Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Avavav gör nya plagg av lyxiga, överblivna tyger från modehusen

Svenska nykomlingen Avavav verkar mitt i Italiens månghundraåriga tradition av textiltillverkning, Florens, där man gör nya plagg av lyxiga tyger som blivit över från de stora modehusens produktion.

Varför just överblivna tyger?

– Idén uppstod när jag såg alla tyger som vi aldrig hade haft råd att producera själva, men som blev över när modehus som Bottega Veneta, Burberry och Raf Simons sytt sina plagg. Tygrullar med 20 – 60 meter tyg kan inte bara läggas på hög, och säljs därför vidare. Eftersom det är så fina tyger tycker jag att det är viktigt att de får stå i centrum i designen, därför avgör de vilka typer av kollektioner vi skapar, säger Linda Friberg, designer och grundare.

På vilket sätt är det bra ur ett miljöperspektiv?

– Vi arbetar inte i säsonger utan våra kollektioner planeras per månad och plaggen portioneras ut till försäljning per vecka, i små kvantiteter med 4-25 av varje artikel. De korta produktionstiderna gör att vi kan planera vårt sortiment baserat på efterfrågan, vilket innebär att vi inte bidrar till överproduktion. Dessutom tillverkas plaggen i Florens vilket innebär att det blir kortare transportsträcka till Sverige.

LÄS MER: Märket som skapar snygga eko-jeans – på mindre än en liter vatten

Avavav drivs av Linda och Adam Friberg, två av grundarna till Cheap Monday, Weekday och Monki.Avavav drivs av Linda och Adam Friberg, två av grundarna till Cheap Monday, Weekday och Monki.Avavav drivs av Linda och Adam Friberg, två av grundarna till Cheap Monday, Weekday och Monki.
Avavav drivs av Linda och Adam Friberg, två av grundarna till Cheap Monday, Weekday och Monki. Foto: Gina Mannberg

Vad utmärker det nya släppet?

– Vi jobbar helt omvänt jämfört med branschen i stort, eftersom varje kollektion byggs på de tyger som finns tillgängliga. I det här släppet står batiktrycket och de pastellrutiga klänningarna i fokus. Vi har även uppdaterat en av våra favoritmodeller, skjortan High Cuff Shirt, med batikmönster.

Nackdelarna med att tillverka kläder i Europa är de höga priserna. Vilka är fördelarna?

– I Italien handlar mycket om kontakter och förtroende, därför var det inte lätt att hitta leverantörer i början. Italienarna är otroligt stolta över sitt hantverk, och i regel ligger kontoret i anslutning till fabriken vilket gör att det blir mer transparent än i andra delar av världen. När vi printade en modell av våra t-shirts gick vi upp en våning, till en familjeägd printstudio – italienarna är otroligt hjälpsamma när man väl har skaffat sig ett förtroende.

Skjorta och byxa ur senaste släppet.Skjorta och byxa ur senaste släppet.Skjorta och byxa ur senaste släppet.
Skjorta och byxa ur senaste släppet. Foto: Gina Mannberg

Mer ekomode och skönhet hittar du här!