Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: iStock

Hållbarhetsredaktören: 5 modevanor jag lovar att ta till mig – gör det du med

Damernas Världs hållbarhetsredaktör Marika Cederlund om de modelöften hon tar med sig från världens ledande konferens inom hållbart mode, Copenhagen Fashion Summit 2019.

När den här artikeln påbörjas sitter jag i en fåtölj på nattåget på väg från Köpenhamn hem till Stockholm. Min resa kommer att ta elva timmar istället för en (vilket den hade gjort med flyg) och jag måste medge att jag lockades att boka en flygbiljett in i sista stund. Men är det något jag lärt mig under två dagar på Copenhagen Fashion Summit 2019, världens ledande konferens inom hållbart mode, är det att det är enkelt att säga att man lever ett miljömässigt hållbart liv. Men att faktiskt göra det är något helt annat. Därför ser jag med glädje fram mot den här resan, för vad är egentligen elva timmar?

Att det är lätt att prata, men en annan sak att agera, är en sanning som kan appliceras på såväl privatpersoner som enorma företag. Tonen under Copenhagen Fashion Summit, som i år besöktes av över 1300 influerande deltagare från modebranschens alla hörn, och som i första hand vände sig mot branschens mest inflytelserika, var tydlig och hård – det finns ingen tid att dalta. Kunskapen finns, stora delar av teknologin finns – men järnviljan saknas. Förändring måste ske, och den måste ske nu. För att klimatet väntar inte.

Förändring måste ske, och den måste ske nu. För att klimatet väntar inte.

Att sadla om till att bli ett hållbart företag inom modebranschen kräver sina uppoffringar, likväl som det kräver uppoffringar att som privatperson välja tåget framför flyget, eko-märkt mat framför "vanlig" mat och hållbara plagg framför andra.

Men som en av talarna under konferensen så tydligt sa det: "Har vi ingen jord kvar att leva på, så finns det inte heller något mode kvar".

För mig säger den meningen allt. Tiden tickar och de valen vi tar idag kommer att påverka flertal generationer framåt. Citerat Paul Polman, ordförande för den Internationella Handelskammaren, och en av konferensens talare, behöver vi inte åka till Mars för att hitta svaren på våra utmaningar. Vi har dem redan i våra händer, och just nu står vi brytpunkten för vilket håll vi ska ta.

LÄS MER: Kronprinsessan Mary valde svensk, hållbar design till Copenhagen Fashion Summit

Paul Polman, ordförande för den Internationella Handelskammaren, var en av talarna under Copenhagen Fashion Summit.Paul Polman, ordförande för den Internationella Handelskammaren, var en av talarna under Copenhagen Fashion Summit.Paul Polman, ordförande för den Internationella Handelskammaren, var en av talarna under Copenhagen Fashion Summit.
Paul Polman, ordförande för den Internationella Handelskammaren, var en av talarna under Copenhagen Fashion Summit. Foto: Getty Images for Copenhagen Fash

Copenhagen Fashion Summit 2019 vände sig i första hand till stora företag inom modebranschen och dess ledningar, men jag tar med mig många uppmaningar på ett personligt plan. Här är fem modevanor jag lovar att ta med mig, och uppmanar dig som läser, att ta till dig.

Att skynda långsamt. Som ett afrikanskt ordspråk säger - vill du gå snabbt - gå ensam. Vill du gå långt - gå tillsammans. Jag lovar att göra mitt bästa för att sprida den kunskap jag har, till människor i min omgivning.

Jag lovar att köpa kläder med omtanke. Att investera i plagg som jag vet att jag kommer att älska i många år framöver, och som i bästa världar även är av hög kvalitet och så grön produktion som möjligt.

Jag har som mål att använda varje plagg minst 30 gånger. Undersökningar visar på att vi gör oss av med en tredjedel av våra kläder efter att ha burit dem mindre än tio gånger. Största anledningen till detta är för att kläder tappar formen eller börjar se gamla ut, något som bättre tvättvanor kan förhindra. Undvik att tvätta så mycket det går, använd låga temperaturer och snällt tvättmedel.

LÄS MER: Så detoxar du din garderob – med hjälp av tio enkla steg

Jag lovar att anordna fler klädbytardagar med vänner, kollegor eller familj. Det som inte byts bort skänks bort till välgörenhet eller säljs i andra hand. Det är en riktigt tillfredsställande känsla att föra ett plagg vidare till en annan människa istället för soptunnan.

Jag lovar att orka sätta krav på företag. Att orka ställa de jobbiga frågorna i butiken. Att orka välja bort ett plagg som inte känns bra i maggropen, men ser fint ut på galgen.

Så vad sägs, gör vi detta tillsammans? Tack för att du också orkar, för oss alla.

Källor: Chalmers, Downy, Mistra Future Fashion.

Mer hållbart mode från Damernas Värld hittar du här.