Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Flipflops – därför är de både eviga och trendiga

Från det antika rom, via 70-talets hippies till idag … Flipflops (eller flipflopliknande skor) har burits och älskats i århundranden. Och nu har den fått ett nytt och mer glamouröst liv. Flipflopssandalen har tagit sig bort från stranden, landstället och båten – och tagit sig in i finrumen. 

Nu är det trendigt att bära flipflops till din bästa klänning. Men hur kommer det sig att denna enkla och vanliga sko har överlevt så länge? Damernas Värld talade med 

Merel Werner, marknadschef på det ledande märket Hawaianas (som producerar ungefär 250 miljoner par om året) från Brasilien där skon länge varit en folksko.

I vad ligger flipflop-skons storhet?

– Vi har sett bilder av antika romare och egyptier i skor som liknar en flipflop som vi känner den idag. Framgången ligger i att skon å ena sidan har en väldigt enkel design, men också att den är otroligt praktisk och bekväm. Det gör att människor återvänder till sina flipflops år efter år när vädret gör att du vill ha så lite som möjligt på fötterna. Den representerar också en känsla av frihet, och det vill vi alla uppleva.

Hur blev flipflops trendigt?

– Modetjejer började förra sommaren bära skon till färgstarka, långa klänningar – där man kanske tidigare haft en mycket mer elegant sko. Vi såg det på Köpenhamns modevecka och genomslaget var enormt – det var artiklar om detta så långt borta som i USA och Australien. Det finns en fantastisk bild av Pernille Teisbæk påväg till Vetements visning under Paris modevecka i en djurmönstrad klänning – och flipflops. Kontrasten var ganska så oemotståndlig och inspirerade kvinnor att göra samma sak.

Vad tycker du själv är ett snyggt sätt att bära flipflops?

– Eftersom skon är så avslappnad och enkel så är den snygg att kombinera med något mer uppklätt, till exempel en lång klänning eller en elegant kaftan med ett par färgstarka flipflops. Det är de oväntade kombinationerna som får andra människor att bli glada när de ser dig.

Hur kommer det sig att flipflops aldrig blir ”ute”?

– Jag citerar Leonardo da Vici: ”Enkelhet är den ultimata förfiningen”. I dag vill människor ha en tidlös garderob, design som fungerar år efter år. Dessutom är det en billig sko som alla människor oavsett ålder, klass och kön kan bära.

 

LÄS OCKSÅ: Vårskor för alla plånböcker – 42 trendiga par att klicka hem

 

3 klassiska flipflop-skor i butik just nu:

Flipflop-sandal i skinn från & Other stories. Passar till allt i sommar. Läs mer och köp här.

Klassiska flipflop-skor i gummi från Havaianas. Finns i de flesta färger. Läs mer och köp här.

Flipflop i läder från Carin Wester. Sula i gummi. Läs mer och köp här.