Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

De nominerade till Damernas Värld Guldknappen Accessoar 2016 är...

Den 26 och 27 augusti är det dags för årets glamourösa galor för Damernas Värld Guldknappen, på Grand Hôtel i Stockholm. En lycklig vinnare får gå hem med priset Damernas Värld Guldknappen Accessoar. Nu presenterar vi de nominerade – fyra av Sveriges bästa designers, med öga för detaljer som drar våra blickar lite extra åt skor, smycken och väskor.

Nominerad designer: Paulina Liffner von Sydow, Little Liffner

Juryns motivering: ”Little Liffner är väskmärket som kombinerar skandinavisk enkelhet med italienskt hantverk. De erbjuder ett lyxigt väskmärke till överkomliga priser för kvinnan som är säker i sin stil och inte sneglar på lyxmodemärkena.”

Paulina Liffner von Sydow. Sadelväska av läder, 3 200 kr, från Little Liffner.

Tidlösa väskor är Paulina Liffner von Sydows signum. I år är det fyra år sedan hon startade sitt företag Little Liffner, som i dag säljer väskor världen över.

– Jag har alltid velat starta eget inom kategorin accessoarer. Det saknades något på marknaden som var av bra kvalitet och inte hade orimligt höga priser.

Det tog ungefär ett år från att hon kom på idén till att hon hade ett prov i handen. För Paulina Liffner von Sydow är en väska mycket mer än en accessoar.

– En väska är något som man rent fysiskt bär med sig i livet och stoppar sina viktigaste saker i. Symboliskt är det ganska fint och kul. Hon beskriver sina väskor som anti­-it­väskor. Det ska inte bli produkter som alla känner igen.

– Målet är att den ska vara snygg men ganska anonym, och inte för igenkännbar varumärkesmässigt. Den ska snarare vara ett komplement till din stil än säga så mycket om dig.

Till hösten är väskorna mörka och vintageinspirerade, med ett litet inslag av disco.

– Utgångspunkten är sent 1970­- och tidigt 80­-tal med en mörk, mättad palett. Det kommer också att finnas en härlig mörklila och en smaragdgrön färg i kollektionen. Eftersom det är så enkla former är materialen jätteviktiga för mig.

Nominerad designer: Cornelia Webb

Juryns motivering: ”Med rätt mix av coolhet och inspiration från naturen har Cornelia Webb gett naturstenar ett nytt flärdfullt liv och fått en självklar plats på den internationella lyxmarknaden. Det visar att hantverk och miljömedvetenhet glädjande nog ligger helt rätt i tiden.”

Cornelia Webb. Smycken, 350–2700 kr, från Cornelia Webb.

År 2005 gjorde Cornelia Webb ett uppehåll från sina medicinstudier för att arbeta med hantverk i form av ett smycke. Hon hade inga tidigare erfarenheter av vare sig smyckes­- eller modevärlden, men saknade att få leva ut sin kreativa sida och ville ha en kontrast från studierna.

– Jag tyckte att utbudet av smycken i Sverige var utan twist och tanke. Allt var så smått – det var konstigt att smycken inte fick ta större plats i vardagen, säger hon.

Cornelia Webb ville få folk att börja klä sig efter smyckena och inte tvärtom.

– Jag ville, bland annat med mina kedjeklänningar, visa att skillnaden mellan kläder och smycken inte är så stor. Och att kriterierna för hur ett smycke får och ska se ut inte behöver vara så smala.

I dag jobbar Cornelia Webb både i Sverige och på Bali, där fabrikerna finns. För henne är det viktigt att vara närvarande på fabrikerna för en hållbar produktion och produktutveckling.

Höstens smycken handlar mycket om att lyfta in stenar i kollektionen.

– Jag har gjort smycken där råmaterialen har fått tala tydligast, med lekfullhet och individualism som drivande tankar. Vissa saker behöver inte poleras för att glänsa. Stenarna står för så mycket i sin rena, enkla form, de behövde bara lyftas fram i ett nytt forum.

Nominerade designers: Jonathan Hirschfeld och Max Schiller, Eytys

Juryns motivering: ”Eytys har med sina unisex­sneakers slagit igenom snabbt och stort, både på hemmaplan och internationellt. Med sin största kollektion hittills och nya spännande designsamarbeten fortsätter de att rida på streetskotrenden.”

Jonathan Hirschfeld och Max Schiller. Sneakers, 995–2 195 kr, från Eytys.

Max Schiller och Jonathan Hirschfeld, grundarna av märket Eytys, släppte sin första kollektion hösten 2013. Hårt arbete, fokus och integritet är en stor del deras skor i dag finns i fler än 20 länder världen över.

– Skor har alltid varit det mest åtråvärda för oss, det vi har störst intresse för och det som ligger oss varmast om hjärtat. Det första vi sparade ihop pengar till när vi var barn var de rätta skorna, berättar Max Schiller.

Modellerna skiljer sig från varandra, från stilrena sneakers av läder till lättare kanvasmodeller med både högt och lågt skaft. Men det finns en röd tråd genom alla kollektioner.

– Vi arbetar med proportioner, vilket man ser i alla våra modeller. Silhuetten är upphöjd med fokus på funktionalitet, säger Jonathan Hirschfeld.

Till hösten har Eytys samarbetat med en österrikisk konstnär som har använt sig av gamla bomberjackor, vilket har satt sin prägel på kollektionen.

– Det är en hård kollektion, till viss del inspirerad av bomberjackor och Berlin, lite sportigare än tidigare. Vi introducerar även två helt nya modeller som följer linjen med höga, modiga silhuetter, säger Max Schiller.

Nominerade designers: Zenitha Strömblad och Jessica Lakhall, Af Klingberg

Juryns motivering: ”Af Klingberg tar komfort till en helt ny nivå. I samarbete med ortopeder utvecklar de skor i storlekar som spänner från 35 till 42, med hög modegrad och god kvalitet. Kort sagt: för kvinnor som kräver lite mer än enbart en snygg utsida.”

Zenitha Strömblad och Jessica Lakhall. Stövel Ankela av kalvskinn, 5 795 kr, från af Klingberg. Pumps Jasmine av kalvskinn, 2 995 kr, från af Klingberg.

Problem med fötter kombinerat med lång erfarenhet inom skobranschen var huvud­ orsakerna till att kusinerna Zenitha Strömblad och Jessica Lakhall för två år sedan startade skomärket af Klingberg.

– Jag hade väldiga problem att hitta rätt skor för mina fötter och testade allt från budget till extremt dyra skor. Jag var runt i varenda butik, men det var som att ville man ha sköna skor så var de fula, och snygga skor gick inte att gå i, säger Zenitha Strömblad.

– Vi insåg snabbt att 95 procent av alla i skobranschen är män som själva inte kan testa skorna. Då är det inte så konstigt att de är osköna, säger Jessica Lakhall.

Kusinernas fokus ligger på att kombinera mode med komfort för att ge en wow-känsla. De använder sig av ett högteknologiskt material som ger stötdämpning och inte trampas ner.

– Till och med kronprinsessan Victoria sprang runt höggravid. Det måste betyda att vi har lyckats med något, säger Zenitha Strömblad.

Höstens skor är lite mer robusta än vanligt. Vi hittar inslag både av krokodilpräglat skinn och av mocka blandat med skinn.

– Det finns också ett stänk av rött, vilket vi inte har sett på ganska länge. Sedan fortsätter vi givetvis med de spetsigare formerna, säger Jessica Lakhall.

Vill du gå på Damernas Värld Guldknappen? Klicka här för att köpa biljetter till årets stora modefest!

Juryn för Damernas Värld Guldknappen Accessoar består av:

Martina Bonnier, chefredaktör, Lisa Pettersson, modechef, Emilia de Poret, modeprofil & programledare, Pär Engsheden, designer, Tina Törnquist, hovstylist

Stylist: Lisa Pettersson, modeassistenter: Nicole de Champs, Moa Händén, Foto: Daniel Stigefelt, fotoassistent: Gustaf Söderblom, Hår: Brita Petersen/Schwarzkopf, Makeup: Amelie Holmberg/Agent Bauer

I samarbete med