Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Grundarna av Bite Studios.Grundarna av Bite Studios.Grundarna av Bite Studios.
Grundarna av Bite Studios.

DAMERNAS VÄRLD GULDKNAPPEN 2020 Möt de nominerade: BITE STUDIOS

De ville erbjuda en alternativ modell för människor som anser att det är bråttom att bekämpa klimatförändringarna, men som inte vill kompromissa med sin stil. Nu är Bite Studios nominerade till Damernas Värld Guldknappen 2020. 

Foto: - -

Bite Studios grundades 2016 av den svensk-brittiska kvartetten Elliot Atkinson (designer), William Lundgren, Veronika Kant och Suzanne Elvi. 

– Vi ville erbjuda en alternativ modell för människor, som vi, tror att det är bråttom att bekämpa klimatförändringarna och som inte vill kompromissa med de kläder vi bär, säger designern Elliot Atikinson. 

 Hur har 2020 varit för er?

– Det har varit spännande med mycket uppmärksamhet runt varumärket. Vi är väldigt stolta över det fina resultat vi fick efter modeveckorna i New York, London och Paris – speciellt före lock down. På grund av pandemin så har våra två stora marknader, den amerikanska och den brittiska, mer eller mindre varit nedstängda sedan april så vi har varit tvungna att anpassa företaget. Konsumenternas beteenden hade redan börjat skifta före pandemin, men pandemin far fått alla att ställa om snabbare. Vi har haft ett stort intresse från press och våra kunder har låtit sina ordrar vara kvar, eftersom de också tror att det åt vårt håll framtiden för modeindustrin faktiskt rör sig. 

Foto: Susanne Elvi

På vilket sätt representerar Bite Studios utmärkt svensk design?

– Vi tror att vi kan ta fram mycket kärlek för produkten och ett hantverk i ett segment där skandinaviska varumärken inte så ofta arbetar. Över 90 procent av vår försäljning är export så vi ser oss själva som ambassadörer av bra värderingar utanför Sverige. 

På vilket sätt arbetar Bite Studios hållbart?

– Stor stolthet vilar i att varje plagg är skapad med den lättast möjliga miljömässiga avtryck. Redan i dag är 95 procent av Bites kollektioner skapade från hållbara material, som är organiska, återvunna eller nya innovationer som är väldigt snälla mot miljön. Vi är det mest hållbara varumärke i ”affordable luxury”-segmentet. Vi arbetar även tillsammans med våra leverantörer för att ta fram högkvalitativa organiska tyger såväl som återvunna och innovativa material som till exempel biovegetabiliskt läder som tillverkas av majs och ananas. 

Bite Studios-grundarna.Bite Studios-grundarna.Bite Studios-grundarna.
Bite Studios-grundarna.

Varför förtjänar Bite Studios att vinna Damernas Värld Guldknappen?

– Vi tycker att alla de nominerade är värdiga vinnare. Vårt bidrag är att vi skapar ett momentum runt viktiga ämnen via ett nytt och starkt visuellt språk som verkligen behövs.

De övriga nominerade i Damernas Värld Guldknappen 2020 är Peak Performance och Mayla Stockholm

DAMERNAS VÄRLD GULDKNAPPEN

• Det första priset delades ut 1982, vilket gör det till Sveriges äldsta modepris. 

• Priset delas i dag ut i tre kategorier: Guldknappen och Guldknappen Accessoar är båda jurypris, och Knappnålen – som går till ett nytt modemärke och dess designer – utses av Damernas Världs redaktion. 

• Vinnarna får en äkta guldknapp med sina namn ingraverade av Bengt Liljedahl, svensk silversmed och formgivare.

• Nordiska Museet adderar plagg från Guldknappsvinnarna till sina samlingar varje år. 

• 2019 års vinnare var Haglöfs, Eytys och Avavav. 

• I årets jury sitter Lisa Pettersson (juryns ordförande och modechef  Damernas Värld), Jonna Bergh (chefredaktör Damernas Värld & STYLEBY), Maria Montti (stylist), Eva Lindström (VD Image Group), Catarina Midby (generalsekreterare Swedish Fashion Association, Showit Kidane (pr-chef Hoss Angency) och Carin Wester (designchef Åhléns).