Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Böcker om hållbarhet och hållbart mode – för dig som vill lära di gmer.Böcker om hållbarhet och hållbart mode – för dig som vill lära di gmer.Böcker om hållbarhet och hållbart mode – för dig som vill lära di gmer.
Böcker om hållbarhet och hållbart mode – för dig som vill lära di gmer.

Guide: Appar, poddar och böcker som lär dig mer om hållbarhet

Damernas Världs Emilia Klang tipsar om ställen, utöver här i Damernas Värld, dit du kan vända dig för att lära dig mer om ett hållbart liv med mode.

Känner du dig vilsen och otillräcklig i dina klimat-kunskaper? Misströsta inte! I takt med att intresset för hållbarhetsfrågan ökar blir också utbudet av kunskap mer lättillgängligt. Men var ska man börja? Förändring sker inte över en natt, men med dessa tips till hjälp kan viss förändring faktiskt gå lekande lätt. Håll till-godo – här kommer åtta grymma poddar, appar och böcker att dyka ner i och inspireras av redan i dag.

LÄS OCKSÅ: Så är du moderiktig och miljövänlig på samma gång – expertens bästa tips

Böcker om hållbarhet

1. Klimatglädje: Åtta utmaningar för ett hållbart liv 

För den som vill förändra sina vanor ordentligt genom att sätta klimatet främst är Emilia Arvidssons bok idealisk. Första utmaningen: att leva köpfritt. Vågar du anta den? Läs mer om boken och köp den här.

Klimatglädje: Åtta utmaningar för ett hållbart livKlimatglädje: Åtta utmaningar för ett hållbart livKlimatglädje: Åtta utmaningar för ett hållbart liv
Klimatglädje: Åtta utmaningar för ett hållbart liv

2. Gör skillnad! Från klimatångest till handlingskraft

Emma Sundh, Johanna Nilsson och Maria Soxbo vill inspirera och visa hur man steg för steg kan leva mer hållbart. Boken avhandlar mat, boende, kläder och transporter. Som läsare sätter man sitt eget klimatmål efter bästa förmåga. Läs mer om boken och köp den här.

Gör skillnad! Från klimatångest till handlingskraftGör skillnad! Från klimatångest till handlingskraftGör skillnad! Från klimatångest till handlingskraft
Gör skillnad! Från klimatångest till handlingskraft

3. Lappat och lagat!

Boken där Kerstin Neumüller lär ut om lagning och inspirerar till hur du förlänger livet på dina kläder. Den vänder sig dels till den som vill lära sig att sy i en knapp, men även till den som vill fördjupa sina kunskaper i lagandets ädla konst. Läs mer om boken och köp den här.

Lappat och lagat!Lappat och lagat!Lappat och lagat!
Lappat och lagat!

4. Slow fashion: Din guide till smart och hållbart mode

Johanna Nilsson och Jennie Johansson besvarar frågor som: Vad är för- och nackdelar med bambuviskos? Vad är greenwashing? Hur får man sin garderob att hålla längre? Perfekt för den modeintresserade som vill öka sin medvetenhet på ett lättillgängligt sätt. Läs mer och köp boken här.

Slow fashion: Din guide till smart och hållbart modeSlow fashion: Din guide till smart och hållbart modeSlow fashion: Din guide till smart och hållbart mode
Slow fashion: Din guide till smart och hållbart mode

Appar om hållbarhet

1. Good on you

Vi kommer troligtvis inte sluta konsumera inom en snar framtid, men vi kan göra bättre val när vi konsumerar. Den här appen utvärderar hur olika klädmärken jobbar med hållbarhet och betygsätter dem för att du lättare ska kunna göra medvetna val. Appen är internationell och jobbar kontinuerligt med att utvärdera nya varumärken världen över.

2. Deedster

Med denna app kan du klimattävla mot dig själv (eller utmana en vän) direkt i mobilen. När du laddar ner appen får du börja med att räkna ut ditt klimatavtryck för att öka din kunskap om klimatet, samt sänka ditt avtryck genom små mikrouppdrag som appen tilldelar dig. Enkelt och kul!

LÄS OCKSÅ: Guide till moderiktiga märken som tar miljöfrågan på allvar

Podcaster om hållbarhet

1. Hållbarhetspodden

Veckans Affärers hållbarhetsexpert Jessica Cederberg Wodmar träffar näringslivsprofiler och diskuterar hållbarhet inom näringslivet. Intressant lyssning!

Veckans Affärers hållbarhetspodd.Veckans Affärers hållbarhetspodd.Veckans Affärers hållbarhetspodd.
Veckans Affärers hållbarhetspodd.

2. Klimatprat

Expressens nya podd med Matilda Nyberg vid rodret. Podden går igenom olika klimatrelaterade frågor i avsnitt som är runt 30 minuter långa.

Klimatprat med Matilda Nyberg.Klimatprat med Matilda Nyberg.Klimatprat med Matilda Nyberg.
Klimatprat med Matilda Nyberg.

LÄS OCKSÅ: 5 saker att tänka på när du shoppar – för miljöns skull