Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Bob, curve cut och lösa knuten
2 AV 2

Frisyrlexikon – från slob till mob och wolfcut – här är klippen att hålla koll på innan du går till frisören

Damernas Världs frisyrlexikon guidar dig genom klassiska klippningar och trendiga frisyrer – så att du vet exakt vad du ska säga i frisörstolen nästa gång!

Bland alla olika trender och frisyrnamn är det inte alltid lätt att hålla koll på hur man egentligen vill få sitt hår klippt. Under 2023 har hårtrenderna dessutom aldrig varit så många samtidigt. Frisyrer som osar 70-tal, 90-tal och 00-tal trängs med varandra, och allt från ultrakort till långt, långt hår trendar. Vi ger dig stenkoll på läget.  

Butterfly cut

En av de ledande trenderna 2023 är butterfly cut, en frisyr för medellångt till långt hår, där det övre håret är mer uppklippt än det undre men med mjuka övergångar mellan sektionerna. Ledorden är fluffigt och mycket volym. En butterfly cut ger dig även en annorlunda look när håret är uppsatt, eftersom de kortare främre partierna ramar in ansiktet som om du hade kort hår. 

Foto: Evan Agostini / TT NYHETSBYRÅN

Sydney Sweeney har varit en trendsättare med sin volymfyllda butterfly cut. 

Svenska Matilda Djerf har fått internationell uppmärksamhet för sitt klädmärke, men också sitt hår. Den fjäderlätta butterfly cut:en populariserades mycket tack vare henne.

Curve cut 

The Curve cut, även kallad c-cut är en uppdaterad version av 90-talets favoritfrisyr: The Rachel. Nu med mjukare övergångar i uppklippningen som ändå ramar in ansiktet på samma sätt, med många lätta lager som slutar strax ovanför axlarna. En curve cut får sitt namn från det faktum att klippningen skapar en kurva, eller ett C, som pekar inåt längs med ansiktet. Smickrande för alla ansiktsformer! 

Priyanka Chopra Jonas i en snyggt stylad curve cut som ramar in ansiktet perfekt. 

Full curl

Sångerskan Megan Thee Stallion syns allt oftare på röda mattan med sin naturliga hårtextur.Sångerskan Megan Thee Stallion syns allt oftare på röda mattan med sin naturliga hårtextur.Sångerskan Megan Thee Stallion syns allt oftare på röda mattan med sin naturliga hårtextur.
Sångerskan Megan Thee Stallion syns allt oftare på röda mattan med sin naturliga hårtextur. Foto: TT NYHETSBYRÅN

I ett par år har en stor trend varit att låta sin naturliga textur få komma fram, i stället för att platta håret som vi såg mycket av på 00-talet. Den som har mycket textur, vare sig det är vågor, stora lockar eller tajta lockar uppmuntras varmt att lyfta fram dessa. Både snyggt och ditt hår kommer att tacka dig för den varsammare behandlingen! 

Andie MacDowell i stort och snyggt format lockigt hår.Andie MacDowell i stort och snyggt format lockigt hår.Andie MacDowell i stort och snyggt format lockigt hår.
Andie MacDowell i stort och snyggt format lockigt hår. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Här satsade Bella Hadid på tajta lockar och mycket volym.Här satsade Bella Hadid på tajta lockar och mycket volym.Här satsade Bella Hadid på tajta lockar och mycket volym.
Här satsade Bella Hadid på tajta lockar och mycket volym. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Även du som inte har mycket textur i håret naturligt kan anamma frisyren. 

Mullet  – den uppdaterade hockeyfrillan 

Supermodellen Amber Valletta i en mullet stylad för fest.Supermodellen Amber Valletta i en mullet stylad för fest.Supermodellen Amber Valletta i en mullet stylad för fest.
Supermodellen Amber Valletta i en mullet stylad för fest. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Kort framtill och långt baktill är det som gäller för en mullet-frisyr. Dagens version av hockeyfrillan är lika kaxig men med lite mer finess än på 80- och 90-talen. Genom att klippa upp håret i många lager ganska högt upp på huvudet, med en skarp övergång mellan den korta och den långa delen av håret får du den rätta looken.  

Kristen Stewarts återkommande favoritfrisyr de senaste åren är den moderna hockeyfrillan.Kristen Stewarts återkommande favoritfrisyr de senaste åren är den moderna hockeyfrillan.Kristen Stewarts återkommande favoritfrisyr de senaste åren är den moderna hockeyfrillan.
Kristen Stewarts återkommande favoritfrisyr de senaste åren är den moderna hockeyfrillan. Foto: David Fisher/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Shag

Jenna Ortega visar upp en renodlad shag, med mycket volym på toppen och uppklippta längder.Jenna Ortega visar upp en renodlad shag, med mycket volym på toppen och uppklippta längder.Jenna Ortega visar upp en renodlad shag, med mycket volym på toppen och uppklippta längder.
Jenna Ortega visar upp en renodlad shag, med mycket volym på toppen och uppklippta längder. Foto: Steven Bergman/AFF-USA.COM / MEGA /TT NYHETSBYRÅN

En shag är en mjukare, mindre extrem version av en mullet, där de kortare och längre delarna av frisyren går över i varandra i en mjuk övergång. Tänk busigt uppklippta längder men fortfarande med kortast hår längst med hjässan i höjd med öronen och runt ansiktet.

Spanska skådespelerskan Úrsula Corberó passar verkligen i en kort shagfrisyr.Spanska skådespelerskan Úrsula Corberó passar verkligen i en kort shagfrisyr.Spanska skådespelerskan Úrsula Corberó passar verkligen i en kort shagfrisyr.
Spanska skådespelerskan Úrsula Corberó passar verkligen i en kort shagfrisyr. Foto: Manuel Romano/NurPhoto/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Koreanska sensationen HoYeon Jung i en stilren shag.

Wolf cut 

Wolf cuten som startade det hela, sångerskan Billie Eilishs frisyr fick stor uppmärksamhet.Wolf cuten som startade det hela, sångerskan Billie Eilishs frisyr fick stor uppmärksamhet.Wolf cuten som startade det hela, sångerskan Billie Eilishs frisyr fick stor uppmärksamhet.
Wolf cuten som startade det hela, sångerskan Billie Eilishs frisyr fick stor uppmärksamhet. Foto: SOME / TT NYHETSBYRÅN

Ännu en version av den uppklippta looken är en wolf cut, ett mellanting mellan en mullet och en butterfly cut. Wolf cuten blev en sensation när den kom 2021, men är lika aktuella 2023. Satsa på gardinlugg, korta lager högst upp och längre, hackigt klippta längder runt om. En wolf cut ger mycket volym och fyllighet till frisyren! 

Page och bob

Christina Ricci satsar på en klassisk knivskarp bob med lugg och inåtfönade toppar.Christina Ricci satsar på en klassisk knivskarp bob med lugg och inåtfönade toppar.Christina Ricci satsar på en klassisk knivskarp bob med lugg och inåtfönade toppar.
Christina Ricci satsar på en klassisk knivskarp bob med lugg och inåtfönade toppar. Foto: David Fisher/Shutterstock for PEOPLE / TT NYHETSBYRÅN

Page, eller bob som frisyren heter på engelska, är en kort frisyr som går ungefär till hakan. Pagen ger mycket frihet i både klipp och styling, vid topparna kan den vara antingen rak eller hackig, så kallad choppy cut. Genom att styla längderna antingen inåt eller utåt får du helt olika looks. 

Sabrina Dhowre Elba visar upp hur en snygg page med hackiga toppar kan se ut.Sabrina Dhowre Elba visar upp hur en snygg page med hackiga toppar kan se ut.Sabrina Dhowre Elba visar upp hur en snygg page med hackiga toppar kan se ut.
Sabrina Dhowre Elba visar upp hur en snygg page med hackiga toppar kan se ut. Foto: Image Press Agency / TT NYHETSBYRÅN
Halle Bailey i lockig page med mycket volym. Ett bra exempel på hur pagen kan stylas till fest!Halle Bailey i lockig page med mycket volym. Ett bra exempel på hur pagen kan stylas till fest!Halle Bailey i lockig page med mycket volym. Ett bra exempel på hur pagen kan stylas till fest!
Halle Bailey i lockig page med mycket volym. Ett bra exempel på hur pagen kan stylas till fest! Foto: DNPhotography/ABACA/Shutterstock/ TT NYHETSBYRÅN

Lob

Glamourös lob med sidbena på Lily James.Glamourös lob med sidbena på Lily James.Glamourös lob med sidbena på Lily James.
Glamourös lob med sidbena på Lily James. Foto: ZUMAPRESS.com / MEGA / GLOAD 1.0.0.49

En lob, eller ”long bob”, är helt enkelt en längre page. I en lob är håret klippt någonstans kring nyckelbenet och axlarna, perfekt för dig som inte helt vill ha kort hår, men heller inte långt. 

Multitalangen Zendaya bär upp loben med bravur.Multitalangen Zendaya bär upp loben med bravur.Multitalangen Zendaya bär upp loben med bravur.
Multitalangen Zendaya bär upp loben med bravur. Foto: JE1 / TT NYHETSBYRÅN
Cate Blanchett i elegant lob.Cate Blanchett i elegant lob.Cate Blanchett i elegant lob.
Cate Blanchett i elegant lob. Foto: KCS Presse / MEGA / TT NYHETSBYRÅN

 

Mob

Aubrey Plaza är en av alla som satsar på den mångsidiga moben.Aubrey Plaza är en av alla som satsar på den mångsidiga moben.Aubrey Plaza är en av alla som satsar på den mångsidiga moben.
Aubrey Plaza är en av alla som satsar på den mångsidiga moben. Foto: Jeffrey Mayer/JTMPhotos, Int'l. / M / GLOAD 1.0.0.49

Det är en hårfin gräns mellan de olika ob-frisyrerna, men mitt emellan bob och lob hittar vi en mob, en mellanlång bob. Frisyren ger samma frihet i klipp och styling men når denna gång till halsen ungefär. En mob ger av sig själv ett fint fall till håret, och det är lätt även för tunt hår av få upp mycket volym i det. 

Skådespelerskan Angela Basett i en lockig lob.Skådespelerskan Angela Basett i en lockig lob.Skådespelerskan Angela Basett i en lockig lob.
Skådespelerskan Angela Basett i en lockig lob. Foto: Matt Baron/BEI/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Pixie

En klassisk pixiefrisyr klär musikern Kelly Rowland perfekt.En klassisk pixiefrisyr klär musikern Kelly Rowland perfekt.En klassisk pixiefrisyr klär musikern Kelly Rowland perfekt.
En klassisk pixiefrisyr klär musikern Kelly Rowland perfekt. Foto: Xavier Collin/Image Press Agency / TT NYHETSBYRÅN

En pixie, som fått sitt namn från det engelska ordet för älva, är kanske den mest klassiska av de korta damfrisyrerna. En pixie kan varieras från kortkort, till gränsen på snaggad, till en något längre look som gör rörelse och volym möjlig i håret.

Skådespelerskan Julia Garner visar upp en kaxig asymmetriskt stylad pixie med mycket volym på toppen.Skådespelerskan Julia Garner visar upp en kaxig asymmetriskt stylad pixie med mycket volym på toppen.Skådespelerskan Julia Garner visar upp en kaxig asymmetriskt stylad pixie med mycket volym på toppen.
Skådespelerskan Julia Garner visar upp en kaxig asymmetriskt stylad pixie med mycket volym på toppen. Foto: Anthony Behar / TT NYHETSBYRÅN

Bixie

Bixie, eller pixie bob är precis vad det låter som, ett mellanting: en längre pixie med uppklippta längder på toppen för att skapa en mer bob-liknande look. Topparna däremot behåller sin lekfulla uppklippning à la pixie. Bixien gjorde entré i mitten av 90-talet och det är dags att titta tillbaka på ikoniska frisyrer som Cameron Diaz.

Cameron Diaz i bixie-klippning 1997.Cameron Diaz i bixie-klippning 1997.Cameron Diaz i bixie-klippning 1997.
Cameron Diaz i bixie-klippning 1997. Foto: Barry King / WireImage
Emma Chamberlain i modern bixie.Emma Chamberlain i modern bixie.Emma Chamberlain i modern bixie.
Emma Chamberlain i modern bixie. Foto: Sipa USA / TT NYHETSBYRÅN

Wixie

W:et som parats ihop med den klassiska pixien står för ”winged”, eftersom wixien utmärker sig genom att vara uppklippt men något längre så att topparna kan stylas uppåt och utåt och därmed skapa en mjukare, romantisk look. Tänk en shag fast för kort hår!

Emma Corrin gillar wixien, här med kort choppy lugg.Emma Corrin gillar wixien, här med kort choppy lugg.Emma Corrin gillar wixien, här med kort choppy lugg.
Emma Corrin gillar wixien, här med kort choppy lugg. Foto: Jimmy James / TT NYHETSBYRÅN

Lugg

Dakota Johnson i lugg som är kortare på mitten och längre mot tinningarna.Dakota Johnson i lugg som är kortare på mitten och längre mot tinningarna.Dakota Johnson i lugg som är kortare på mitten och längre mot tinningarna.
Dakota Johnson i lugg som är kortare på mitten och längre mot tinningarna. Foto: Michael Hurcomb/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Att klippa lugg kan förändra ens utseende rejält. Välj mellan en rak lugg som går jämt över ögonbrynen, en kort lugg som går jämnt över pannan, snedlugg som börjar vid en snedbena och går snett över pannan eller gardinlugg som börjar vid en mitt- eller snedbena och går snett mot vardera öra. Många av frisyrerna ovan kan med fördel kombineras med lugg. 

Hertiginnan Kate återvänder med jämna mellanrum till en diskret gardinlugg.Hertiginnan Kate återvänder med jämna mellanrum till en diskret gardinlugg.Hertiginnan Kate återvänder med jämna mellanrum till en diskret gardinlugg.
Hertiginnan Kate återvänder med jämna mellanrum till en diskret gardinlugg. Foto: TT NYHETSBYRÅN
En av kändisvärldens fylligaste luggar sitter på Taylor Swift.En av kändisvärldens fylligaste luggar sitter på Taylor Swift.En av kändisvärldens fylligaste luggar sitter på Taylor Swift.
En av kändisvärldens fylligaste luggar sitter på Taylor Swift. Foto: George Pimentel/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN
Dua Lipa i höguppsättning och lång lugg.Dua Lipa i höguppsättning och lång lugg.Dua Lipa i höguppsättning och lång lugg.
Dua Lipa i höguppsättning och lång lugg. Foto: SGP / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Pamela Andersons håruppsättning ”The Pam” är stjärnornas favorit – så gör du den själv 

LÄS MER: De största hårmyterna – experterna reder ut