Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Estrop

6 tips för att shoppa mer miljövänligt – det är enklare än vad du tror!

Hållbart mode behöver inte vara svårt. Här är de bästa tipsen som hjälper dig att få en mer hållbar garderob.

Att tänka hållbart när det gäller mode kan kännas svårt. Det gäller att ha kunskaper om olika sorters tyg, om vad plagget har för ursprungsland, om vilka levnadsvillkor de som skapat plagget har och så vidare. Addera viljan att uttrycka sig via sina kläder – och helt plötsligt känns det nästan omöjligt att veta var man ska börja.

Det behöver det inte vara svårt att ta medvetna beslut

Så hur gör man? Johanna Nilsson, kvinnan bakom boken Slow fashion och hemsidan med samma namn, har länge jobbat med den frågan.

– Det är viktigt att se att man faktiskt kan göra skillnad. Det är lätt att bli förvirrad av all information som cirkulerar, men egentligen behöver det inte vara så svårt att ta medvetna beslut, säger hon.

För visst kan det verka överväldigande. Rapporter, artiklar, böcker –det finns ett oändligt flöde av information, och när det kommer till kläder finns det mycket att tänka på då allt från material till transportsträcka påverkar huruvida ett plagg kan räknas som hållbart eller inte. Men att göra bättre val i din modekonsumtion betyder inte att du måste ställa om till en "nowaste"-livsstil eller bli en neo-hippie i batikfärgade tunikor. Det går att leva hållbart utan att offra sin kärlek till mode och stil.

Vi på Damernas Värld har tillsammans med Johanna Nilsson tagit fram sex tips för hur du enkelt ska kunna ta de första stegen mot en mer hållbar garderob:

1. Leta nya jaktmarker

Trender kommer och trender går. Något som består är vetskapen om att en stor del av modebranschen är cyklisk. Färg, form och stil kommer igen. Och igen. Och igen. Därför är ett av de mest hållbara och handfasta tipsen att handla second hand.

Det kan till en början kännas förvirrande. Som bekant är second hand-butiker ofta ett vimmel av färger, dofter och storlekar. I kakafonin av kläder från alla årtionden kan det vara svårt att hitta det du letar efter. Att handla second hand handlar om att ta sig tid att prova, känna och titta. Det viktigaste är att ha ett öppet sinne och att vara beredd på att hitta fynd som du kanske inte letade efter från första början. Oavsett om du föredrar budget eller märkeskläder finns det både fysiska och virtuella butiker som erbjuder fantastiska kläder.

Tänk på! Om du inte har tillgång till en second hand-butik i närheten finns det en hel drös online! Titta till exempel in på varie.se eller vestiairecollective.com och inspireras.

Foto: Illustration: Lina Ekstrand/Agent Molly Co

2. Hitta din stil

Om det är något som är säkert är det att personlig stil är just personlig. När vi talar hållbart mode finns det inte en formel som passar alla. För vissa är det en vardagsuniform av högsta kvalitet som är vägen till hållbarhet, för andra kan det kännas tröttsamt att ha samma typ av plagg varje dag. Oavsett om du har din go to-stil eller räknar dig själv som en klädkameleont går det att skapa en mer hållbar garderob. Enligt Johanna Nilsson gäller det bara att hitta en stil som passar dig.

– Samma metod kommer inte att fungera för den som är ute efter den perfekta skjortan som för den som gärna experimenterar med sin stil dagligen.

Tänk på! Om du religiöst tyr dig till en vardagsuniform är det svårt att handla second hand. Leta i stället efter plagg av högre kvalitet som håller länge. Om du gillar att prova dig fram i stildjungeln kan myriaden av färger och modeller i andrahandsbutiker värna om både miljön och arbetsvillkor – samtidigt som den erbjuder allt vad ditt maximalistiska hjärta kan önska sig.

3. Tänk materialsmart

Syntetfibrer som akryl, polyamid (nylon) och polyester framställs av olja som har förädlats i flera steg. Oljeutvinningen bidrar till miljöförstöringen, men det är inte bara miljön som tar skada. De som jobbar i textilindustrin har i många delar av världen problem med arbetsvillkor och hälsa. Därför gäller det att vara materialsmart och välja miljömärkta varianter gjorda av exempelvis återvunnet material. Hos Filippa K och modehus som Stella McCartney kan du hitta den perfekta kostymbyxan eller skjortan utan att behöva offra ditt miljötänk.

De flesta vet att bomull i alla former är en av modebranschens stora miljöbovar. Otroliga mängder vatten krävs för att skapa det folkkära tyget – men det går att göra bättre val. Jeansjätten Levi's använder 21 procent återvunnen bomull i sin tillverkning. Till 2025 har de lovat att det ska vara 100 procent. Vi på redaktionen gillar tanken på deras klassiska 501:or i helt återvunnet material. Eller varför inte testa svenska Nudie Jeans som bara använder sig av ekologisk bomull?

Tänk på! Hög kvalitet på materialet ger kläderna längre livslängd och gör dem mer hållbara, men bara för att ett plagg håller länge betyder det inte att det kommer från en hållbar bakgrund.

Trägalgar, skoblock och rödceder hjälper dig att hålla ordning i garderoben – och skrämma bort ovälkommen ohyra.Trägalgar, skoblock och rödceder hjälper dig att hålla ordning i garderoben – och skrämma bort ovälkommen ohyra.Trägalgar, skoblock och rödceder hjälper dig att hålla ordning i garderoben – och skrämma bort ovälkommen ohyra.
Trägalgar, skoblock och rödceder hjälper dig att hålla ordning i garderoben – och skrämma bort ovälkommen ohyra. Foto: Illustration: Lina Ekstrand/Agent Molly Co

4. Gör rätt i tvättstugan

Något många inte tänker på är att en stor del av ett plaggs totala energikostnad kommer efter det att man har köpt det. Att slentriantvätta tär på miljön, och trots dagens energisnåla maskiner krävs det en hel del vatten och el för att hålla rent. Dessutom slits plagg fortare ju mer de tvättas. Det enda som egentligen behöver tvättas efter varje användning är underkläder, och en modern maskin kan ta åtta-tio kilo tvätt, så försök att packa fullt när det går.

Det finns mycket du kan göra i tvättstugan, som att välja miljövänliga och ekologiska tvättmedel. Eller varför inte tvättnötter? Tvättnötter är frukter som innehåller helt naturlig såpa. Dessutom är frukterna helt nedbrytbara och släpper inte ut kemikalier med tvättvattnet. Den enda nackdelen är transportsträckan, eftersom frukterna kommer från Indien och Nepal.

Tänk på! Du kan vädra fler kläder än vad du tror. Ull av bra kvalitet rengör sig själv och behöver sällan tvättas.

5. Tillbaka till syslöjden

När trädde du en tråd på en synål senast? För många skulle svaret antagligen bli något försök att laga en trasig söm, sy i en knapp eller rent av syslöjden på högstadiet. I vårt slit och släng-samhälle är det inte bara så att många kläder inte känns värda att laga, det är i vissa fall omöjligt. Inte bara det – varje år köper vi i Sverige 12,5 kilo kläder och hemtextilier. Av dem hamnar ungefär åtta kilo i soporna.

Tänk på! Har du mer pengar än tid kan en skräddare eller skomakare ofta få dina kläder att se ut som nya. Om det är motsatsen som gäller är allt som krävs nål, tråd och en uppfräschning av syslöjdsminnet. 

6. Smart förvaring

Med bra förvaring kommer en bättre överblick, vilket kan leda till att du använder kläder som riskerar att hamna längst bak i garderoben, och att du donerar det du inte behöver. Dessutom ökar det livslängden på dina plagg. Investera i trägalgar, skoblock för att undvika gångveck och lägg rödceder i byrålådorna – det är miljövänligt och skrämmer bort mal, pälsängrar, myror och annan ohyra.

Tänk på! Rensa bland dina kläder en gång i halvåret. Skapa fyra högar: behålla, osäker, donera och laga. Sådant som inte kan doneras kan du lämna in för återvinning hos bland annat Kappahl och H&M.