Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stor intervju med vår bloggare Charlotte Perrelli

Du har väl inte missat att Charlotte Perrelli bloggar för Damernas.se?

2012 är tveklöst Charlotte Perrellis år. Hon var med Melodifestivalen, hon lanserar sin egen doft, hon kommer ut med ny träningsbok och i höst gör hon drömrollen som Evita Perón på Malmö opera. Nyfiken på hur hon orkar med allt?

Damernas.se bjuder på en lång intervju med vår bloggare Charlotte Perrelli där hon berättar om bloggen, livspusslet och om tiden som var allt annat än en schlager.

Av: Christina Kellberg

Styling: Robert Nordberg

Foto: Fredrik Wannerstedt/Söderberg Agentur

Setdesign: Anton Thorsson/Söderberg Agentur- Jag ska inte dö i det här landet! Jag vill inte halka på isfläckar och bryta lårbenshalsen.

Charlotte Perrelli kommer till fotoateljén med blötsnö i håret. Hon ska fotograferas för Damernas Värld, och medan hon sminkas berättar hon vad hon vill blogga om för DV:s läsare, om sitt hektiska år som ligger framför henne och om hur hon har ordnat familjelivet efter skilsmässan från Nicola Perrelli.

- Läsarna ska få sanningen och jag ska slå hål på alla förutfattade meningar som finns om mig, säger hon.

Hon är knappast nybörjare. I fyra år har hon haft en egen blogg som hon uppdaterat två gånger per dag, året runt, och som nådde hundratusentals läsare.

- Jag är personlig när jag skriver och berättar om mitt jobb, ger tips på vackra saker, både billiga och dyra. Jag vill ha bredd och kontraster när jag skriver. Det ska finnas något för alla. Och sanningen om mig är att jag är tokmejkad på scenen, men kan stå i skit upp till knäna på landet. I bloggen har jag makten och jag kan aldrig bli felciterad!

Hon kallar sig baknörd, har ofta recept i sin blogg, och jag undrar om hon också äter det hon bakar, för hon är ju slank som en vidja.

- Jag har alltid bakat, det har jag med mig hemifrån. Och jag äter det jag bakar, bullar, bröd, cheesecakes, cupcakes, sockerkakor.

Det nya året blir ett intensivt år för Charlotte Perrelli. Hon har tävlat i Melodifestivalen, ska släppa nytt album och i höst har hon huvudrollen i musikalen Evita på Malmö opera. Hon har haft tre lugna år, säger hon, och nu vill hon gärna jobba intensivt en period. När hon fick frågan om hon ville spela Evita Perón blev hon mycket glad. Eller som hon säger:

- Käre tid! Vilken ära att få gestalta en ikon, en så intressant person i en mäktig musikal. Jag har drömt om att få göra en sådan roll ända sedan jag var 15 år och praktiserade hos en sångpedagog på Malmö opera. Men jag trodde att det var omöjligt, eftersom jag som sångerska inte valt den klassiska vägen.

- Evita Perón är en så intressant människa. Hatad när hon tog statskassan och köpte Diorkläder medan folket i Argentina svalt. Och sedan dyrkad. Hur kunde hon vända hatet till dyrkan?

Charlotte Perrellis söner är sex och åtta år och de bor hos henne på heltid. Ett tufft pussel när mamma under många månader ska jobba långt hemifrån.

- Ja, det blir klippkort på Malmö Aviation. Men jag vill helst inte vara borta från barnen mer än två nätter i rad. Jag har en barnflicka som är som en familjemedlem och de har ju en pappa. Det kan vara jobbigt att jobba och att leva, men vem har sagt att det ska vara lätt? Problem är till för att lösas.

Hon verkar väldigt stark och kanske är det så, säger hon.

- Men jag är frisk, barnen är friska, jag har ett jobb jag älskar.

Uppväxten i Hovmantorp i Småland har präglat henne, säger hon. Där fanns en ”urstark” mamma, en arrenderad gård som skulle skötas, ungdjur, får och utedass.

- Jag lever förstås ett glamouröst liv om man jämför med hur mina föräldrar har levt. Men livet under uppväxten har präglat mig mycket. Jag är inte bekväm av mig, jag kan ta i.

Hennes föräldrar är glada över att det har gått så bra för dottern, men de vet också hur hårt hon har jobbat under åren.

- Jag har ju inte fått något gratis. Inget testamente har gett mig pengar, ingen har skänkt mig en nyckel till showbiz. Jag har jobbat mig upp, steg för steg. Jag var sex år när jag vann min första talangtävling och visste redan då vad jag ville.

När hon var 13 år hörde hennes pappa på radio att en lokal dansbandsledare sökte en vokalissa. Charlotte Perrelli åkte till Gottåsa en bit hemifrån och provsjöng. Hon blev bandet Bengt-Ingvars stjärna, fortsatte hos Kendix, kom till Anders Engbergs orkester och sjöng sedan med Wizex. I tolv år turnerade hon och hon blev uthållig, säger hon. Hon sjöng fyra timmar varje kväll och hittade tekniken för att kunna sjunga även när halsen är dålig. Men mest av allt lärde hon sig att ”alla blir knäppa när de dricker sprit”.

- Jag hatar fulla tanter och dricker extremt lite själv.

I dag har hon stått i ett intensivt strålkastarljus i 20 år. Hon var 17 år när hon gjorde sin första skivinspelning och var med i tv.

- Jag är glad att jag skolades in långsamt i branschen och att jag hade hunnit bli 24 år innan jag vann Melodifestivalen första gången. Jag tycker synd om ungdomarna i Idol, som är heta en kort stund. De förstår inte att de är en del av en produktion och inte särskilt intressanta som personer.

Charlotte Perrelli förstod tidigt hur det fungerar. Att det går upp och ner i perioder.

- Sådana är spelets regler, och jag kan tycka att det är skönt när jag en tid inte är het. Både för mig och mina barn. Under en lugn period sjunger inte människor mina låtar efter mig på gatan och jag kan gå på restaurang med barnen utan att tjugo personer vill ha min autograf. Men nu har jag haft det så under tre år och känner mig laddad och taggad för allt som kommer.

Nu måste hon sköta sig, hålla konditionen, sova, äta hälsosamt. Träna varje dag, så att armarna har fina linjer och så att inga bullar sätter sig på magen.

- Fram tills jag var 34 år hade jag inte tränat en enda dag. Men jag hade gått upp 30 kilo under graviditeten och blev inte av med de sista kilona. Jag började träna intensivt och la om kosten. I dag är träning en stor del av mig och jag tränar pilates, styrka och har börjat med zumba.

Urstark mamma, urstark dotter, så tonar bilden fram av flickan från bondgården. Inget pjåsk, inte ligga på sofflocket.

Charlotte Perrelli födde sina två söner inom loppet av knappt två år och strax innan och strax efter hon fött dem var hon tillbaka på scenen. Bara ett par veckor efter äldste sonens födelse ledde hon Melodifestivalen. Andra gången skulle hon spela i musikalen Skönheten och odjuret på Göta Lejon i Stockholm. Graviditeten var inte planerad, men kontraktet skrivet. Så Charlotte Perrelli var höggravid under repetitionerna, födde, och sedan var det premiär. Hon fick glada tillrop från oväntat håll. Linda Skugge tyckte att hon var en god förebild för dagens kvinnor.

- Det var inte så märkvärdigt, säger hon. Angelo var frisk, jag var frisk, amningen fungerade. Andra gången, när jag var gravid med Alessio, hade jag inget val. Men jag mådde ju bra då med.

Småland och föräldrahemmet har fortfarande en stor roll i hennes liv. Hon får energi där, får uppleva livets kontraster och kan vara avslappnad på ett sätt som hon bara kan vara just där.

- Barnen åker fyrhjuling, jag springer. Vi är ute i hagarna bland fåren, plockar svamp. Och jag går på stenmurarna, så som jag har gjort ända sedan jag var barn. Det livet har gjort att jag är chosefri och inte särskilt nojig. Många i min värld är stressade och speedade, eftersom vi ska prestera inför publik. Jag är också nervös, men reagerar genom att vara fokuserad och samlad. Jag har gjort min läxa, är förberedd och behöver inte vara orolig.

Hon minns särskilt Melodifestivalen i Globen 2008.

- I min loge var det tyst, lugnt och fridfullt, men runtomkring sjöng, skrek och dansade artisterna.

Men hon har haft sin skärseld. Den drabbade henne mitt i en hektisk period. Det var för fyra år sedan, när hon hade vunnit Melodifestivalen och representerade Sverige i finalen i Belgrad. Äktenskapet kraschade, men hon var tvungen att hålla skenet uppe.

- Jag representerade Sverige, hade ett stort ansvar och var tvungen att göra mitt allra bästa. Jag hade hela Europas blickar på mig, för jag hade vunnit tidigare och var segertippad. Jag sköt på problemen tills jag kom hem, men då blev jag sjuk. Det blir ju så när man gräver ner saker, förr eller senare får man betala. Jag var mest orolig för barnen, för jag visste att på något jäkla sätt skulle jag ta mig igenom krisen.

Nu har hon och barnen precis kommit hem från Spanien, där hon har ett hus. Exmannen Nicola var med för andra gången. De umgås mycket numera, något som inte var självklart från början.

- Jag tycker att det är ens ansvar att få livet att fungera efter en skilsmässa. Jag, Nicola och barnen träffas nästan varje dag och han är i dag tillsammans med barnen mer än när vi bodde ihop. Det tar tid att hitta formen för att leva tillsammans på ett nytt sätt. Men ingen av oss har träffat någon vi vill dela livet med, och jag har levt med Nicola ända sedan jag var 22 år, hela mitt vuxna liv. Vi har delat så mycket, rest i hela världen, har två barn tillsammans. Det känns viktigt att vi fortsätter att prata med varandra.

Hon tycker att det är väldigt mycket "jag" i samband med skilsmässor i dag.

- Jag måste ha det bra, det är viktigt för mig. Jag är en del av beslutet att vi skilde oss och barnen ska inte behöva lida för det.

Hon har inga drömmar för framtiden, säger hon.

- Jag tror att jag skulle låsa mig om jag försökte förverkliga några drömmar. En sak i sänder och det som händer det händer. Nu har jag ett jobbår framför mig och det ska bli kul.

CHARLOTTE PERRELLI

Ålder: 37 år.

Familj: Barnen Angelo, 8 år, Alessio, 6 år, mamma, pappa, syster.

Bor: I villa i Djursholm.

Aktuell: Bloggar på damernas.se. Deltog för tredje gången i Melodifestivalen med låten The Girl. Hon vann båda de två tidigare gångerna. Första gången, 1999, vann hon dessutom hela Eurovision Song Contest med låten Take me to you heaven. I vår släpper hon ett nytt album. I sommar åker hon på Diggiloo-turnén och i höst spelar hon huvudrollen i musikalen Evita på Malmö opera. Dessutom kommer hon med en ny träningsbok.