Dagmar lanserar kollektion med stickade plagg i hållbarhetens tecken

Hållbarhet är hetare och viktigare än någonsin. Damernas Värld tog ett snack med Kristina Tjäder, en del av syskontrion bakom svenska Dagmar, som vill se en mer hållbar modeindustri – och är aktuella med en ny kapselkollektion.

Marika Agestam Cederlund

Svenska Dagmar är känt för att inte kompromissa när det kommer till hållbarhet och kvalitet. Modemärket var bland annat med som en av deltagarna i Damernas Världs hållbarhetspanel under mode- och skönhetsfestivalen 

Sweden Fashion & Beauty Day i oktober.

Kristina Tjäder. Foto: Foto: Tobias Lundqvist

Hållbarhetsarbetet fortsätter nu med en kapselkollektion som släpptes i dagarna. Kollektionen består av sju multifunktionella plagg som är tänkta att kunna bäras i många år, och som producerats i samarbete med en fabrik i Bolivia där 80 procent av de anställda är kvinnor, många ensamförsörjande.

Damernas Värld tog ett snack med Dagmars chefsdesigner Kristina Tjäder om den nya kollektionen och hållbarhet inom modebranschen.

Ni samarbetar med en fabrik i Bolivia, berätta mer.

– Både Dagmar och våra leverantörer arbetar ständigt med att förbättra processen så att vi utnyttjar jordens resurser så lite som möjligt. Det kan innebära att energiförbrukningen minimeras, eller att fabriken har ett slutet avfallssystem, men även att de som jobbar kan leva på sin lön.

Hur viktigt är det med hållbarhet i modebranschen?

– Jätteviktigt! Så som modeindustrin ser ut idag är inte hållbart. Vi måste hitta nya sätt att konsumera kläder och skapa en mer hållbar produktion. Dagmar är inte 100 procent hållbara i dag, men vi arbetar hela tiden med att utveckla vår produktion och med att skapa kollektioner som håller utöver säsongens trender. 'Fast fashion' i relation till hållbarhet är en svår kombination.

LÄS MER: Öka inspirationen med digitala moodboards – vi lär dig hur!

Hur löser man det, då?

– Jag tror att lösningen är att hitta en balans genom att investera i plagg som håller länge, och var försiktig med att springa på alla nya trender. I Dagmars nya kapselkollektion har vi skapat plagg som kan användas på jobbet, likväl som på en afterwork direkt efter. Det hoppas vi kan få folk att återanvända sina plagg på olika vis och inte tröttna på dem.

Dagmars nya kapselkollektion. Foto: SBLAIS

Om man tröttnar på sina plagg, hur kan man liva upp dem?

– Vi lanserade Dagmar Decades förra året som ett initiativ just för att ge nytt liv åt plagg som känns daterade, som istället kan få ett nytt liv hos någon annan. Ett annat tips är att hitta nya sätt att styla sina plagg på, exempelvis med hjälp av lager på lager.

Hur kan vi konsumenter handla mer hållbart?

– Välj material som håller länge och som inte kräver att du tvättar dem så ofta, exempelvis ull. Investera i plagg som du inte kommer att tröttna på, som kommer att kännas lika aktuella om några år. Och välj varumärken som jobbar hållbart.

Foto: SBLAIS

Hur kan modeindustrin i stort ta ansvar för sin miljöpåverkan?

– Jag tror att vi måste hjälpas åt att informera, det handlar om att alla måste anstränga sig både när det gäller konsumtion och produktion. Det ligger på modeindustrins ansvar att konstant försöka förbättra produktion av kläder och uppmuntra till att handla medvetet. De fabriker Dagmar jobbar kontinuerligt med använder exempelvis solceller som främsta energikälla och har ett slutet system där avfall renas och återanvänds.

Kan vi vänta oss några nya innovationer som gör modet med hållbart?

– Jag tror att vi kan vänta oss väldigt mycket innovationer inom en snar framtid. Framför allt produktions- och logistiska processer som blir mer effektiva, Jag tror även att vi kommer se mer av konstgjorda material som gör att vi kan spara på jordens resurser.

Se alla plagg från Dagmars nya kapselkollektion här:

Klänning av mulesingfri merinoull.
Kofta av lamaull.
Kofta av mulesingfri merinoull.
Kofta i lamaull.
Topp av mulesingfri merinoull.
Klänning av mulesingfri merinoull.
Kofta i lamaull.

Måla naglarna som ett proffs – så gör du manikyr hemma:

https://delivery.youplay.se/load.html?zone_id=698&player=sp&part_id=122577&addons=000&time=0&disable_sharing=false