Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CARL THORBORG /SÖDERBERG AGENTUR

Vinnare av Damernas Värld Guldknappen Accessoar 2017 är...

För ATP Atelier, vinnare av Guldknappen Accessoar 2017, är kvalitet och hållbarhet ledord. Grundarna Maj-La Pizzelli och Jonas Clason berättar varför de förtjänar vinsten just i år, och vad som väntar härnäst.

Damernas Värld

Sandalen på bordet andas vardagslyx i mjukt läder. Vid första anblicken är den enkel, ett enda svart stycke som omsluter foten, men varje kurva är minutiöst genomtänkt. Arkitektoniskt möter sensuellt, och det är precis det som är ATP Atelier, enligt skaparna 

Jonas Clason och Maj-La Pizzelli.

När vi gjorde om väskkollektionen föll sista pusselbiten på plats. Guldknappen är en bekräftelse på det.

JURYNS MOTIVERING:

"Med inspiration från den italienska semestersandalen föddes idén till en hållbar affärsverksamhet med fokus på handgjorda och väldesignade skor och handväskor. Fem år senare är framgångssagan ett faktum och ATP Atelier har positionerat sig som ett märke som skapar åtråvärda produkter samtidigt som de främjar en långsammare modekonsumtion. Maj-La Pizzelli och Jonas Classon är med varumärket ATP Atelier vinnare av Damernas Värld Guldknappen Accessoar 2017."

Sandalen i fråga är märkets klassiker Rosa. Två gånger tidigare har ATP Atelier varit nominerade till Guldknappen Accessoar, men det är först i år som de tar hem Sveriges mest prestigefulla modepris för accessoarer.

– Vi har tagit ett stort kliv framåt som märke, och när vi gjorde om väskkollektionen föll den sista pusselbiten på plats. Guldknappen är en bekräftelse på det, säger Maj-La.

Jonas och Maj-La träffades på 1980-talet, när de båda jobbade för svenska kultmärket Gul & Blå. Efter långa karriärer i modebranschen bestämde de sig för att göra något tillsammans. Det var under en semester till södra Italien som idén bakom ATP Atelier först började formas.

– Vi var 28 personer med på resan, och alla köpte sina sommarsandaler i den lokala byn. Vi började prata om det där att man köper saker på semestern som inte fungerar hemma, och insåg att det saknades en urban sandal som man kan ha i alla miljöer och vid alla tillfällen, säger Maj-La.

Kort därefter föddes ATP Atelier. Redan från början stod det klart för designduon att det viktigaste inte var produkten eller designen, utan kunden. Långt innan den första sandalen ritades upp hade de båda en tydlig bild av vem ATP-kvinnan är.

– Vi visste att hon är flera olika kvinnor. Att hon inte har någon specifik ålder eller befinner sig på någon särskild plats, säger Jonas.

ATP ATELIER

Designas av: Maj-La Pizzelli och Jonas Clason.

Grundades: 2010.

Bakgrund: Designduon träffades när de båda jobbade på Gul & Blå på 1980-talet. Maj-La har även varit produktchef på Filippa K. Jonas var med och grundade Whyred och hade senare titeln Head of denim på Acne Studios.

De berättar hur de designar för tre versioner av samma kvinna, som de kallar för Paris, New York och Stockholm. Medan Paris står för det lite mer klassiska – med spetsig tå och taxklack – väljer Stockholm den lekfulla färgklicken och New York det minimalistiska och arkitektoniska.

– Hon är en kvinna som är medveten och vet vad hon vill ha. Hon köper inte allt från ett varumärke. Hon kommer till ATP för att hon vet att hon får hållbara skor av hög kvalitet, säger Maj-La.

Stövlett av skinn, stl 36–41,3700 kr, axelremsväska av skinn, 3700 kr, och vinröd slingbacksko med klack, av skinn, 2900 kr, allt ATP Atelier.

Just kvalitet och hållbarhet har alltid varit självklart för ATP Atelier. De producerar småskaligt i Italien, som är den största läderproducenten i Europa och har ett regelverk för en hållbar läderproduktion. Den italienska produktutvecklaren Gianfranco Manzi – som Maj-La och Jonas kärvänligt kallar ”Padrino”, gudfar – reser till Stockholm varje säsong för att gå igenom den nya kollektionen.

ANNONS

– Vi ska göra hållbara och genomtänkta produkter, inte för att kunden efterfrågar det utan för att det är det enda alternativet. Det italienska hantverket är en del av vårt arv, säger Jonas.

Våren 2018 lanserar vi vår egen värld.

I framtiden vill de bygga på det livsstilskoncept de alltid haft i tankarna, och visningen för vår/sommar 2018 var bara början. Där byggde de upp rum i Svenskt Tenns lokaler i Stockholm för var och en av de tre ATP-kvinnorna. Ett sätt att visa allmänheten vem ATP-kvinnan är.

– Våren 2018 lanserar vi vår egen värld, säger Maj-La med ett leende.

https://delivery.youplay.se/load.html?zone_id=698&player=sp&part_id=142362&addons=000&time=0&disable_sharing=false

Av: Josefin Forsberg, Foto: Olivia Jeczmyk, Carl Thorborg/Söderberg Agentur