Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jason Lloyd-Evans

Trendiga fiskarhatten! Historien om Beppehatten + 7 trendfynd

Fiskare har älskat den, och soldater, rappare och popstjärnor har också tagit den praktiska fiskarhatten till sitt hjärta. Nu har Beppehatten fått en plats på modescenen.

Fiskarhatten är tillbaka! Av alla nyss pinsamma 80- och 90-talstrender som kommit tillbaka de senaste åren - cykelbyxan, batiktröjan, scrunchien - så är denna lite svårare att komma undan med än de andra. Om du inte heter 

Rihanna då, förstås. Sångerskan, designern och skönhetsdrottningen har vid ett flertal tillfällen visat sig i Beppehatt och sett både snygg och cool ut.

Är man Rihanna är man cool i allt, även en hatt som under många år inte ens var i närheten av modevärlden.Är man Rihanna är man cool i allt, även en hatt som under många år inte ens var i närheten av modevärlden.Är man Rihanna är man cool i allt, även en hatt som under många år inte ens var i närheten av modevärlden.
Är man Rihanna är man cool i allt, även en hatt som under många år inte ens var i närheten av modevärlden. Foto: www.SplashNews.com 2018/ IBL

Vad är en Beppehatt?

Beppehatt? undrar du. Ja, en sådan där solhatt som barn ofta har på sommaren, med sluttande brätte i något slags stryktålig bomull. Som fiskargubbarna på Irland kunde ha som skydd mot regnet, när hatten först kom till världen i början av 1900-talet, och sedan, när vädret vände, kunde vika ihop och ha i fickan. Fast då var den sydd av obehandlat ylle, vilket gjorde den naturligt regnsäker dessutom. Så smart! Det tyckte även soldater under Vietnamkriget, som gillade den praktiska och opretentiösa hatten. Men snygg var den väl inte direkt? Inte cool heller, förrän den nådde modevärlden via mods någon gång under 1960-talet. Medlemmarna i The Beatles hade den, modehuset Dior gjorde sin egen version av den.

Därför kallas fiskarhatt för Beppehatt i Sverige

I Sverige fick fiskarhatten smeknamnet Beppehatt ett decennium senare, när den folkkäre skådisen och underhållaren Beppe Wolgers blev ett med sin hatt. I Storbritannien kallas den ofta "Reni hat" eftersom den gärna nämns i samma mening som Alan "Reni" Wren, trummis i The Stone Roses, som var stora i skarven mellan 80- och 90-tal.

Folkkära Beppe Wolgers har gett hatten dess svenska smeknamn.Folkkära Beppe Wolgers har gett hatten dess svenska smeknamn.Folkkära Beppe Wolgers har gett hatten dess svenska smeknamn.
Folkkära Beppe Wolgers har gett hatten dess svenska smeknamn. Foto: SkÂnereportage / IBL BildbyrÂ

Sällan har väl en accessoar varit signum för så många, så helt skilda, stilförebilder: Rihanna, Beppe, Reni ... Och så ett gäng rappare som på 80-talet upptäckte Kangols version av hatten och gjorde den till sin. Där har den förresten levt kvar sedan dess. I övriga världen var den tuff igen på 1990-talet, bland annat under britpoperan, och sedan ... inget.

Förrän nu. (Eller egentligen 2018, eftersom modespjutspetsarna Miuccia Prada och Karl Lagerfeld smygstartade trenden redan då.)

Så för att sammanfatta: irländska fiskare har burit den, soldater i krig, Rihanna, Beppe, Reni, Run-DMC, LL Cool J, Oasis och Damon Albarn - och våren 2019 bars den av catwalkmodeller hos Dolce & Gabbana, Sonia Rykiel, 3.1 Phillip Lim, Sportmax och Anna Sui, för att nämna några. Förra året gjorde Prada som sagt en variant (Chanel, Gucci och Dior också), som lever kvar på streetstylescenen.

Färgglad och mönstrad fiskarhatt på catwalken hos Etro.Färgglad och mönstrad fiskarhatt på catwalken hos Etro.Färgglad och mönstrad fiskarhatt på catwalken hos Etro.
Färgglad och mönstrad fiskarhatt på catwalken hos Etro.

Och i vår är det alltså dags för alla oss vanliga dödliga att göra ett försök. Ingen har sagt att mode ska vara enkelt, men det bästa stylingtipset är nog att bära Beppehatten som Rihanna gör – som om du vet att du är tillräckligt cool för att komma undan med det, eller helt enkelt inte kunde bry dig mindre om vad någon annan tycker!

7 trendköp: Fiskarhatt

Svart hatt av polyester, Prada. Läs mer och köp här. 

Ormskinnsmönstrad hatt av polyuretan, River Island. Läs mer och köp här. 

Foto: Highmind.se

Beige hatt av bomull, Monki. Läs mer och köp här. 

Pastellrosa fiskarhatt, Mango. Läs mer och köp här. 

Brun hatt av mocka, Albus Lumen Net-a-Porter. Läs mer och köp här. 

Blommig hatt av polyester, Ganni. Läs mer och köp här. 

Batikmönstrad hatt av bomull, Vintage Supply Zalando. Läs mer och köp här.