Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Daniel Stigefeldt

Marit Bergman är Damernas Världs nya krönikör!

Hon är den hyllade artisten som lade musikkarriären på hyllan för att sju år senare göra comeback med en skiva på svenska – och en ny syn på livet. Nu blir popstjärnan Marit Bergman krönikör i Damernas Värld!

MARIT BERGMAN

Ålder: 41 år.

Bor: I Bredäng strax söder om Stockholm.

Familj: En femårig son.

Bakgrund: Slog igenom som soloartist 2004 med hits som Adios amigos och I will always be your soldier. Hon har släppt fem album, blivit dubbelt Grammisbelönad och vunnit tre P3 Guld-priser.

Aktuell: Som ny krönikör i Damernas Värld.

Det hade gått sju år sedan hennes senaste skiva när Marit Bergman släppte sitt första svenskspråkiga album Molnfabriken i april i fjol. Innan dess hade hon helt dragit sig undan rampljuset och bott i New York i några år.

– Jag hade hållit på med musiken intensivt i tio år och gjort mycket själv, säger hon. En del musik gjorde jag på eget skivbolag och jag är kapellmästare för mitt eget band. Till slut blev jag så insnöad att det inte kändes hälsosamt för själen, särskilt inte i ett yrke som är så egocentrerat från början. Man blir väldigt uppe i sig själv och det blev jag otroligt trött på. Från början tänkte jag lägga ner allt helt och hållet.

Men att lägga ner en musikkarriär med två Grammisar, ett flertal P3 Guld-utmärkelser och mängder av hitlåtar i bagaget var fel väg att gå. I stället hittade Marit Bergman en ny väg till musiken. Hon fick barn, flyttade hem till Bredäng utanför Stockholm och skiftade fokus.

– Att göra musik är det jag älskar allra mest. Jag behövde bara hitta ett annat sätt att göra det på. Allt står inte längre och faller med hur det går för ens skiva. När man får barn blir man tvingad att tänka på en annan person, och det var utmärkt för mig. Nu när jag har min son känns det mycket lättare att hitta rimliga nivåer, och när jag åker ut och spelar känns det jättebra att komma hem och fokusera på honom.

[adSpace placement="manual"]

Vad lärde du dig av att bli mamma?

– Jag blev en annan person på många sätt, mycket mer omtänksam och iakttagande. I grunden är det en bra grej att kräva uppmärksamhet och att folk lyssnar på en, men man blir också outhärdlig att vara med om den sidan får för mycket plats. Det blev tydligt när jag var på en fest i New York där folk hängde i trädgården. En kille kom fram till mig och sa: "Du måste vara kändis, eftersom du inte går fram till någon själv utan räknar med att alla ska komma till dig. " Jag insåg att jag hade suttit på en stol hela kvällen, hållit hov och väntat på att folk skulle bekräfta mig. Det var ju ett ganska konstigt beteende. Det handlar om ångest också – om ens karriär blir så jäkla viktig föder det en massa oro. Man får för sig att allt kretsar kring en själv.

Att skriva är naturligt för Marit Bergman. Hon har skrivit många finurliga låttexter, och nu blir hon ny krönikör i Damernas Värld där hon kommer att alternera med DV:s andra krönikörer, Katarina Wennstam och Björn af Kleen.

– Jag har varit krönikör i Dalarnas tidningar i runt tio år, och jag gillar verkligen krönikeformen. Som krönikör måste man reda ut sina egna tankar och komma fram till vad man egentligen tycker. Det är nästan som att skriva dagbok, fast man måste vara mycket tydligare.

Hur har ditt skrivande utvecklats sedan du började skriva låttexter på svenska?

– Jag tycker att jag har utvecklats jättemycket. Det går mycket snabbare för mig att komma in i ett flyt. Melodier har alltid kommit lätt för mig, men texterna kunde ta enormt lång tid. Nu har jag hittat bättre strategier för att skriva - det handlar om att inte censurera sig själv i processen. Det kan man applicera på både krönikor och låttexter. Man ska inte stoppa upp flödet när det finns där. Om man skriver utan krav kan redigeringen komma in i efterhand.

Har du någon förebild när det gäller krönikeskrivande?

– Jag älskar Cecilia Hagen och tyckte mycket om Annette Kullenberg tidigare. De bästa krönikorna är när man lär sig något, samtidigt som de har ett språk som förvånar en. Min idealkrönika är när man får en glimt av en annan värld, med ett språk som sjunger.

Vid sidan av krönikeskrivandet jobbar Marit Bergman med låtskrivande. Just nu gör hon teatermusik till en pjäs på Västmanlands teater och skriver samtidigt eget material. Den här gången kommer det knappast att dröja sju år innan Marit Bergman släpper ny musik.

Klicka här för att läsa Marit Bergmans första krönika för Damernas Värld!

Av: Malin Collin