guldknappen 2020.

LÄS MER: Damernas Värld Guldknappen 2020: De nominerade är…  

– Våra största marknader är USA och England, så vi har varit lite av en doldis i Sverige. Därför känns det extra kul att bli upplyft på det här sättet, säger William Lundgren.

– Våra största marknader är USA och England, så vi har varit lite av en doldis i Sverige. Därför känns det extra kul att bli upplyft på det här sättet, säger William Lundgren.

BITE, eller By Independent Thinkers for Environmental progress, grundades 2015 efter att paret William Lundgren och Veronika Kant träffades och började formulera grundidén. Snart var de, tillsammans med designern Elliot Atkinson och fotografen Suzanne Elvi, ett team som startade företaget tillsammans, och sedan dess har även designern Astrid Olsson (tidigare Fifth Ave Shoe Repair) anslutit sig.

– Vi gör mode för en kvinna som är intresserad av konst, mode och design, som har en global syn på världen och vill handla i linje med sin filosofi. 

DAMERNAS VÄRLD GULDKNAPPEN

• Det första priset delades ut 1982, vilket gör det till Sveriges äldsta modepris. 

• Priset delas i dag ut i tre kategorier: Guldknappen och Guldknappen Accessoar är båda jurypris, och Knappnålen – som går till ett nytt modemärke och dess designer – utses av Damernas Världs redaktion. 

• Vinnarna får en äkta guldknapp med sina namn ingraverade av Bengt Liljedahl, svensk silversmed och formgivare.

• Nordiska Museet adderar plagg från Guldknappsvinnarna till sina samlingar varje år. 

• 2019 års vinnare var Haglöfs, Eytys och Avavav. 

• I årets jury sitter Lisa Pettersson (juryns ordförande och modechef  Damernas Värld), Jonna Bergh (chefredaktör Damernas Värld & STYLEBY), Maria Montti (stylist), Eva Lindström (VD Image Group), Catarina Midby (generalsekreterare Swedish Fashion Association, Showit Kidane (pr-chef Hoss Angency) och Carin Wester (designchef Åhléns). 

Designprocessen börjar nästan alltid med materialen, som de noggrant och medvetet sourcar själva.

– Vi jobbar med ekologiskt siden, ylle och bomull, och med nya, innovativa material som majsläder. Material som inte är oljebaserade, utan naturmaterial som är otroligt vackra och känns härliga på kroppen. Vi tror att det är den nya typen av lyx.

LÄS MER: Vinnaren av Damernas Värld Guldknappen Accessoar 2020 är... 

BITE Studios vinnare av Damernas Värld Guldknappen 2020. På bilden syns två av grundarna William Lundberg och Veronika Kant. På bilden saknas Suzanne Elvi och Elliot Atkinson.BITE Studios vinnare av Damernas Värld Guldknappen 2020. På bilden syns två av grundarna William Lundberg och Veronika Kant. På bilden saknas Suzanne Elvi och Elliot Atkinson.BITE Studios vinnare av Damernas Värld Guldknappen 2020. På bilden syns två av grundarna William Lundberg och Veronika Kant. På bilden saknas Suzanne Elvi och Elliot Atkinson.
BITE Studios vinnare av Damernas Värld Guldknappen 2020. På bilden syns två av grundarna William Lundberg och Veronika Kant. På bilden saknas Suzanne Elvi och Elliot Atkinson.

För BITE Studios handlar det också om att ta tillbaka värdet på kläder och ge ett djup åt produkten.

– Kläders värde har devalverats. Det vi skapar har ett värde. Det finns mycket stolthet i våra produkter och hur de presenteras för dem som känner samma sak som vi.

– Vi gör kläder för en kund som är intresserad av kvalitet. Det handlar inte så mycket om trender, hon vet vad hon vill ha och värdesätter bra grejer i livet. Vi tror mycket på att äga mindre, men äga bättre.

Den nischade inriktningen på design och hållbarhet placerar dem i ett fack som knappt finns i Sverige. Därför var det viktigt att vara ett företag som vänder sig till kunder från hela världen. William Lundgren beskriver även formspråket som internationellt, och säger att det sam­tidigt finns en återhållsamhet och en intelligens i det. Sedan skrattar han åt ordet intelligens, hur pretentiöst det låter.

LÄS MER: Vinnaren av Damernas Värld Knappnålen 2020 är... 

– Vi gör kläder för en kund som är intresserad av kvalitet. Det handlar inte så mycket om trender, hon vet vad hon vill ha och värdesätter bra grejer i livet. Vi tror mycket på att äga mindre, men äga bättre. 

I början var de ganska ensamma om de här tankarna, åtminstone i Sverige. Men William Lundgren beskriver modebranschen som en problematisk bransch i grunden, som har en lång väg att gå.

– Framtiden kommer att vara hållbar. Det är bara en fråga om när – och ju förr, desto bättre.

Grundarna av BITE Studios: Suzanne Elvi, Elliot Atkinson, Veronika Kant och William Lundberg.Grundarna av BITE Studios: Suzanne Elvi, Elliot Atkinson, Veronika Kant och William Lundberg.Grundarna av BITE Studios: Suzanne Elvi, Elliot Atkinson, Veronika Kant och William Lundberg.
Grundarna av BITE Studios: Suzanne Elvi, Elliot Atkinson, Veronika Kant och William Lundberg.

LÄS MER: Läs motiveringarna bakom alla vinnare av Damernas Värld Guldknappen 2020