Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vinnaren av Damernas Värld Guldknappen Accessoar 2016 är...

När årets vinnare av Guldknappen Accessoar bytte karriär från medicinare till designer uppstod magi. Intresset för kroppen, anatomi och naturen märks i form av smycken som suddar ut gränserna mellan kläder och smycken. Efter ett drygt decennium av banbrytande design vill vi hylla Cornelia Webb, vinnare av Damernas Värld Guldknappen Accessoar 2016!

Det som är fint med smycken är att de är så oerhört långsiktiga.

Naturen och människokroppen har Cornelia Webb som utgångspunkt när hon skapar sina smycken. Men det är inga exotiska stenar med kryptiska namn som pryder smyckena i hennes höstkollektion. Nej, här handlar det om granit från Lysekil och Kolmårdenmarmor. Det var hennes barndoms klippor i Bohuslän som fick henne att välja Bohusgraniten.

– Det är samma sten som finns i trapphus, i gravstenar, köksbänkar och skulpturer, berättar Cornelia Webb. Jag kontaktade stenindustrin här i Sverige och hittade företag att jobba med. Eftersom de gör så stora saker får de mycket spillmaterial. Vi använder sådant som de inte kan använda.

Hållbarhet både för henne själv och för miljön är viktiga hörnstenar i Cornelia Webbs företagsfilosofi. Hon försöker jobba så långsamt hon kan, fast fashion är inget för henne.

Jag står ofta framför spegeln och ritar ut på kroppen det jag vill skapa.

I höstkollektionen kombineras graniten och marmorn med labradorit och rökkvarts, två halvädelstenar som inte bara är vackra utan även sägs ha effekter på kroppen.

En korsning av svensk natur och österländsk spiritualitet, paketerat med det skandinaviskt minimalistiska formspråket, sammanfattar Cornelia Webb sin vinnande höstkollektion.

Cornelia Webb skulle bli läkare, drömmen var att korsa österländsk och västerländsk medicin. För elva år sedan hoppade hon av studierna, ett uppehåll som hon kallar det, för att ägna sig åt smycken. Och intresset för kroppen finns kvar.

– Jag började gjuta av huden och säljer ett armband som bara är hud, i metall. Där ser man hur fin hudstrukturen är. Precis som nyckelbensformen. Eller örat. Jag står ofta framför spegeln och ritar ut på kroppen det jag vill skapa.

Cornelia Webb i egendesignade smycken.

När hon hoppade av medicinstudierna visste hon inte hur man gör ett smycke. Eller hur man räknar marginaler.

– Under flera år var tanken att gå tillbaka. Men det hände för mycket bra saker.

En av dem var att creddiga butiken Eclaireur i Paris tog in hennes kedjeklänningar.

– Jag förstod nog inte hur stort det var. Men det blev ett bra skyltfönster utåt. Andra inköpare fick upp ögonen och det gjorde att vi kom ut internationellt.

De flesta av Cornelia Webbs smycken görs på Bali, där hon tillbringar två månader per år för att följa produktionen på nära håll.

Det gav mycket att få det stödet.

Beskedet att hon fått Damernas Värld Guldknappen Accessoar kom vältajmat, några veckor innan hon skulle till Bali för att tänka på den nya kollektionen.

– Det gav mycket att få det stödet, extrapeppen till den inspiration som kommer inifrån.

Vad händer härnäst? En exklusiv kollektion för net-a-porter är en dröm som blir verklighet. Men det klurigaste uppdraget för nyförlovade Cornelia Webb är kanske att skapa den allra svåraste vigselringen – den till henne själv.

Fakta Cornelia Webb

Ålder: 34 år

Bor: I Mariefred

Familj: Sambo, nyförlovad

Av: Annika Bergson

Foto: Daniel Stigefelt

I samarbete med