Susan Szatmáry är vinnare av Damernas Värld Guldknappen Accessoar 2020
Från egna väskor sydda av läderjackor, via Alexander McQueen och andra stora modehus – till eget, unikt märke. Årets vinnare av Guldknappen Accessoar Susan Szatmáry har gått från klarhet till klarhet i sin karriär som väsk- och smyckesdesigner.
Året är 1990 och snön ligger vit över Sverige. Det är isande kallt och den låga solen lyckas inte värma luften, men speglar sig i snön. Ljusblixten bländar en 13-årig flicka. Hon är inte van vid varken snö eller kyla, har nyss kommit till Sverige från Irak.
– Jag hade aldrig upplevt det förut, det där ljuset. Éclat, på franska, när man ser ett jättestarkt ljus som blixtrar till. Den senaste kollektionen är döpt efter det, berättar Susan Szatmáry, flickan som har vuxit upp till Sveriges just nu mest hyllade väsk- och smyckesdesigner. Och årets vinnare av Guldknappen Accessoar.
– Det är fantastiskt! Jag fick reda på det på min födelsedag, det var som en fin present. Jag är så tacksam. Det visar att det vi gör är rätt och det ger också motivation att fortsätta.
LÄS MER: Damernas Värld Guldknappen 2020: De nominerade är…
– Det är fantastiskt! Jag fick reda på det på min födelsedag, det var som en fin present. Jag är så tacksam. Det visar att det vi gör är rätt och det ger också motivation att fortsätta.
Éclat är alltså namnet på Susan Szatmárys höstkollektion 2020. Historien om den 13-åriga flickan var utgångspunkt när konstnären Vanessa Sahlman tecknade två porträtt, som även handmålats på clutchen Port Doré, av franska konstnären Alexandre Bertrand: Flickan, som längtar hem till värmen, och kvinnan, som hittat sitt inre hem och använder sin kreativitet för att skapa väskor till andra kvinnor.
– När jag designar en ny väska utgår jag ofta ifrån en funktion, eller ett behov. Den kanske ska ha ett lock, ett spänne eller en viss storlek. Jag designar allt för hand, sedan skickar jag skisser till fabriken i Italien och diskuterar min vision med dem.
DAMERNAS VÄRLD GULDKNAPPEN
• Det första priset delades ut 1982, vilket gör det till Sveriges äldsta modepris.
• Priset delas i dag ut i tre kategorier: Guldknappen och Guldknappen Accessoar är båda jurypris, och Knappnålen – som går till ett nytt modemärke och dess designer – utses av Damernas Världs redaktion.
• Vinnarna får en äkta guldknapp med sina namn ingraverade av Bengt Liljedahl, svensk silversmed och formgivare.
• Nordiska Museet adderar plagg från Guldknappsvinnarna till sina samlingar varje år.
• 2019 års vinnare var Haglöfs, Eytys och Avavav.
• I årets jury sitter Lisa Pettersson (juryns ordförande och modechef Damernas Värld), Jonna Bergh (chefredaktör Damernas Värld & STYLEBY), Maria Montti (stylist), Eva Lindström (VD Image Group), Catarina Midby (generalsekreterare Swedish Fashion Association, Showit Kidane (pr-chef Hoss Angency) och Carin Wester (designchef Åhléns).
Att fabriken ligger i Italien, utanför Florens, är för att en av hennes gamla kollegor på Céline tipsade om den. Och hennes sätt att arbeta beror troligtvis en hel del på Alexander McQueen.
Men vi börjar från början, med en 23-årig Susan Szátmary som sydde väskor av gamla läderjackor hon hittat i vintageaffärer.
– Jag tog med dem ut på stan och folk frågade var jag hade köpt dem, berättar Susan Szátmary med ett skratt.
Hon började sälja sina väskor hos några små butiker i Stockholm, som Tjallamalla, men insåg snart att hon ville lära sig hantverket från grunden. Så hon flyttade till Rom och utbildade sig på mode- och designskolan IED, Istituto Europeo di Design. När utbildningen var slut fick hon ett telefonnummer av skolans rektor, som imponerats av hennes talang.
– Det visade sig vara till en person som jobbade på Alexander McQueen! Jag fick komma dit och fick mitt första jobb utan praktik. Vi gjorde väskor och skor, tolv kollektioner per år. Det var många sena nätter. Man hinner inte tänka så mycket, men det var den bästa skolan. Det kändes helt rätt. När jag tittar tillbaka var det där jag lärde mig mest.
LÄS MER: Vinnaren av Damernas Värld Knappnålen 2020 är...
– Jag ville inte göra trender utan satsa på något tidlöst. Klassiska väskor som håller länge. Då är det okej att det tar tid.
Efter McQueen följde några år i Paris på modehus som Céline, Elie Saab och Paco Rabanne. Hon bodde fortfarande i Paris 2013, när hon fick chansen att designa en väsk- och skokollektion i eget namn för & Other Stories. Det gav mersmak och när hon flyttade tillbaka till Sverige två år senare hade hon bestämt sig, hon skulle starta eget väskföretag. Men det tog några år innan hennes moodboards i Paris hade förvandlats till en första kollektion i Stockholm.
– Jag ville inte göra trender utan satsa på något tidlöst. Klassiska väskor som håller länge. Då är det okej att det tar tid.
Det är så hon vill att företaget ska växa också, sakta och genomtänkt. Kanske blir det en skokollektion i framtiden, kanske ready-to-wear – att drömma är lika viktigt nu som för den 13-åriga flickan som bländades av solen i snön.
– Jag ser mig själv som ett varumärke som kan växa, men organiskt så att det inte tappar sitt DNA. För tio år sedan drömde jag om att utbilda mig, jobba utomlands och sedan komma hem till Sverige och starta eget. Den drömmen gick ju i uppfyllelse!
LÄS MER: Läs motiveringarna bakom alla vinnare av Damernas Värld Guldknappen 2020