Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: IBL

5 smarta saker att tänka på när du shoppar – för miljöns skull

Hållbart mode har aldrig varit mer aktuellt än nu – och det är dags för alla att ta sitt ansvar. Med dessa fem smarta vardagstips kan du konsumera mode på ett hållbart, men fortfarande givande sätt.

Trots en ökad medvetenhet kring miljömässiga, sociala och ekologiska orättvisor som ingår i konsumtionscirkeln har den materiella förändringen varit långsam. För närvarande produceras 100 miljarder nya kläder varje år, och enligt ny 

rapport från miljöorganisationen Stand.Earth är modeindustrin ansvarig för 8% av den globala klimatföroreningen. Faktum är, att om klädbutiker hade varit en nation skulle det vara den fjärde största klimatförorenaren på jorden. Att modebranschen måste göra mer är ett faktum, men även du som konsument kan påverka genom dina val när du shoppar.

Här kommer 5 tips på hur du kan bidra till en mer hållbar värld:

1. Välj rätt material

Som konsument kan du med fördel välja att köpa kläder som innehåller, exempelvis, ekologisk bomull/siden eller återvunnen polyester/ull. Andra material att titta efter är fibrer som är komposterbara, som modal, lyocell, tencel eller andra naturmaterial.

2. Välj plagg med miljömärkning

Miljömärkning innebär att miljökrav ställts hela vägen från råvara till färdigt plagg. Håll utkik i butiker efter certifieringar som GOTS, Bra Miljöval, Blue Sign, Svanen, Councious, Fair Trade och Oeko.

Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

3. Använd plagg flera gånger

Genom att återvända samma plagg flera gånger kan du minska plaggets miljöpåverkan med 68%. Tvätta inte plagg som inte har uppenbara tvättbehov, oftast räcker det med att vädra eller steama istället. Om du verkligen behöver tvätta, så gör det på lägre temperatur och utan sköljmedel.

Foto: E+ / Getty Images / This content is subject to cop

4. Återvinn och sälj

När du är färdig med dina kläder kan du antingen lämna in dem på återvinning hos någon av kedjorna eller sälja dem vidare på tjänster som tillexempel Tradera eller Blocket.

Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

5. Minimera inköpen

Kvalitet före kvantitet. De allra flesta handlar ofta för mycket, ställ dig alltid frågan: behöver jag verkligen det här? Köp aldrig plagg endast för att det är rea eller för att du kommer behöva dem i framtiden. Köp endast det du verkligen gillar och kommer att använda.