Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dagmars nya satsning ska göra det enklare för dig att välja miljösmart mode

House of Dagmar växlar upp sitt hållbara arbete i höst genom att införa märkningar på sina mest miljövänliga plagg, samt satsa ännu mer på hållbara material.

Kromfritt läder är ett av de hållbara material som House of Dagmar valt att lyfta i sina kollektioner för Pre-Fall19 och A/W19. I samband med höstkollektionerna lanserar man nämligen en 

Good choice-märkning som ska göra det enklare att känna igen märkets mer miljövänliga plagg. Karin Söderlind, head of PR och Marketing, berättar om initiativet.

Varför introducerar ni en ny märkning?

Karin Söderlind är en av tre grundare av House of Dagmar.Karin Söderlind är en av tre grundare av House of Dagmar.Karin Söderlind är en av tre grundare av House of Dagmar.
Karin Söderlind är en av tre grundare av House of Dagmar. Foto: Tobias Lundqvist

— Vi har fått mycket feedback från våra kunder om att de vill köpa hållbara kläder, men att de inte vet mycket om hållbara val. Så vill vi kunna guida dem. 50 procent av Pre-Fall19 och A/W19 är märkta med Good choice och mot slutet av året beräknas 70 procent vara det. Men jag hoppas att vi inte kommer behöva ha några etiketter alls inom en snar framtid, och att allt ska vara hållbart då.

Till hösten 2019 är skinn en av de hetaste trenderna. Ni använder er av kromfritt läder till era plagg. Förklara!

— När man omvandlar djurhuden till läder (en process som kallas garvning) används i vanliga fall krom, en mineral som kan ge upphov till cancer, mutationer och reproduktionsstörningar* hos människor, samt är väldigt skadligt för naturen. Något som vi inte kan ställa oss bakom. Därför har vi under flera år endast använt kromfritt läder, en metod där man exempelvis färgar lädret med hjälp av tanniner som hittas i bark och löv, istället för med kemikalier. Metoden gör även plaggen nedbrytbara, så att de kan bli ett med naturen igen.

Skjortklänning av ekologisk bomull, 2 495 kr, skinnbyxor av kromfritt lammskinn, 5 995 kr, båda House of Dagmar.Skjortklänning av ekologisk bomull, 2 495 kr, skinnbyxor av kromfritt lammskinn, 5 995 kr, båda House of Dagmar.Skjortklänning av ekologisk bomull, 2 495 kr, skinnbyxor av kromfritt lammskinn, 5 995 kr, båda House of Dagmar.
Skjortklänning av ekologisk bomull, 2 495 kr, skinnbyxor av kromfritt lammskinn, 5 995 kr, båda House of Dagmar. Foto: Nazareth Blais

Vad driver er till att göra val som dessa?

— När man skapar ett eget företag får man sätta sina egna värderingar, och vi har valt att gå en så naturlig väg som möjligt sedan starten 2005. Idag har den dock gått från en fin filosofi till ett akut uppdrag där vi och andra måste växla upp ordentligt. Vi är ju förstås små i sammanhanget men hoppas att vi, genom att göra vårt bästa, kan få andra att ta efter.

*Källa Naturvårdsverket.

MER MILJÖSMART LÄSNING:

Redaktionens bästa modeknep: Så ger vi våra kläder nytt liv

#30Wears – utmaningen som vill få oss bära våra plagg mer än 10 gånger

(M)anasi7 – ekologiska skönhetsmärket att ha koll på