Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

1 AV 2
Bob, curve cut och lösa knuten
2 AV 2
Foto: Dennis Stenild / Damernas Värld

Frissigt hår – så löser du problemet: rätt rutiner, styling och produkter

Frissigt hår kan ofta vara orsaken till frustration och dåliga hårdagar. Damernas Värld reder ut bland reparerande behandlingar och tvättdagar. 

I ett fuktfattigt hår kan både torr vinterluft och fuktig sommarvärme ge upphov till friss. Alla kan drabbas av fuktfattigt hår i perioder, men de lockiga håren är mer benägna till friss och behöver generellt mer fukt för att hålla ihop. Skadat hår som är uppruggat av kemiska och fysiska behandlingar blir också ofta frissigt.

Hårvårdsrutin för frissigt hår

1. Satsa på fukt och fett

Frissigt hår behöver framför allt en sak: fukt. Det tillför du allra bäst med riktigt vårdande schampo och balsam samt regelbundna inpackningar. Med en hårmask ett par gånger i veckan kan du se långvarig skillnad på frisset. Testa också att olja in håret innan du tvättar håret för att både skydda det och ge det en extra boost. Vilken olja som helst går bra, både en hårolja eller till exempel kokosolja. Hur mycket olja du ska använda är individuellt och beror på hur långt och torrt hår du har, men allt från några droppar till några matskedar kan behövas. 

2. Välj rätt reparation

Alla hår behöver fukt, men alla hår klarar inte en stor mängd olja bara för att det är frissigt. Ett tunt och fint hår kan också vara frissigt och då funkar så kallat glansvatten perfekt som inpackning. Är håret frissigt på grund av att det är skadat kan vårdande produkter med proteiner och bondingprodukter göra stor skillnad. Molekylerna i den nya generationens reparerande hårprodukter – till exempel Olaplex, Epres och K18 – kan inte ta bort en kluven hårtopp men kan göra mycket för att rädda hårstrået i övrigt. 

3. Klipp regelbundet

Friskt hår är mindre frissigt och med den devisen är det dags att boka regelbundna besök hos frisören för att bli av med kluvna toppar. Prata med din frisör om vad som är lagom tid mellan klippen för dig.  

4. Använd skonsamma material 

Ett frissigt och skört hår behöver extra skonsam behandling. Undvik slit genom att använda både hårsnoddar och örngott av siden. Det mjuka naturmaterialet har en rad andra fördelar, men det hjälper också till att minska frisset. Satsa även på en hårhandduk av bambu eller microfiber och undvik att gnugga håret med handduken när det är blött. 

Foto: Dennis Stenild / Damernas Värld

Styling för frissigt hår

1. Leave in-produkter

Vårdande leave in-produkter är frissiga hårs bästa vän. Oavsett om du föredrar hårolja, leave in-balsam eller bond repair-produkter så är det en god idé att fortsätta på det fuktstärkande spåret även utanför duschen. Genom att tillföra extra vård, utöver styling, är dessa produkter ett bra hjälpmedel för att ytterligare tämja frisset efter och mellan hårtvättarna. 

2. Överstyla inte

Undvik onödigt slitage på håret genom att vara försiktig vid styling. Borsta varsamt när håret är blött, använd mjuka borstar och låt gärna håret lufttorka så ofta som möjligt. Men ibland är det bara plattången och hårfönen som kan göra håret blankt och frissfritt. Om du använder värme-verktyg är det bra att undvika den högsta värmeinställningen och så klart vara nitisk med att applicera värmeskydd före styling.

Bästa produkterna mot frissigt hår

1. Stylingkräm för frissigt hår

Stylingkräm, Stay smooth N°141, Ref Stockholm.Stylingkräm, Stay smooth N°141, Ref Stockholm.Stylingkräm, Stay smooth N°141, Ref Stockholm.
Stylingkräm, Stay smooth N°141, Ref Stockholm.

Frissdämpande stylingkräm med värmeskydd från Ref Stockholm.
ANNONS Köp här (länk till Kicks). 

2. Intensiv hemmabehandling för frissigt hår

Reparerande hårbehandling, Bond repair treatment, Epres.Reparerande hårbehandling, Bond repair treatment, Epres.Reparerande hårbehandling, Bond repair treatment, Epres.
Reparerande hårbehandling, Bond repair treatment, Epres.

Senaste stjärnskottet bland bond building-produkter sprayas enkelt i hela håret och ger salongskänsla.
Köp här (länk till Extendshoppen). 

3. Hårmask som hjälper mot frissigt hår

Hårmask, Restore mask treatment 399 kr, Living Proof.Hårmask, Restore mask treatment 399 kr, Living Proof.Hårmask, Restore mask treatment 399 kr, Living Proof.
Hårmask, Restore mask treatment 399 kr, Living Proof.

Snabbverkande hårmask som vårdar håret på djupet.
ANNONS Köp här (länk till Åhlens). 

4. Hårolja för frissigt hår

Hårolja, The hair oil, Augustinus Bader.Hårolja, The hair oil, Augustinus Bader.Hårolja, The hair oil, Augustinus Bader.
Hårolja, The hair oil, Augustinus Bader.

Lyxig hårolja som stärker håret och minskar friss.
ANNONS Köp här (länk till SkinCity). 

5. Munstycke till hårfön – dämpar friss direkt

Munstycke till Airwrap, Coanda smoothing dryer, Dyson.Munstycke till Airwrap, Coanda smoothing dryer, Dyson.Munstycke till Airwrap, Coanda smoothing dryer, Dyson.
Munstycke till Airwrap, Coanda smoothing dryer, Dyson.

Munstycke som sätts på hårstylingsverktyget Dyson Airwrap, slätar ut friss på några sekunder.
Köp här (länk till Dyson). 

LÄS MER: Frisyrlexikon – från slob till mob och wolfcut – här är klippen att hålla koll på innan du går till frisören

LÄS MER: Hårinpackningar – bäst i test för torrt och skadat hår 2023