Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Andie MacDowells naturligt grå hår gör succé på röda mattan.Andie MacDowells naturligt grå hår gör succé på röda mattan.Andie MacDowells naturligt grå hår gör succé på röda mattan.
1 AV 2
Jane Fonda, Helen Mirren och Michelle Visage glänser i silvriga modet
2 AV 2
Andie MacDowells naturligt grå hår gör succé på röda mattan.
Foto: FRAZER HARRISON / AFP TT NYHETSBYRÅN

Glans och volym för grått hår – expertens tips och bästa produkterna

Med de rätta knepen är grått hår både snyggt och lättskött. Här får du alla tipsen för att skapa glans och volym i grått hår! Och produkterna som hjälper dig på vägen.

Frisören Anna Chrigström Berglind, 59 år, på salong Haven i Stockholm vet precis vad som krävs för att hålla grått hår i perfekt kondition. Här delar hon med sig av sin mångåriga erfarenhet. 

Frisören Anna Chrigström Berglind ger sina bästa tips för grått hår.Frisören Anna Chrigström Berglind ger sina bästa tips för grått hår.Frisören Anna Chrigström Berglind ger sina bästa tips för grått hår.
Frisören Anna Chrigström Berglind ger sina bästa tips för grått hår. Foto: Peter Knutson

Så sköter du grått hår bäst

Vilka är dina bästa råd för att sköta grått hår?

– Grått hår saknar både spänst och glans, eftersom pigmenten är borta. Därför är det viktigt att använda kvalitetsschampo och -balsam som både vårdar och ger densitet. De kostar lite mer, men är å andra sidan mycket dryga. Schamponera två gånger, massera in balsam och skölj håret noga. 

Du kommer snart att märka att det känns fylligare och blir mer följsamt.

– Gnugga inte med handduken utan kläm ur vatten varsamt. Var femte hårtvätt ersätter du balsamet med en närande inpackning. Det är en enkel rutin som successivt bygger upp hårets kvalitet, och du kommer snart att märka att det känns fylligare och blir mer följsamt. 

Moderedaktören Sarah Harris är känd för sitt långa silverhår.Moderedaktören Sarah Harris är känd för sitt långa silverhår.Moderedaktören Sarah Harris är känd för sitt långa silverhår.
Moderedaktören Sarah Harris är känd för sitt långa silverhår. Foto: Claudio Lavenia / Getty Images Europe

Skonar jag mitt grå hår om jag sätter upp det?

– Inte nödvändigtvis. Det viktiga är att välja skonsamma snoddar och klämmor som inte nyper åt och skadar hårstråna. Spännen med vassa metallkanter kan visserligen sitta bra, men kan samtidigt ge bestående skador. Detsamma gäller för snoddar som hålls ihop av en bit metall. Tänk också på att fuktigt hår alltid är skört. Därför ska du alltid se till att håret är helt torrt innan du sätter upp det. 

Bästa stylingen för grått hår

Vilket är ditt bästa stylingknep för grått hår?
– Jag tycker att saltvattensspray och hårolja är en vinnande kombo. Just det proffstricket boostar volymen samtidigt som du får den mjukhet och glans som grått hår saknar. Första steget är grunda med saltvattenssprej för att bygga upp volymen. Droppa lite olja i handflatorna och gnugga oljan mellan handflator och fingrarna så att den fördelar sig tunt och fint över händerna. Först då är det dags att klämma in oljan i längderna – utan att gnugga. 

 

Techni art beach waves texturizing salt spray från L’Oréal Professionnel.Techni art beach waves texturizing salt spray från L’Oréal Professionnel.Techni art beach waves texturizing salt spray från L’Oréal Professionnel.
Techni art beach waves texturizing salt spray från L’Oréal Professionnel.

 

Techni art beach waves texturizing salt spray från L’Oréal Professionnel ger textur och volym. Använd saltsprayen i fuktigt hår, kläm fram en ruff textur och låt håret självtorka. Som alternativ, forma längderna med grov locktång för mer samlade vågor.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).  

 

 

Essence absolue nourishing protective oil från Shu Uemura .Essence absolue nourishing protective oil från Shu Uemura .Essence absolue nourishing protective oil från Shu Uemura .
Essence absolue nourishing protective oil från Shu Uemura .

Essence absolue nourishing protective oil från Shu Uemura är en fjäderlätt glansgivare med näringsrik kameliaolja som både verkar på djupet och ger smickrande glans, utan att tynga ner håret.
ANNONS Köp här (länk till Bangerhead). 

Föna grått hår – bra eller dåligt?

Vågar jag föna mitt grå hår varje dag?
– Ja, så länge du använder värmeskydd. Då slipper du också klåda och irritationer som orsakas av fuktig hårbotten. De flesta vill ha mer volym, ett omöjligt projekt om håret inte är helt torrt. 

– Handdukstorka håret noggrant genom att klämma ur vattnet med handduken, och ge håret en värmeskyddsdusch innan du fönar bort mesta fukten. Använd sedan värmeskydd sektion för sektion, vare sig du fönar med borste eller använder värmeverktyg. Ta en noggrann titt på dina stylingfavoriter, med lite tur bjuder de också på värmeskyddande egenskaper. 

Värmeborstar är suveräna för volym och att forma längderna

Tips! Tycker du det är besvärligt med fön och borste, testa en av de nya värmeborstarna med varmluftsblås. De är suveräna både för att få volym och forma längderna. De bästa har utbytbara borstar i varierande storlek. 

 

Air styler pro från Moser.Air styler pro från Moser.Air styler pro från Moser.
Air styler pro från Moser.

Air styler pro från Moser är en kraftfull värmeborste med tre utbytbara borsthuvuden (25, 30 och 38 mm) vars strån kan dras in så varje slinga släpper lätt. Borsten har 2,8 m sladd, två hastigheter, två värmelägen samt kalluftsblås.
Köp här (länk till Makeup.se). 

Vårda hårbotten för vackrare hår

– Ett friskt hår utgår alltid från en välmående hårbotten. Den vårdar du bäst med snälla skrubbprodukter som löser upp beläggningar, och hårmasker som fuktsätter både strån och hårbotten. 

– Det är också smart att massera hårbotten medan du schamponerar, för att öka blodcirkulationen och hålla huden mjuk och smidig. Nu finns olika massageborstar med flexibla piggar. Ett annat alternativ är frisörernas beprövade teknik: Tryck fingertopparna bestämt mot hårbotten, arbetar med små cirklande rörelser och lyft fingrarna innan du flyttar dem allt eftersom. 

Andie Macdowell på röda mattan.Andie Macdowell på röda mattan.Andie Macdowell på röda mattan.
Andie Macdowell på röda mattan. Foto: Daniele Venturelli / WireImage

Så lyfter du grått hår med färg

Törs jag ge mig på en färgkick?

– Jag vill slå ett slag för att våga lite färg, särskilt om du har tunt hår. Då kan rätt placerade slingor ge en visuell volym vars effekt varar ända till nästa salongsbesök. Nu finns också salongstoningar som ger lätta skiftningar i grått hår, och som tvättas ur allt eftersom. Det finns alltså ingen risk för trist utväxt. 

– Silverschampo och/eller balsam är ett annat, enkelt sätt att fixa fina reflexer i håret på hemmaplan. Det gäller bara att hitta ett märke som ger rätt pigmentskjuts utan att håret blir torrt och styvt. 

Stylisten Stacy London i snygga silverstrimmor,Stylisten Stacy London i snygga silverstrimmor,Stylisten Stacy London i snygga silverstrimmor,
Stylisten Stacy London i snygga silverstrimmor, Foto: Jamie McCarthy / Getty Images North America

Bästa tipset för att gå över till grått hår

Vilka tips har du för den som ännu inte släppt fram mitt grå?
– Jag avråder från att avfärga hår som färgats under många år. Visst, det kan fungera bra men tar många, många timmar – och kostar därefter. Det går inte att garantera ett lyckat resultat, eftersom så många faktorer påverkar – vad håret färgats med, den livsstil du haft, eventuella mediciner. Därför är det mycket smartare att du och frisören gör upp en plan tillsammans, och tar det stegvis. Processen tar förstås längre tid, men å andra sidan kommer du alltid att känna dig snygg i håret, dag efter dag.

Sharon Stone i blont och grått hår.Sharon Stone i blont och grått hår.Sharon Stone i blont och grått hår.
Sharon Stone i blont och grått hår. Foto: Daniele Venturelli / Getty Images Europe

 

Kvinnor som fyllt 50 ska ha kortklippt hår – så hette det förr. Gäller det fortfarande?

– Nej, nej, nej säger jag, så är det inte alls. Det är inte åldern utan smak och hårets kvalitet som avgör vilken hårlängd som passar. Nu finns ju också så många produkter som håller håret friskt och följsamt, även när det tappat allt pigment. Utsläppt grått hår är så vackert!

LÄS MER: Helen Mirren, 77, skippar ”frisyrregeln”: ”Mitt långa hår är radikalt” 

Bästa produkterna för grått hår

Schampo och balsam för grått hår

Organic moisturizing shampoo och conditioner från Björn Axén .Organic moisturizing shampoo och conditioner från Björn Axén .Organic moisturizing shampoo och conditioner från Björn Axén .
Organic moisturizing shampoo och conditioner från Björn Axén .

 

Grått hår behöver ofta en boost av fuktgivande ämnen, samtidigt som det matas med näring varje gång du tvättar det. Organic moisturizing shampoo och conditioner från Björn Axén är prisvärd, naturbaserad hårvård med återfuktande aloe vera och betain.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).  

Hårinpackning för grått hår

 

Grå hårstrån saknar pigment, därför blir de porösa och livlösa. Det motverkar du genom att använda riktigt bra inpackning regelbundet. Leta efter samma verksamma ingredienser som i din hudvård, och låt hyaluronsyra, arginin och peptider bidra med fukt och flexibilitet. Densifique masque hair mask från Kérastase är en stärkande hårkur som ger en märkbar volymökning och förebygger håravfall.
ANNONS Köp här (länk till Eleven).  

Bästa silverschampot

Bust your brass shampoo från Amika.Bust your brass shampoo från Amika.Bust your brass shampoo från Amika.
Bust your brass shampoo från Amika.

Schampo med violetta pigment ser snabbt till att håret får en ren och klar ton. Många klarar sig med silverschampo var tredje tvätt men om du vill maxa effekten? Massera in i torrt hår och vänta några minuter innan du tillsätter vatten. Bust your brass shampoo från Amika är ett prisbelönt silverschampo med reparerande egenskaper, och som snabbt dämpar gula skiftningar så håret får en fräsch och sval ton.
ANNONS Köp här (länk till Nordicfeel).  

Värmeskyddande serum

Yubi blonde serum från Shu Uemura.Yubi blonde serum från Shu Uemura.Yubi blonde serum från Shu Uemura.
Yubi blonde serum från Shu Uemura.

Värmeskydd är ett absolut måste så snart du greppar fön eller stylingjärn. Skyddseffekten som förhindrar skador är inte långvarig, se därför till att toppa upp värmeskyddet inför varje stylingomgång. Yubi blonde serum från Shu Uemura är ett pigmenterat serum som dämpar varma reflexer och bygger upp hårets styrka medan du fönar det.
ANNONS Köp här (länk till Bangerhead).  

Volymgivande stylingspray 

Hair rituel volumizing spray från Sisley.Hair rituel volumizing spray från Sisley.Hair rituel volumizing spray från Sisley.
Hair rituel volumizing spray från Sisley.

Håglöst hår behöver stylingspray som boostar volymen med flexibelt lyft. Många har dessutom med inbyggt värmeskydd, och de allra bästa dubbelarbetar som snäll uppiggare dagen efter. Hair rituel volumizing spray från Sisley är en stylingspray som ger rejält lyft när du fönar, medan några pumptryck i torrt hår ger mjukare effekt.
ANNONS Köp här (länk till Hudoteket).   

Preppa med primer

Smooth infusion style prep smoother från Aveda.Smooth infusion style prep smoother från Aveda.Smooth infusion style prep smoother från Aveda.
Smooth infusion style prep smoother från Aveda.

Grått hår älskar primer, och inte undra på. Nu ser vi allt fler lätta primer-produkter som lovar att släta ut ojämna strån och göra redo för ordinarie styling. De bästa innehåller även ingredienser som filtrerar bort den skadliga UV-strålning som håret skört och ömtåligt. Resultat: friska och spänstiga som håller sig frissfria länge. Smooth infusion style prep smoother från Aveda är ett lätt och lent leave in-serum som jämnar ut, skyddar mot värme och solskador samt håller håret frissfritt.
ANNONS Köp här (länk till Lyko). 

Detoxar hårfärgen

Metal dx shampoo från L’Oréal ProffessionnelMetal dx shampoo från L’Oréal ProffessionnelMetal dx shampoo från L’Oréal Proffessionnel
Metal dx shampoo från L’Oréal Proffessionnel

Vitt och grått hår är extra känsliga för missfärgningar som orsakas metaller och spårämnen i kranvatten. Då behövs schampo som vänligt men bestämt lyfter bort mikropartiklarna och återställer hårets rätta, naturliga nyans, som Metal dx shampoo från L’Oréal Proffessionnel. Resultat: ren, klar och glossig färg.
ANNONS Köp här (länk till Lyko). 

Hårmassage 2.0

Scalp brush från WetbrushScalp brush från WetbrushScalp brush från Wetbrush
Scalp brush från Wetbrush

Håret växer bäst när hårbotten är i topptrim, så lägg lite extra tid på massage som både ökar blodcirkulationen och ger varsam exfoliering. Hårbottenborstar med spänstiga piggar gör jobbet enkelt, särskilt de som kan fyllas med näringsrik hårinpackning. Scalp brush från Wetbrush kan fyllas med inpackning som gör massagebehandlingen extra härlig.
ANNONS Köp här (länk till Meds). 

LÄS MER: Snyggaste frisyrerna för grått hår – i alla längder 

LÄS MER: Gå över till grått hår – guide med bästa tipsen för en snygg övergång