Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lär känna Damernas Världs nya chefredaktör – Jonna Bergh!

Vilket plagg skulle Jonna Bergh aldrig klä sig i, vilket är hennes bästa modeköp och hur planerar hon att sätta sin prägel på Damernas Värld? Lär känna Damernas Världs nya chefredaktör lite närmre!

Efter sju år som chefredaktör på Sveriges största modemagasin lämnar 

Martina Bonnier posten. Tillträder gör Damernas Världs nya chefredaktör Jonna Bergh (som även fortsätter axlaSTYLEBY).

Martina Bonnier var chefredaktör för Damernas Värld från 2011 tills årsskiftet 2018-2019.Martina Bonnier var chefredaktör för Damernas Värld från 2011 tills årsskiftet 2018-2019.Martina Bonnier var chefredaktör för Damernas Värld från 2011 tills årsskiftet 2018-2019.
Martina Bonnier var chefredaktör för Damernas Värld från 2011 tills årsskiftet 2018-2019.

– Det är en kombination av saker som gör att det känns som rätt tillfälle för mig att göra något nytt. Jag bor i New York sedan en tid och har därför haft en friare roll för varumärket. Nu kommer jag att gå vidare och utveckla mitt eget varumärke, och testa nya plattformar och affärer kring mode och skönhet, säger Martina Bonnier.

Jonna Bergh är en av Sveriges mest framgångsrika modejournalister och har tidigare arbetat med varumärken som STYLEBY, Cosmopolitan och Glamour.

LÄS MER: Vårmode 2019 – hetaste trenderna enligt våra svenska designers

Grattis till den nya rollen, Jonna! Hur känns det?

– Det känns spännande och utmanande. Jag känner mig ödmjuk inför uppgiften – Damernas värld är det fjärde modemedia-varumärket där jag arbetar som chefredaktör, och alla har varit olika. Varje magasin och sajt har sin egen röst som det gäller att lära känna för att kunna arbeta med på bästa sätt i läsarnas tjänst.

För dem som inte vet, berätta om din bakgrund.

– Jag började min karriär som musikjournalist på Expressen i mitten av 90-talet, och i början av millenniet lanserade vi Cosmopolitan i Sverige där jag arbetade i sju år. Därefter följde en tid på magasinet Glamour innan Elin Kling och jag grundade modemagasinet STYLEBY där jag arbetat sedan dess. Nu ska jag ska arbeta med både Damernas Värld och STYLEBY, vilket jag tycker är superkul då titlarna berör samma kärnämnen men tacklar dem på olika sätt. Roligt och utmanande.

Vilken är den viktigaste egenskapen hos en chefredaktör, enligt dig?

Jonna Bergh räds inte att testa färg.Jonna Bergh räds inte att testa färg.Jonna Bergh räds inte att testa färg.
Jonna Bergh räds inte att testa färg.

– Generellt tycker jag att bra chefer är tydliga, raka, empatiska och är bra på att ge ansvar till andra. I fråga om modemagasin så är det även viktigt att ha god smak, vara förändringsbenägen och att vara nyfiken.

Vad står Damernas Värld för, enligt dig?

– Jag tycker att det är roligt att tänka på att Damernas värld har ett sådant bra namn. Det är ju precis det som jag känner att vi håller på att förflytta oss till – världen håller på att bli vår! Kvinnorna förflyttar positionerna framåt och jag tycker det känns i hela samhället. Det finns ett nytt självförtroende och stolthet hos kvinnor idag, det vill jag gärna ska kännas även i magasinet Damernas värld.

Hur vill du sätta din prägel på Damernas Värld?

– Jag är faktiskt inte så intresserad av att sätta MIN prägel på Damernas värld på det sättet att jag kommer att synas mycket i magasinet, jag vill att Damernas värld ska kännas som en egen röst som inte har så mycket med chefredaktören personligen att göra. Vilket väl i och för sig är att prägla den på ett sätt. Jag vill att Damernas Världs röst ska förstärkas, journalistiken fördjupas och att bildspråket utvecklas. Jag vill se många spännande människor, främst kvinnor, i magasinet. Jag drömmer om att överraska läsaren ofta och på ett bra sätt.

Senaste numret av Damernas Värld finns ute i butik nu.Senaste numret av Damernas Värld finns ute i butik nu.Senaste numret av Damernas Värld finns ute i butik nu.
Senaste numret av Damernas Värld finns ute i butik nu.

Vad betyder mode för dig?

– Det är något som jag njuter av att ägna mig åt varje dag, men det är också ett arbete.

Vad hittar man inte i din garderob?

– Kläder som mest sammankopplas med en yngre flicka  – volangklänningar, vippiga kjolar och väldigt utsmyckade kläder. Jag är vuxen och klär mig därefter, ganska avskalat och jeansbaserat med smashing detaljer – min skogarderob är väldigt bra, om jag får säga det själv. Och det får jag ju.

Vems garderob hade du tagit över, om du fick?

– Jag skulle gå bananas i en garderob som finns någonstans i Paris och som tillhör Marie-Amélie Sauvé. Hon är stylist och arbetar nära ihop med Nicolas Ghesquière, chefdesigner på Louis Vuitton. Hon klär sig i Vuitton nästan jämt, och det skulle även jag göra om min budget tillät det.

Vilket är ditt bästa köp?

– En kjol från Nicolas Ghesquières första kollektion för Louis Vuitton som jag köpte vintage hos Vestiaire Collective på nätet för en bråkdel av vad den kostat. Jag kan fortfarande öppna garderoben och bara titta på den!

Jonna Bergh i favoritkjolen från Louis Vuitton.Jonna Bergh i favoritkjolen från Louis Vuitton.Jonna Bergh i favoritkjolen från Louis Vuitton.
Jonna Bergh i favoritkjolen från Louis Vuitton.

Och sämsta?

– Jag är 45 år och har odlat mitt modeintresse länge, och även om jag gjort dåliga köp så gör jag det inte längre. Jag är så säker på min smak idag att jag inte faller i varken reafällor eller andra typer av shoppingfällor.

Vilka tre trender satsar du på i vår?

– Jag klipper två trender när jag satsar en rejält oversizad beige kostym – både beige och den för stora kostymen är stora vårtrender. Under kör jag gärna något i batik. Det blir avslappnat och uppstyrt på samma gång – vilket jag även hoppas gäller för min vår i allmänhet.

LÄS MER: Vårmode 2019 – säsongens viktigaste plagg, färger och trender