Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

De nominerade till Damernas Värld Guldknappen 2016 är...

Den 26 och 27 augusti är det dags för årets glamourösa galor för Damernas Värld Guldknappen, på Grand Hôtel i Stockholm. För 35:e året i rad delar vi ut det prestigefyllda priset Damernas Värld Guldknappen. Priset är en hyllning till det svenska modet. Låt oss presentera årets sex nominerade designers!

Nominerad designer: Nellie Kamras, Stand

Juryns motivering: "Med hantverket i fokus har Nellie Kamras på kort tid introducerat sin lika klassiska som nutida skinn­ och pälskollektion och skapat det perfekta komplementet i varje kvinnas basgarderob. Med elegans och känsla för den moderna kvinnans behov förvaltar Stand ett hantverk som gått i arv i generationer och för det in i framtiden."

Nellie Kamras. Omlottklänning, Kate, av läder, stl 34–44, 2 960 kr. Boa, Ida, av fuskpäls, 900 kr, båda från Stand. Läderstövletter, 1 395 kr, från Jennie­Ellen.

För lite mer än två år sedan startade Nellie Kamras företaget Stand, som fokuserar på skinn. Hennes kollektioner har på kort tid tagit plats i Sveriges modevärld. Men skinn var inte helt nytt för henne. I över 35 år har hennes pappa ägt ett skinnföretag och önskan att få följa i hans fotspår har alltid funnits.

– Jag bär på mycket som jag vill göra med mina kollektioner, jag har velat det här så länge. Skinn har så mycket karaktär och är uttrycksfullt. Det kan stå för så mycket och ha en otrolig passform och kvalitet. Jag skulle själv kunna gå i skinn från topp till tå och det bästa med det är att det bara blir bättre med åren. Det är verkligen ett hållbart mode.

Hon vill att kollektionerna ska vara tillgängliga för många och beskriver kläderna som moderna och avslappnat chica med en feminin känsla. Inspirationen får hon till stor del när hon är ute och reser.

– I Paris finns till exempel de eleganta fransyskorna och i Italien är kvinnorna så starka och tjusiga.

I höst har Nellie Kamras använt sig av nya material som ull, men också jobbat mycket med fuskpäls.

– Grunden finns kvar, det ska synas att det är Stand. Därför finns det inslag av skinn, som remmar. Vi har också kombinerat generösa kläder med mer feminina klänningar och passformer.

Nominerad designer: Kristina Lindhe, Lexington

Juryns motivering: "Kristina Lindhe har framgångsrikt etablerat sitt livsstilsmärke Lexington runt om i världen. Med sin tydliga New England­stil, kvalitet och klassiska plagg har hon hittat ett vinnande koncept som tilltalar både män och kvinnor."

Kristina Lindhe. Stickad tröja, Amber Lee, av ull/nylon, XS–XL, 1 895 kr. Skjorta, Edith, av bomull, XS–XL, 1 295 kr. Skinnbyxor, Caileigh, XS–XL, 5 495 kr, allt från Lexington. Sandaletter av läder, 2200 kr, från Whyred.

År 1997 startade Kristina Lindhe företaget Lexington, som till en början fokuserade på inredning. Redan från start var målet att företaget skulle växa och bli internationellt, vilket det i dag har blivit. Kristina Lindhe kände att det fanns ett utrymme på marknaden där hon hade något att tillföra.

– Jag vill att mina kläder ska ha en klassisk känsla med en klar modetwist. Kvaliteten är jätteviktig och jag vill att mina kläder ska fungera i olika sammanhang, oavsett om det är på jobb eller på kvällen tillställningar, säger hon.

Den klassiska stilen är influerad av den ameri­kans­ka östkusten, där Lexington även har en av sina butiker. Kristina Lindhe själv är väldigt inne på stickat, vilket är ett vanligt material i Lexingtons plagg.

– I höst kan man säga att kläderna flyttar från stranden in till staden. Kläderna passar bra in i city­livet när man ska kunna gå från att vara snygg på jobbet till att ta en kaffe på stan eller en drink med väninnan. I höst kommer passformerna att se lite annorlunda ut, lite boxigare och rakare. Lite coolare och med mer attityd.

[adSpace placement="manual"]

Nominerad designer: Ida Sjöstedt, Ida Sjöstedt

Juryns motivering: "Älskad av svenska folket fortsätter Ida Sjöstedt att designa fantastiska kollektioner säsong efter säsong på temat smakfull kitsch. Med en lite mörkare kollektion introducerar hon en mer skräddad look till hösten med fokus på hantverksdetaljerna."

Ida Sjöstedt. Klänning, Miriam dress, av polyester/paljetter/tyll, sys upp på beställning, 30 000 kr, från Ida Sjöstedt.

Ida Sjöstedt har förärats Guldknappen Läsarnas pris två gånger och varit nominerad hela sex gånger till Damernas Värld Guldknappen. Hon har designat kungliga bröllopsklänningar och ses som en av Sveriges främsta designers.

– Jag vill alltid utvecklas, skapa bra kläder som får kvinnor att känna sig vackra. Jag gör bara sådant som jag själv skulle vilja använda, säger hon.

Sedan märket grundades år 2003 har stilen förändrats, men kläderna har alltid varit feminina och lekfulla.

– Kläderna har alltid haft ett visst formspråk. Jag går i gång på det som drar blickarna till sig.

Vi är vana att se hennes kreationer av ljus spets och tyll, men i den bejublade höstkollektionen får vi se en annan sida av Ida Sjöstedt.

– Inspirationen är en lite mer rebellisk kvinna som inte gör sig till för någon annan och vågar vara lite för mycket.

Nominerad designer: Patric Wallertz, Stutterheim Raincoat

Juryns motivering: "Stutterheim har med tidlös design och fokus på funktion äntligen satt regnkappan på modekartan. De bevisar att det smartaste draget ibland kan vara att ge ett enda plagg all uppmärksamhet. Till hösten tar de dock märket vidare och introducerar andra ytterplagg."

Patric Wallertz. Regnjacka, Bergshamra, av pvc/bomull/polyester, stl XXXS–XXL, 2 995 kr, från Stutterheim.

Stutterheim raincoat grundades för sex år sedan. Allt började med att grundaren Alexander Stutterheim hittade sin morfars gamla regnjacka på Arholma i Stockholms skärgård. Därefter gjorde han om den och skapade Arholma svart, som har blivit märkets signaturplagg.

– I början hände det inte så mycket utan det handlade mycket om passion, säger designern Patric Wallertz. Inte så mycket om moms och prissättning. Nu har vi vuxit med 4 700 procent sedan första bokslutet. Regnkappor tilltalar alla, oavsett om du är hipster i Brooklyn eller pensionär i skärgården, säger han.

– Det finns mycket med våra regnkappor som är speciellt. Framför allt är det materialet. Det har en tyngd i sig och en yta med en matt känsla. Sedan är det självklart passformen, och att vi enbart använder knappar. Vi vill hålla en ren, minimalistisk design.

Till hösten sker det en del förändringar och vi kommer bland annat att få bekanta oss med nya material.

– Inspirationen är militär vintage från mellankrigs­tiden. Det är enkla, raka silhuetter. Det kommer att vara ny textur och några kappor kommer att vara i vatten­resistent, färgad bomull. Vi ville ändå ha samma känsla och att folk skulle känna igen sig, säger Patric Wallertz.

[adSpace placement="manual"]

Nominerad designer: Viktoria Chan, Viktoria Chan

Juryns motivering: "Viktoria Chan har sedan starten 2013 designat plagg för den sofistikerade och självständiga kvinnan. Med målet att bli en bättre version av sig själv skapar hon en spännande silhuett som är användbar alla dagar, vid alla tillfällen."

Viktoria Chan. Topp av ull/elastan, stl XS–XL, 1 490 kr. Kostymbyxor av ull/elastan, stl XS–XL, 1 290 kr, båda från Viktoria Chan.

År 2013, endast 22 år gammal, gjorde Viktoria Chan sin hobby till sitt arbete. Hon flyttade till Kina och kände att tiden var rätt för ett företag trots att hon egentligen inte visste hur modevärlden fungerade. I dag, tre år senare, har hon etablerat sig både i Kina och i Sverige.

– Jag flyttade egentligen till Kina för att studera kinesiska och kanske ha ett jobb vid sidan av, men sedan såg jag alla tyger, all spets och vackra pärlor – förutsättningarna som behövdes för att skapa kläder. Jag kände att det var lika bra att göra det nu än om tio år, säger hon.

När Viktoria Chan designar har hon alltid olika teman, men den röda tråden är också viktig.

– Kläder är något man har på sig för att uttrycka sin personlighet. När de hänger på en galge spelar de inte så stor roll. Det är när plaggen sitter på som det faktiskt blir någonting. Det är det jag vill lyfta fram.

I höst har hon fokuserat på mörkare färger än vanligt. Hon säger själv att kollektionen är lite dyster men väcks till liv med mjuka detaljer, som spets.

– Den är inspirerad av sagoskogen, en fantasivärld. Där finns det så mycket som är möjligt. Det är det jag vill återspegla med höstens kollektion.

Nominerade designers: Elin Kling & Karl Lindman, Tôteme

Juryns motivering: "Totême är det moderna designermärket med tidlöst mode för kvinnan som prioriterar både sin tid och en smart och noga utvald garderob. Skandinavisk minimalism och amerikanska sportkläder möts i en väl sammanhållen kombination."

Karl Lindman och Elin Kling. Kappa, Chelsea, av ull/polyester/polyamid, stl XS–L, 5 000 kr. Jeans, Straight denim, av bomull, stl 24–31, 1 500 kr. Sidenscarf ,Lewitt, 1 500 kr, allt från Totême. Pumps, privata.

Elin Kling och Karl Lindman är gifta sedan 2014, samma år lanserade de Totême. De ville skapa ett märke för den resande kvinnans basgarderob, oavsett om det rörde sig om en stadsweekendresa eller en resa till varmare breddgrader. I dag har företaget kontor både i Stockholm och i New York.

– Vi har båda jobbat inom mode väldigt länge och vi kan komplettera varandra med våra erfarenheter. Det föll sig ganska naturligt att det skulle bli ett företag, säger Karl Lindman.

Det finns tydliga kopplingar mellan märket och grundarna. Inte bara ser Elin Kling att inspirationskällan till kollektionerna är en affärskvinna med ett barn, som hon själv, de delar även livsstil.

– Den generella känslan med märket märket – och så som jag ser Totême­kvinnan – speglar våra liv. Vi reser mycket, och det är en kvinna vars liv är i ständig rörelse. Hon tar för sig och är självsäker, säger Elin Kling.

Höst/vinter­kollektionen 2016 för Totême fortsätter att spegla Elin Klings New York. Säsongen har lite av det mesta, både oversize­skjortan och mer figursydda plagg med volym i ärmarna som en twist på silhuetterna.

– Det är spännande att titta tillbaka på min personliga stil som speglas mer och mer i Totêmes garderob, men också att bemästra en enkel och tillgänglig stil och göra den intressant, säger hon.

Vill du gå på Damernas Värld Guldknappen? Klicka här för att köpa biljetter till årets stora modefest!

Juryn för Damernas Värld Guldknappen består av:

Martina Bonnier, chefredaktör, Lisa Pettersson, modechef, Emilia de Poret, modeprofil, Pär Engsheden, designer, Tina Törnquist, hovstylist

Styling: Lisa Pettersson, Modeassistenter: Nicole de Champs & Moa Händén, Foto: Daniel Stegefelt, Fotoassistent: Gustaf Söderblom, Hår: Brita Petersen/Schwarzkopf, Makeup: Amelie Holmberg/Agent Bauer

I samarbete med