Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Arizona Muse är modell och miljöaktivist.Arizona Muse är modell och miljöaktivist.Arizona Muse är modell och miljöaktivist.
Arizona Muse är modell och miljöaktivist. Foto: Tom Craig

Modellen Arizona Muse: ”Jag insåg att jag inte visste något alls om kläderna som jag gjorde reklam för”

Modellen Arizona Muse, 31, är miljöaktivist och en av modebranschens viktigaste röster. Men hur hamnade hon där hon är idag, och hur har hennes syn på mode förändrats? För Damernas Värld berättar hon om sitt brinnande engagemang och delar sina bästa tips för att bygga en tidlös, hållbar och stilfull garderob.

Arizona Muse började sin karriär inom modebranschen som framgångsrik modell. Hon har gått visningar för prestigefyllda modehus som Prada och Victoria Beckham och prytt omslagen för otaliga modemagasin. 

Idag är hon en dedikerad miljöaktivist som använder sin röst till att sprida kunskap om felaktigheterna och bristerna i sin egen bransch. 

– Jag blev intresserad av miljöfrågor när jag insåg att jag inte visste något alls om de kläderna som jag bar och gjorde reklam för som modell. För fem år sedan började jag leta efter svaren till mina frågor, och de var inte positiva. Det visade sig att de flesta material som används inom modebranschen idag har en väldigt dålig inverkan på miljön. Jag gör vad jag kan för att sprida engagemang kring hållbara val, för att de finns där ute! The Sustainable Angle (en ideell organisation som jobbar för en mer miljövänlig modebransch, reds. anm.) är till exempel en jättebra källa man kan använda för att hitta hållbara alternativ till dåliga material, säger Arizona till Damernas Värld.

Arizona Muse

GÖR: Modell och miljöaktivist.

ÅLDER: 31. 

BOR: London, Storbritannien.

FAMILJ: Maken Boniface Verney-Carron och två barn.

INSTAGRAM: @arizona_muse 

AKTUELL: I Vestiaire Collectives kampanj Wardrobe Reality Check.

Vissa ser hållbarhet som något komplicerat och svårt att sätta sig in i. Vilket är ditt bästa råd till dem som känner så?

– För mig var det bästa sättet att komma i gång att börja med att läsa på om de märken och material som jag köpte mest av. Det är viktigt att förstå att bomull till exempel är en av de mest skadliga grödorna (tillsammans med soja och vete), eftersom det kräver enorma mängder av kemiska gödselmedel, bekämpningsmedel och ogräsmedel varje år, vilket förorenar marken och följaktligen rinner ner i vattnet. Alla små förändringar som du gör, varenda dag under resten av ditt liv, blir till en enorm mängd i slutändan. Det är viktigt att komma ihåg.

LÄS MER: Appar, poddar och böcker som lär dig mer om hållbarhet 

Arizona är, tillsammans med modellkollegan Lily Cole, ansiktet utåt för Vestiaire Collectives nya kampanj Wardrobe Reality Check.Arizona är, tillsammans med modellkollegan Lily Cole, ansiktet utåt för Vestiaire Collectives nya kampanj Wardrobe Reality Check.Arizona är, tillsammans med modellkollegan Lily Cole, ansiktet utåt för Vestiaire Collectives nya kampanj Wardrobe Reality Check.
Arizona är, tillsammans med modellkollegan Lily Cole, ansiktet utåt för Vestiaire Collectives nya kampanj Wardrobe Reality Check. Foto: Daniel Craig

Du är med i Vestiaire Collectives kampanj Wardrobe Reality Check, som uppmuntrar kända modeprofiler men också oss andra, till att se över sina modeval, våga bryta gamla vanor, att rensa ut, och att bygga upp en mer hållbar garderob. Varför valde du att anta utmaningen?

– Miljön är mitt mest passionerade område, och jag lever och andas för den i allt jag gör. Allt jag vill är att ständigt lära mig mer om klimatkrisen, om mina egna val, och om hur jag kan fortsätta göra små förändringar i mitt liv som blir till något stort i slutändan.

Vilket är ditt bästa tips för att bygga en hållbar och stilfull garderob?

– Att bygga en hållbar och stilfull garderob handlar om att investera i tidlösa och väl avvägda plagg. Men först måste man lära känna sin egen stil och fråga sig själv vad man verkligen gillar. I slutändan handlar det om att frigöra sig från pressen i att ständigt behöva göra nya val för sin garderob. Istället bygger man upp en garderob med plagg som man vet att man älskar och passar i, och som har minimal påverkan på miljön.

Fokusera på hur bra det kommer kännas att ha en garderob som är luftig och har gott om plats.

Det betyder alltså att man behöver rensa garderoben från det överflödiga först. 

– Jag vet att vissa människor har svårt att göra sig av med saker. Det är inget problem för mig, jag älskar att rensa. Mitt tips är att fokusera på hur bra det kommer kännas att ha en garderob som är luftig och har gott om plats. Det blir mycket mer tillfredsställande att organisera sina saker då, som en lättnads suck.

Vilka plagg hade du själv behållit i din garderob om du bara fick välja ett par stycken?

– En festkavaj, en svart kappa, ett par högmidjade byxor, svarta platta boots, en tunn byxa i ull och en fedorahatt.

Arizona bär ofta fedorahatt.Arizona bär ofta fedorahatt.Arizona bär ofta fedorahatt.
Arizona bär ofta fedorahatt. Foto: TT / Copyright © 2020 BACKGRID UK

Många av oss vill börja agera mer hållbart, men det kan ofta kännas som att man jobbar i motvind. Pop up-reklam och produktplaceringar i sociala medier gör att det där snygga plagget bara är några knapptryckningar bort. Hur lyckas du hålla dig till din strategi och inte falla för frestelser? 

– Försök att hålla dig till att köpa saker som någon annan redan använt, och till att byta saker med dina vänner. Köp bara inget nytt! Börja alltid med att kolla på sajter som Vestiaire Collective och i din lokala second hand-butik. Om du inte hittar det du letar efter inom second hand-marknaden och verkligen behöver köpa något nytt, se då till att du gör din research och hittar ett märke som gör produkten du vill ha på bästa hållbara sätt för miljön. Underskatta inte din makt som köpare – alla kan göra skillnad.

LÄS MER: Så rensar du garderoben med 9 enkla steg - modechefen guidar