Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: IBL

#30Wears - utmaningen som vill få oss bära våra plagg mer än 30 gånger

Att använda ett plagg minst 30 gånger innan man dumpar det låter nog som en självklarhet för de flesta. Men tyvärr ser det annorlunda ut i praktiken. Enligt en ny undersökning gör många av oss nämligen tyvärr helt tvärtom — som resultat av ett vanligt misstag. Vi vet vilket, och som tur finns det knep att ta till för att bryta den dåliga vanan.

Du vet den där snygga t-shirten du köpte för ett halvår sedan, som redan har tappat passformen? Eller de där klackarna som inte kändes sköna när du fick hem dem med posten, men som du missade att skicka tillbaka?

Sannolikheten är hög att de flesta av oss äger många plagg som använts mindre än 30 gånger. I alla fall om man räknar in alla dessa fel- och impulsköp, som lätt glöms bort.

Över en tredjedel av konsumenter använder sina kläder mindre än tio gånger innan de slängs.

Lyckligtvis är det en vana som går att ändra på. Säkert minns du (som jag) hur din mormor eller kanske farfar, brukade laga, lappa och vårda plagg när du var yngre. Kläder hade ett högre värde förr. Inte bara prismässigt, utan även symboliskt. Idag har många av oss en slit och släng-attityd gentemot våra kläder, något som varken är hållbart för miljön eller plånboken.

LÄS MER: Psykologen: ”Så lyckas du med ett köpstopp – vanliga misstagen att undvika” 

#30Wears vill få oss att använda kläderna mer

Just det vill utmaningen #30Wears ändra på. Den startades av tvättmedelsmärket Downy efter resultaten av en undersökning som visade på att över en tredjedel av alla konsumenter använder sina kläder mindre än tio gånger i genomsnitt, innan de slängs. Undersökningen visade även att 49 % av deltagarna planerade att använda sina plagg mer än 30 gånger, men att verkligheten såg annorlunda ut. Den största anledningen till att man gjorde sig av med sina kläder när de använts mindre än tio gånger var att de tappat form, färg eller börjat se gamla ut.

En av de vanligaste anledningarna till detta är att vi tvättar våra plagg för mycket. Enligt Downy's utmaning Long Live Fashion Formula kan man förlänga sina plaggs levnadstid med upp till fyra gånger genom att tvätta dem på rätt sätt: på kalla och snabba program i tvättmaskinen, genom att använda tvättmedel av hög kvalitet samt genom att använda sköljmedel.

Vi på Damernas Värld kan vi signa upp på de två förstnämnda punkterna, men den tredje är tveksam, då sköljmedel innehåller såväl kemikalier som plaster. Ett tips är att istället använda ättika eller vitvinsvinäger, som båda håller kläderna mjuka och förskonade från dålig lukt.

LÄS MER: Rädda haven och välj econyl – hållbara badkläder av gamla fiskenät 

Lite svettlukt? Se till att vädra plagget!Lite svettlukt? Se till att vädra plagget!Lite svettlukt? Se till att vädra plagget!
Lite svettlukt? Se till att vädra plagget! Foto: Jason Lloyd-Evans

Utöver dessa tips är det viktigaste att undvika att plaggen ens hamnar i tvättkorgen så ofta. Sanningen är att lite svettlukt enkelt vädras bort utomhus, och att en fläck räcker att punkttvättas bort, istället för att tvätta hela plagget. 

Med detta sagt, så ta med dig denna checklista till nästa gång du står i klädbutiken (eller klickar på varukorgen online). Besvara frågan:

"Kan jag se mig själv använda det här plagget minst 30 gånger?"

Om svaret är ja, så:

Var varsam med att tvätta dina plagg, prioritera att vädra, ångstryka eller tvätta bort enstaka fläckar för hand.

Om du väl ska använda tvättmaskinen - tvätta på låg värme.

Och kom ihåg att älska och vara kreativ med dina kläder. När du väl inser ett plaggs värde blir det hela så mycket roligare, vi lovar!

TIPS: Karin slutade shoppa nya kläder i ett halvår – det här lärde hon sig