Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Iggy Jeans är vinnare av Damernas Värld Knappnålen 2020.Iggy Jeans är vinnare av Damernas Värld Knappnålen 2020.Iggy Jeans är vinnare av Damernas Värld Knappnålen 2020.
Iggy Jeans är vinnare av Damernas Värld Knappnålen 2020.

Iggy Jeans är vinnare av Damernas Värld Knappnålen 2020

Med sin fria kreativitet och lekfulla upcycling skapade Ingrid Berg och hennes Iggy Jeans rubriker redan när hon var 15 år. Hennes framtidshopp är lika smittsamt som nytänkandet i hennes design. Aldrig har väl vinnaren av Knappnålen känts så självklar.

– Det värsta man kan få är ett nej, säger Ingrid Berg och rycker på axlarna. 

När hon berättar om den snabba starten på modekarriären, om hur Örjan Andersson började sälja hennes upcyclade, målade jeans i sin butik, att hon fick göra en kollektion med Rodebjer eller att hon visade på Stockholms modevecka som 15-åring, är det lätt att tro att allt ”bara hänt”. Men sanningen är att nu 18-åriga Ingrid Berg, grundaren av redan omtalade Iggy Jeans, är bra på att få saker att hända. Och nu har hennes ambition, estetiska talang och medvetna hållbarhetsarbete belönats med Knappnålen 2020.

– Jag vet inte, jag är inte så rädd för att höra av mig till folk. Det kanske inte blir något nu, men kanske senare. Jag tycker inte att det är så läskigt. Det är en del av det roliga med att hålla på med Iggy Jeans, att jobba med andra, träffa människor och inspireras. Det ger så mycket.

LÄS MER: Damernas Värld Guldknappen 2020: De nominerade är…  

Ingrid Berg är vinnare av Damernas Värld Knappnålen 2020.Ingrid Berg är vinnare av Damernas Värld Knappnålen 2020.Ingrid Berg är vinnare av Damernas Värld Knappnålen 2020.
Ingrid Berg är vinnare av Damernas Värld Knappnålen 2020. Foto: ALLIS NETTREUS / ALLIS NETTREUS

2017 var Ingrid Berg som sagt 15 år och började prata med killen som jobbade i Örjan Anderssons butik Ö till A, på Söder i Stockholm.

– Han snackade om hur han gjorde om plagg med nitar när han var ung och jag visade mina jeans som jag hade målat på. Sen frågade jag om jag inte skulle börja måla för butiken och Örjan Andersson var supertaggad.

Hon gjorde några kollektioner i begränsad upplaga, målade mönster på gamla vintagejeans som sedan såldes i butiken. I slutet av året kom hon på att hon ville göra en visning under Stockholms modevecka, för sina vänner. 

– Sedan snöade jag in på tanken på hur det skulle vara att ha en riktig visning, kanske vara med på schemat. Det slutade med att jag hade ringt pr-byråer och modellagenturer och alla var supersnälla och stöttade mig gratis.

DAMERNAS VÄRLD GULDKNAPPEN

• Det första priset delades ut 1982, vilket gör det till Sveriges äldsta modepris. 

• Priset delas i dag ut i tre kategorier: Guldknappen och Guldknappen Accessoar är båda jurypris, och Knappnålen – som går till ett nytt modemärke och dess designer – utses av Damernas Världs redaktion. 

• Vinnarna får en äkta guldknapp med sina namn ingraverade av Bengt Liljedahl, svensk silversmed och formgivare.

• Nordiska Museet adderar plagg från Guldknappsvinnarna till sina samlingar varje år. 

• 2019 års vinnare var Haglöfs, Eytys och Avavav. 

• I årets jury sitter Lisa Pettersson (juryns ordförande och modechef  Damernas Värld), Jonna Bergh (chefredaktör Damernas Värld & STYLEBY), Maria Montti (stylist), Eva Lindström (VD Image Group), Catarina Midby (generalsekreterare Swedish Fashion Association, Showit Kidane (pr-chef Hoss Angency) och Carin Wester (designchef Åhléns). 

Hon jobbade extra på Stockholms Matmarknad på Sturehof och bad sin arbetsgivare att få låna restaurang O-baren över dagen. Där hade hon sedan som yngsta designer någonsin sin första visning med egna, då nystartade, varumärket Iggy Jeans. 

– Vogue kom och skrev om det, att en 15-åring shook up Stockholm fashion week. Allt bara hände så snabbt, det var enormt kul!

LÄS MER: Vinnare av Damernas Värld Guldknappen 2020 är... 

Men att det bara hände är som sagt en definitionsfråga. Vilken 15-åring som helst hade troligtvis inte lyckats styra upp sin egen visning med Vogue på frontrow. Inte heller hade vilken 18-åring som helst bokat möte med Carin Rodebjer.

– Jag berättade vad jag gjorde, om min kreativa plattform, min estetik och mönsterskapande. Jag föreslog att vi skulle ha en pop-up ihop. Då frågade hon om jag inte ville göra något till modeveckan.

Ännu en axelryckning hörs genom telefonluren. Samarbetskollektionen finns nu i butik.

Ur Iggy Jeans samarbetskollektion med Rodebjer.Ur Iggy Jeans samarbetskollektion med Rodebjer.Ur Iggy Jeans samarbetskollektion med Rodebjer.
Ur Iggy Jeans samarbetskollektion med Rodebjer.

Ingrid Berg berättar att hon kommer från en entreprenörsfamilj och hon inspireras särskilt av sin farmor, Birgitta Hahn, som är textilformgivare och var del av 10-gruppen på 1960-talet.

– Jag inspireras av det färgsprakande formspråket som föddes då. De var så orädda och det var så rebelliskt mot Ikea och kapitalismen. 

– Jag jobbar ju med upcycling, att ge en andra chans till plagg som annars skulle ha bidragit till miljöförstöring. För mig betyder det jättemycket. Människor i min ålder, jag tror att vi ser på världen och känner att det fortfarande finns hopp för oss att rädda den.

Andra inspiratörer är Niki de Saint Phalle och illustratörer som Moa Romanova, men också en blandning av ”allt jag ser och hör och lyssnar på och känner”.

LÄS MER: Vinnaren av Damernas Värld Guldknappen Accessoar 2020 är... 

Om ett drygt halvår går hon ut gymnasiet och hon har redan en massa roliga projekt på gång innan dess. Hon har hunnit plugga kurser i konst och mode (det senare på prestigefyllda Central Saint Martins i London) och framtiden efter skolan ser förstås ljus ut. Det är också framtidshoppet i ett större perspektiv som driver henne.

– Jag jobbar ju med upcycling, att ge en andra chans till plagg som annars skulle ha bidragit till miljöförstöring. För mig betyder det jättemycket. Människor i min ålder, jag tror att vi ser på världen och känner att det fortfarande finns hopp för oss att rädda den.

Iggy Jeans är vinnare av Damernas Värld Knappnålen 2020.Iggy Jeans är vinnare av Damernas Värld Knappnålen 2020.Iggy Jeans är vinnare av Damernas Värld Knappnålen 2020.
Iggy Jeans är vinnare av Damernas Värld Knappnålen 2020.

LÄS MER: Läs motiveringarna bakom alla vinnare av Damernas Värld Guldknappen 2020