Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Hope-grundaren och designern Ann Ringstrand släpper nya boken ”SY – 10 nya modeplagg av designer Ann Ringstrand”.Hope-grundaren och designern Ann Ringstrand släpper nya boken ”SY – 10 nya modeplagg av designer Ann Ringstrand”.Hope-grundaren och designern Ann Ringstrand släpper nya boken ”SY – 10 nya modeplagg av designer Ann Ringstrand”.
Hope-grundaren och designern Ann Ringstrand släpper nya boken ”SY – 10 nya modeplagg av designer Ann Ringstrand”. Foto: Mattias Björklund

Designern Ann Ringstrand släpper DIY-bok: ”Jag vill uppmuntra folk till att sy sina egna kläder!”

Designern Ann Ringstrand släpper sin första sybok där hon tagit fram mönster till tio välskräddade plagg att sy själv: i sann DIY-anda!

I Ann Ringstrands första bok SY – 10 nya modeplagg av designer Ann Ringstrand ligger hantverket i fokus. Ann har över 25 års erfarenhet av att designa och skapa kläder med sig i bagaget, och till boken har hon tagit fram tio plagg som hon anser vara nycklar till en ultimat och modern basgarderob. Twisten är att man inte köper kläderna – utan gör dem själv!

Berätta om boken och varför du ville skriva den.

– Vi befinner oss i en stark hantverkstrend, men det finns få syböcker som har koppling till mode och design. I just det glappet befinner jag mig med mina kunskaper. SY är en modern sybok som förenar hobbyhantverket med en modedesigners perspektiv och professionella tips. Den innehåller tio fullskaliga pappersmönster med tillhörande sömnadsinstruktioner – men även massor av handfasta tips för hur man kan laga och sy om plagg som man redan har i garderoben, säger Ann Ringstrand till Damernas Värld.

LÄS MER: Charlotte Perrelli släpper eget klädmärke: ”Inspirerats av italienska modehus” 

Ann Ringstrand

Ålder: 55 år.

Gör: Designer: grundare av svenska modemärket HOPE och egna märket Ann Ringstrand.

Bor: Stockholm.

Aktuell: Men inredningskollektion för Markslöjd samt nya boken SY – 10 nya modeplagg av designer Ann Ringstrand, Bonnier Fakta. 

Vad får man sy för sorts plagg?

– Det är en blandning av plagg som ingår i en enklare basgarderob samt några plaggmönster som sticker ut och ger möjlighet att vara kreativ och personlig. Mina favoritplagg är förstås också med: kavajjackan, de perfekta byxorna, herrskjortan och kaftanklänningen. Plaggen är valda föra att passa olika svårighetsgrader.

SY – 10 nya modeplagg av designer Ann Ringstrand är en ny bok för den som vill utmana sina sykunskaper – oavsett nivå.SY – 10 nya modeplagg av designer Ann Ringstrand är en ny bok för den som vill utmana sina sykunskaper – oavsett nivå.SY – 10 nya modeplagg av designer Ann Ringstrand är en ny bok för den som vill utmana sina sykunskaper – oavsett nivå.
SY – 10 nya modeplagg av designer Ann Ringstrand är en ny bok för den som vill utmana sina sykunskaper – oavsett nivå.
Mina favoritplagg är förstås också med: kavajjackan, de perfekta byxorna, herrskjortan och kaftanklänningen.

Så alla kan klara av att sy dem?

– Det finns modeller för alla nivåer. Bjud hem en vän på brunch så kan ni lära er att sy tillsammans! Alla kan dessutom ta del av mina tips om hur man återvinner och lagar kläder, oavsett nivå.

Kommer man även att kunna köpa kollektionen om man inte vill sy den själv? 

– Det är nu klart att jag kommer att ta fram och producera några av modellerna för ett kommande projekt under år 2021. Det jag kan avslöja redan nu är att det blir en spin-off på boken och att det blir plagg som fortsatt är kopplade till det egna hantverket och DIY-rörelsen.

Hur tror du att vi kommer att konsumera mode om 10 år?

– Jag är övertygad om att vi då investerar i ett fåtal kvalitetsprodukter som håller länge. Plagg som används mycket och ofta är alltid miljövänliga. När vi konsumerar mode kommer vi att välja produkter där vi vet att tillverkningsprocessen är transparent och hållbar.

Designer Ann Ringstrands bästa stiltips

Vilka är ditt bästa upcyling-tips?

Leta efter använda ljusblå, småmönstrade herrskjortor, tre till fem stycken. Klipp isär delarna så att du får ärmar, fram– och bakstycke samt krage. Blanda de olika skjortmönstren och sy därefter ihop delarna till samma antal nya skjortor. Handbrodera gärna en liten bokstav eller figur på bröstfickan eller manschetten. Nu har du inte bara fått en ny skjorta till dig själv, utan även några stycken att ge i present till familj och vänner.

Ann med plagg hon designat till boken.Ann med plagg hon designat till boken.Ann med plagg hon designat till boken.
Ann med plagg hon designat till boken. Foto: Mattias Björklund

Dina tre bästa stiltips?

1. Men den vita herrskjortan visar du din proffsighet och att du är att lita på.

2. Till skjortan bärs personliga och kreativa byxor, som talar om att du alltid gör som du själv vill.

3. Toppa ovan med en liten och modern axelväska gärna från internationellt trendigt varumärke känt för sitt hållbara sociala och miljömässiga engagemang.

SY – 10 nya plagg av designer Ann Ringstrand släpps den 20 oktober och går att förbeställa hos Adlibris, samt kommer även att säljas på annringstrand.com.

LÄS MER: Designers Remix grundare: ”Så klär du dig rätt efter din ålder”