Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ida Sjöstedt, Karin Söderlind och Sofia Wallenstam.Ida Sjöstedt, Karin Söderlind och Sofia Wallenstam.Ida Sjöstedt, Karin Söderlind och Sofia Wallenstam.
Ida Sjöstedt, Karin Söderlind och Sofia Wallenstam. Foto: Weronika Bela

7 svenska designer guidar dig: ”Håll stilen – och klä dig hållbart”

Kvinnorna bakom Dagmar, Ida Sjöstedt, Arket med flera ger dig sina personliga tips om hur de klär sig supersnyggt – och mer hållbart än tidigare. 

De flesta kvinnor vill i dag bli mer medvetna och shoppa på ett mer hållbart sätt. Det gäller även våra designer. De sitter inne på mycket kunskap och många tricks som de glatt delar med sig av. 

DAGMAR: Karin Söderlind, Sofia Wallenstam och Kristina Tjäder  

Idag är det också smidigt att hyra eller köpa second hand
Karin Söderlind, Sofia Wallenstam och Kristina Tjäder från Dagmar i egen designKarin Söderlind, Sofia Wallenstam och Kristina Tjäder från Dagmar i egen designKarin Söderlind, Sofia Wallenstam och Kristina Tjäder från Dagmar i egen design
Karin Söderlind, Sofia Wallenstam och Kristina Tjäder från Dagmar i egen design Foto: Weronika Bela

Karin: Vetskapen om att vi befinner oss i en klimatkris har fått mig att konsumera mer hållbart. Den motiverar mig till att inte köpa så mycket saker även om jag vill.

Kristina: Jag är en kvalitetsnörd av rang som inte handlar speciellt ofta, men när jag väl gör det bryr jag mig inte om priset. Det viktigaste för mig är en perfekt passform och kvalitet. Jag har brunnit för hållbarhet under lång tid och har aldrig gillat slit och släng mentaliteten. Det är viktigt att vi som producenter tar det stora ansvaret och ser till att våra kollektioner inte skadar klimatet.

Sofia: Vår mamma lärde oss vikten av att köpa färre plagg men med bättre kvalitet och därför har vi på Dagmar alltid prioriterat det. De senaste åren har vi dock insett att det också är nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta jobba inom den här industrin.”

LÄS ÄVEN: Hållbarhetsexperten Emma Elwin: ”Jag inspireras av äldre kvinnor”

Kristina: Jobba på att hitta din egen stil och se till att du har en bra bas av kvalitetsplagg som håller länge. Ju fler gånger du använder ett plagg desto bättre. Idag är det också smidigt att hyra eller köpa second hand. Accessoarer håller oftast länge och sätter den sista touchen på din look, därför bör du satsa på accessoarer i bra kvalitet och modeller du gillar.

Sofia: Om du tröttnar på ett plagg kan du alltid hänga den åt sidan för ett tag. Jag har så många som jag hela tiden tar fram, tröttnar på och hänger undan, för att sedan ta fram igen.

Karin: Det är också viktigt att uteslut allt med polyester, det vill säga mikroplaster. Använd gärna certifierade material i denim, skjortor och kavajer.

ARKET: Anna Teurnell

Jag köper inte udda partyplagg som används en gång
Anna Teurnell från Arket i kostym och stövlar från samma märke.Anna Teurnell från Arket i kostym och stövlar från samma märke.Anna Teurnell från Arket i kostym och stövlar från samma märke.
Anna Teurnell från Arket i kostym och stövlar från samma märke. Foto: Weronika Bela

”Jag köper inte udda partyplagg som används en gång. Före ett köp ska du alltid ställa dig själv frågor som: Kommer jag att använda plagget många gånger? Är plagget av god kvalitet? Passar det till mycket, eller piffar det upp det jag redan har? Är plagget skönt att ha på sig? Får det mig att känna mig stärkt och upplyft? Om du kan svara ja på dessa frågor är det ett tidlöst köp som du får stor användning av.”

LÄS ÄVEN: Guider och appar som lär dig mer om hållbarhet. 

RAVE REVIEW: Josephine Bergqvist 

Det behövs inte så mycket för att förnya en stil
Josephine Bergquist och Livia Schück från Rave Review i egen design.Josephine Bergquist och Livia Schück från Rave Review i egen design.Josephine Bergquist och Livia Schück från Rave Review i egen design.
Josephine Bergquist och Livia Schück från Rave Review i egen design. Foto: Weronika Bela

 ”Svart är enkelt att styla och passar till allt. Köp mindre och köp vintage. Det behövs inte så mycket nytt för att förnya en stil. Samhället har under lång tid påverkat oss till att hela tiden vilja köpa nytt, nu känns det otänkbart. Det är också mer accepterat i dag att ha samma kläder på sig ofta, personligen tycker jag att det är mycket coolare!”

LÄS ÄVEN: Vad är upcycling? Rave Review svarar! 

 

STAND STUDIO: Nellie Kamras 

Det finns knappt material med längre livslängd än läder
Nellie Kamras från Stand Studio i läderplagg av egen design.Nellie Kamras från Stand Studio i läderplagg av egen design.Nellie Kamras från Stand Studio i läderplagg av egen design.
Nellie Kamras från Stand Studio i läderplagg av egen design. Foto: WERONIKA BELA

”Investera i plagg som har lång livslängd och bra kvalitet och som inte behöver tvättas särskilt ofta. Det finns knappt material med längre livslängd än just läder, plaggen blir bara bättre och bättre med åren.”

LÄS ÄVEN: Supermodellen Arizona Muse uppvaknande: ”Jag insåg plötsligt att jag inte visste något om kläderna jag sålde” 

IDA SJÖSTEDT: Ida Sjöstedt

”Jag har burit samma klänning på fyra olika fester”
Ida Sjöstedt i klänning av egen design och stövlar från Nelly.Ida Sjöstedt i klänning av egen design och stövlar från Nelly.Ida Sjöstedt i klänning av egen design och stövlar från Nelly.
Ida Sjöstedt i klänning av egen design och stövlar från Nelly. Foto: WERONIKA BELA

”Det spelar inte så stor roll om du handlar dyrt eller billigt så länge det är ett plagg du verkligen trivs i och kommer att använda länge och många gånger. Jag har till exempel en tyllklänning från i höstas som är superskön och som jag känner mig jättefin i. Den har jag redan burit på fyra olika fester. Ett annat exempel är en tröja jag köpte på second hand i London för 20 år sedan och som jag fortfarande använder fast den är mer eller mindre söndertrasad i ärmarna. Ett plagg som älskas och bärs under hela livet är det ultimata hållbara plagget.”

LÄS ÄVEN: Karin slutade shoppa i ett år – det här lärde hon sig.