Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Damernas Värld ger dig en hårvårdsrutin för fett hår.Damernas Värld ger dig en hårvårdsrutin för fett hår.Damernas Värld ger dig en hårvårdsrutin för fett hår.
Damernas Värld ger dig en hårvårdsrutin för fett hår. Foto: Dennis Stenild / Damernas Värld

Så blir du av med fett hår – och dåliga hårdagar

Fett hår kan ofta vara orsaken till frustration och dåliga hårdagar. Damernas Värld reder ut bland hårbottnar, djuprengöringar och tvättdagar. 

Ett fett hår betyder egentligen en fet hårbotten. De allra flesta som upplever sitt hår som oljigt har i själva verket ofta en fet hårbotten och torrare längder. Alla hårtyper kan upplevas som feta, även om lockiga och texturerade hår ofta snarare går åt det torra och frissiga hållet. Grundproblemet ligger oavsett i att hårsäckarna producerar för mycket sebum, kroppens eget smörjmedel. När sebumet täcker hårbotten sprids oljan över hela håret och det finns bara en sak att göra: tvätta håret. Men, du kan hjälpa din hårbotten att sänka takten på sin sebumproduktion. 

Hårvårdsrutin för fett hår

1. Använd rätt produkter

En fet hårbotten behöver produkter som både är milda och effektivt rengörande samtidigt som de inte tynger ner håret. Att dessutom använda ett djuprengörande schampo eller en hårbottenskrubb någon gång i månaden kommer att se till att det inte finns några produktrester kvar. Om du vet med dig att du inte har en känslig hud kan du också testa att exfoliera hårbotten med ett milt peelande ansiktsvatten. Låt det verka ungefär en halvtimme innan tvätt, och var noga med schamponering.

2. Lär dig tvätteknik

När du hittat produkter som passar dig gäller det att du också har rätt tvätteknik. Schamponera håret två gånger, men använd mindre produkt varje gång. Var extra noga med att skölja ut allt ordentligt, särskilt från hårbotten och på baksidan av huvudet. Avsluta med att applicera inpackning och/eller balsam endast i längderna och inte i hårbotten.
Om du får fett hår redan samma dag som du tvättat det kan det betyda att du behöver sluta använda någon av dina hårprodukter. Testa att ta bort en produkt från din rutin i taget och se om ditt hår känns lättare och mindre fett. 

3. Tvätta mer sällan

Prova att ha ett längre glapp mellan tvättarna, för att se om ditt hår vänjer sig och slutar producera för mycket sebum. Öka med en dag i taget och ge det ett par veckor. De flesta hår mår bäst av att tvättas ungefär två gånger i veckan. Med det sagt är det viktigt att komma ihåg att ingen lösning fungerar för alla. För vissa finns det inga andra sätt att slippa fett hår än att tvätta det ofta. Det gäller att testa sig fram. Om du tvättar ofta är det dock extra viktigt att du använder milda produkter. 

 

Foto: Dennis Stenild / Damernas Värld

 

”Att ha rena borstar är extra viktigt för dig med fett hår.”

 

Styling för fett hår

1. Torrschampo på rätt sätt

Klassikern torrschampo är en tacksam hjälpreda, men använd det på rätt sätt för att få ut maximal effekt. Först och främst, använd det inte för ofta utan som mest en eller två gånger mellan varje tvätt. Se också till att inte applicera för mycket på en gång utan spraya en bit ifrån håret och borsta sedan ut eller massera in produkten i rötterna. Om det blir för mycket torrschampo täpps hårsäckarna till och det är risk att de börjar producera ännu mer sebum. 

2. Rena verktyg och händer

Att ha rena borstar är så klart hygieniskt för alla, men extra viktigt för dig med fett hår. Vill du slippa dra gammalt fett och smuts genom hår som du försöker hålla oljefritt är det bäst att rengöra hårborsten ofta. Kom också ihåg att inte pilla dig för mycket i håret, för att undvika att överföra fett från fingrarna till hårbotten.

3. Styla med volym

Den mest tacksamma looken för den som får fett hår är volym. Genom att lyfta håret vid rötterna ligger det inte mot hårbotten och då sprids sebumet ut mindre. Använd en varmluftsborste när du stylar håret efter tvätt och dra den uppåt igenom håret för maximal volym. Använd en volymprodukt med värmeskydd så får du två produkter i ett och slipper använda fler produkter som kan tynga ner håret. För att rädda ett hår som blivit fett kan du applicera torrschampo i hårbotten, massera in det lätt och sedan föna håret eller dra igenom det med en varmluftsborste på kall värme. Satsa också på matta styling­produkter, till exempel textur- och saltvattenspray.

 

Bästa produkterna mott fett hår

1. Schampo som hjälper mot fett hår

Djuprengörande schampo, Maxi wash detox shampoo, Kevin Murphy.Djuprengörande schampo, Maxi wash detox shampoo, Kevin Murphy.Djuprengörande schampo, Maxi wash detox shampoo, Kevin Murphy.
Djuprengörande schampo, Maxi wash detox shampoo, Kevin Murphy.

Kultförklarat djuprengörande schampo som även funkar för färgade hår.
ANNONS Köp här (länk till Lyko). 

2. Exfoliering som också fungerar för en fet hårbotten

Exfolierande toner, Glycolic acid 7 % toning solution, The Ordinary.Exfolierande toner, Glycolic acid 7 % toning solution, The Ordinary.Exfolierande toner, Glycolic acid 7 % toning solution, The Ordinary.
Exfolierande toner, Glycolic acid 7 % toning solution, The Ordinary.

Kraftfull, exfolierande toner med glykolsyra (AHA) som blivit populär att använda i hårbotten. Dessutom riktigt budgetkap som fungerar på i ansiktet och i hårbotten.
ANNONS Köp här (länk till Sephora). 

3. Torrschampo för fett hår

Torrschampo, Scalp revival charcoal + biotin dry shampoo, Briogeo.Torrschampo, Scalp revival charcoal + biotin dry shampoo, Briogeo.Torrschampo, Scalp revival charcoal + biotin dry shampoo, Briogeo.
Torrschampo, Scalp revival charcoal + biotin dry shampoo, Briogeo.

Torrschampo med kol i miljövänlig förpackning.
ANNONS Köp här (länk till Sephora). 

4. Volymsprej och värmeskydd i ett

Volymsprej, Raise the root, Color Wow.Volymsprej, Raise the root, Color Wow.Volymsprej, Raise the root, Color Wow.
Volymsprej, Raise the root, Color Wow.

Volymsprej som även innehåller värmeskydd. Ger mycket volym utan att kännas klibbig i håret.
ANNONS Köp här (länk till Kicks). 

5. Varmluftsborste för ger volym i håret

Varmluftsborste, Proluxe you Adaptive airstyler AS9880, Remington.Varmluftsborste, Proluxe you Adaptive airstyler AS9880, Remington.Varmluftsborste, Proluxe you Adaptive airstyler AS9880, Remington.
Varmluftsborste, Proluxe you Adaptive airstyler AS9880, Remington.

Stor varmluftsborste för mycket volym. Proluxe you, Remington.
Köp här (länk till Elgiganten).

6. Textursprej för fett hår

Texturspray, Signature dry texturizing spray, Oribe.Texturspray, Signature dry texturizing spray, Oribe.Texturspray, Signature dry texturizing spray, Oribe.
Texturspray, Signature dry texturizing spray, Oribe.

Volymgivande texturspray som även agerar torrschampo, dessutom med härligt lyxig doft.
ANNONS Köp här (länk till Kicks). 

Foto: Dennis Stenild / Damernas Värld

 

LÄS MER: Frisyrlexikon – från slob till mob och wolfcut – här är klippen att hålla koll på innan du går till frisören

LÄS MER: Säsongens lyxiga hårvård – till budgetpris