Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så är det på modeveckan – Kristin tar dig med till en visning

Vår modebloggare Kristin Sundberg var i år på modeveckan för första gången, och vi insåg vilket ypperligt tillfälle det gav oss att ge er en skildring av hur det faktiskt är längs catwalken. Häng med till modets mitt!

I år var det första gången jag var på plats för att ta del av modeveckan i Stockholm,  jag var både spänd och förväntansfull och visste inte riktigt vad det var jag skulle förvänta mig. När jag och min vän Josefin klev ur taxin utanför Berns möttes vi direkt av en streetstyle-fotograf som ville fånga oss i farten på väg in till veckans första visning. Modeveckan var nu i full gång och streetstyle-fotograferna var ivriga att fånga de bästa och mest utstickande outfitsen på bild.

Första visningen började klockan 12 och för att vara på den säkra sidan var vi på plats i god tid. Extra god tid visade det sig när vi insåg att tiden som står på inbjudningarna faktiskt är insläppet och inte när själva visningen börjar. Tiden från insläppet går istället åt till att hitta rätt platser, mingla, ta outfitbilder och filma intervjuer med modeprofilerna, först en halvtimme senare börjar själva visningen.

Innan visningarna är det alltid trångt på catwalken som i själva verket är en matta eller väg på golvet, mellan front row-raderna av stolar. Hur trångt det än är på catwalken minuterna innan visning lyckas alla som genom ett trollslag ändå hitta sina platser i tid.

Showtime! Plasten som skyddat catwalken från stilettklackar rullas av, salongen släcks ner och blir helt tyst i lokalen. Plötsligt dundrar musiken igång, strålkastarna tänds och allas uppmärksamhet riktas mot modellerna som gör entré. Alla bloggare sträcker sig fram för att få så bra bilder som möjligt och längst bort på catwalken sitter ett helt gäng fotografer som filmar och fotar alla visningar.

Modellerna är verkligen grymma på att gå i klackar, trots att dom ofta får skor som är för små eller för stora. Det är tur att stylisterna är mästare på husmorsknep och använder alla möjliga metoder för att få skorna att sitta kvar. Vissa visningar ser man även samma modeller komma ut flera gånger, då har de hunnit göra klädbytet på några sekunder. Väl ute på catwalken ser modellerna så lugna ut att det är svårt att föreställa sig stressen bakom den tunna väggen där modellerna byter om och stylas.

I slutet av visningarna kommer modellerna ut en sista gång i en så kallad final och till sist dyker designern upp lite snabbt och tackar med en vink publiken som ger stora applåder tillbaka. Bara en kort stund efter visningarna fylls Instagram av härligt material på gästernas favoritplagg. Efter visningarna får bloggarna åter tillfälle att gå ut för att fota outfits. Berns restaurang fylls snabbt av matgäster och vissa börjar röra sig mot nästa visning eller kikar in hos designern backstage. Det är inte alltid som nästa visning äger rum i samma lokal så ibland får man kasta sig i en taxi eller börja promenera för att hinna i tid, men nu har vi lärt oss att nästa visning börjar först en halvtimme senare.

Vill du se mer av Kristin? Missa inte hennes blogg: http://bykiki.damernasvarld.se/

Text & Foto: Kristin Sundberg