Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Emma Green protesterade med nagellackets kraft.Emma Green protesterade med nagellackets kraft.Emma Green protesterade med nagellackets kraft.
Emma Green protesterade med nagellackets kraft. Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

MODEHISTORIA: Naglar som vapen – Emma Greens protest mot Putin

Nagellack kan vara ett nog så starkt vapen. När Emma Green tog parti för HBTQ-rörelsen under VM i Moskva blev det en världsnyhet. 

Naglar kan vara ett effektivt vapen – men kanske på andra sätt än det uppenbara. När höjdhopparen Emma Green gjorde entré på friidrottsstadion under VM i Moskva 2013 hade hon målat sina långa naglar regnbågsfärgade. På så sätt tog hon ställning mot värdlandets antigaylagar.

Emma Green, som målat sina naglar i regnbågsfärgerna i protest mot Rysslands homolagstiftning, laddar för höjdhoppsfinal under friidrotts VM i Moskva i augusti 2013.Emma Green, som målat sina naglar i regnbågsfärgerna i protest mot Rysslands homolagstiftning, laddar för höjdhoppsfinal under friidrotts VM i Moskva i augusti 2013.Emma Green, som målat sina naglar i regnbågsfärgerna i protest mot Rysslands homolagstiftning, laddar för höjdhoppsfinal under friidrotts VM i Moskva i augusti 2013.
Emma Green, som målat sina naglar i regnbågsfärgerna i protest mot Rysslands homolagstiftning, laddar för höjdhoppsfinal under friidrotts VM i Moskva i augusti 2013. Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Emma Green om hennes regnbågsfärgade naglar

Putins idrottsminister Viatalij Mutko var inte glad, och faktum är att Emma Green i och med manifestationen gjort sig skyldig till ett brott som i värsta fall kunde resultera i ett fängelsestraff. Emma Greens naglar blev en världsnyhet. 

Hon vann inte guld, men hon vann en hel nations hjärtan.

– Det är en liten grej för att visa var jag står. För mig handlar idrott och tolerans och glädje och kärlek, sa hon i TV4. 

För säkerhets skull förstärkte hon budskapet på Instagram: ”Naglar målade i regnbågens tecken. #pride #chanelcolor #moscow2013 nu är alla förberedelser gjorda”.

Hur gick det för Emma Green i VM 2013?

Hur det gick för Emma Green i höjdhoppsfinalen? Hon hoppade två meter och slutade på en femteplats. Men trots att hon inte hamnade på pallen har hennes insats – och hennes naglar – i Moskva-VM etsat sig fast i den svenska folksjälen. Hon vann inte guld, men hon vann en hel nations hjärtan. 

LÄS ÄVEN Flo-Jo: Den snabbaste kvinnan var också den mest moderiktiga

LÄS ÄVEN Röda mattan-revolution! Så har kändiskvinnorna gjort uppror genom åren

LÄS ÄVEN ”Frisyren förändrade mitt liv” - tre kvinnor berättar om vad håret betytt för karriär och självkänsla