Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Grön skönhet: allt du vill veta om naturlig och ekologisk beauty

Hela samhället bubblar av miljöengagemang, och så även in skönhetsbranschen. Men går det att vara fåfäng och värna om planeten? Såklart! Damernas Värld synar greenwashing i skönhetsbranschen och hjälper dig att navigera bland gröna termer och märkningar för smartare val i hållbarhetsdjungeln, och tipsar om bättre skönhetsköp.

Även inom skönhet måste förändringar ske, och här är din konsumentmakt enorm! Köper du produkter som producerats på ett miljövänligt sätt, av schysta företag som drar sitt strå, då måste snart alla företag rätta sig i ledet. Och känns det inte dessutom bättre att kräma in ansiktet eller borsta på smink när du vet att det du använder både är bättre för miljön, den som producerat produkten och din hy?

Vad betyder ”hållbart”?

All konsumtion sätter avtryck, att konsumera hållbarhet är egentligen en paradox, men ”hållbart” eller ”conscious” är ett återkommande begrepp som ofta innefat­tar flera aspekter som klimatavtryck, förpackning, återvunnet material, ekologiska ingredienser och fair trade. Det gäller att du frågar dig vad som är viktigast för dig och välja utifrån dina värderingar. Många företag har också hållbarhetsstrategier som är värda att spana in. L’Oréal ska till exempel minska sina koldioxiduotsläpp med 50 procent till 2030 och The Body Shop är ett certifierat B corp-företag. Kicks, Sveriges största inköpare av skönhet, är medlem i amfori Business Social Compliance Initiative (amfori BSCI), en organisation som arbetar globalt för hållbara och rätt­visa arbetsvillkor, och ställer därför krav på sina leverantörer som baseras på FN-deklarationer om mänskliga rättigheter, miljö och antikorruption.

Vad innebär återvinningsbart och refill?

Fler skönhetsmärken använder sig av återvunnen plast och gör det lättare att också återvinna plast- och glasförpackningar. L’Oréal har förpliktigat sig att bara använda återvunnen plast eller biobaserad plast till 2030. Makeupför­packningar är en stor utmaning att återvinna, men där erbjuder många av lyxmärken nu refill, bland dem Hermès, Lancôme och Giorgio Armani. Hos till exempel The body shop och Lush finns det också refillsystem i utvalda butiker.

Återanvändningsbara produkter blir också vanligare och värda att spana in, till exempel tvättbara pads av mikrofibrer, som ersätter bomullspads och faktiskt rengör effektivt med bara vatten.

Tips på produkter som går att återanvända och köpa refill

Läppstift med möjlighet att köpa refill, Rouge Dior i nyans 999 Satin. Mer info och köp här (länk till Kicks).

Rouge med möjlighet att köpa refill, ­Rose Hermès silky blush powder i nyans Rose plume. Mer info och köp här (länk till Hermès).

Doft, Giorgio Armani My way EdP i refillflaska. Mer info och köp här (länk till Kicks).

Ögonskuggspalett som du sätter ihop själv och kan köpa ­refill till, Curator five shadow ­palette, Hourglass. Mer info och köp här (länk till Bangerhead).

Schampo i refillpåse, Organic moisturizing gentle shampoo refill, Björn Axén. Mer info och köp här (länk till Lyko).

Rengöringspads i bomull och bambufiber, ­Clean conscience reusable ­make-up ­remover pads, The body shop. Mer info och köp här (länk till The Body Shop).

Klassisk kroppskräm i ­enliterspåse, Crème de corps Body ­moisturiser refill pouch, Kiehl’s. Mer info och köp här (länk till Kiehl's).

Solskydd i ­pappersbaserad tub, Waterlover hydrating sunmilk spf 50, Biotherm. Mer info och köp här (länk till Kicks).

Vad betyder ”naturligt”?

Här är det på plats med en liten grundkurs i kemi, ingen skönhets­produkt kan vara ”fri från kemikalier”, det skulle betyda att den inte existerar. Däremot kan kemikalierna vara syntetiskt framtagna eller naturliga. Då ska man dock komma ihåg att många naturliga råvaror behöver stabiliseras och ­förädlas i labb för att öka effektiviteten eller minska risken för irritation och allergi. Naturliga råvaror kan också ­kräva mycket resurser för att ta fram och odla. Syntetiska ingredienser kan hejda resurs­krävande jordbruk och skövling – och i längden bidra till biologisk mångfald. Däremot innehåller naturliga produkter endast naturliga basingredienser, som till exempel vegetabiliska oljor, vilket oftast är bättre från hållbarhetssynpunkt än ­konventionella basingredienser som utvinns ur fossil olja. Cykliska silikoner är ett ­problem eftersom de är mycket svåra för naturen att bryta ner, vilket gör att de ­bioackumuleras, det vill säga att de kan ansamlas i vävnader hos människa och djur. Långtidseffekterna kan därför vara svåra att förutspå.

Ingen skönhets­produkt kan vara ”fri från kemikalier”

Tips på naturlig hudvård och hårvård

Highlighter, Strobelighter i nyans Sunrise, Manasi 7. Mer info och köp här (länk till Bangerhead).

Kroppskräm med avstressande doft, ­Beauty sleep body butter, Neal’s Yards ­Remedies. Mer info och köp här (länk till Skincity).

Ansiktskräm för torr och mogen hud, Repairative moisturizer, Tata Harper. Mer info och köp här (länk till Skincity).

Schampo för alla hårtyper, Classic shampoo, Rahua. ­Mer info och köp här (länk till Åhlens).

Ögonbalm för ­mogen hud, Boosted contouring eye balm, Tata ­Harper. Mer info och köp här (länk till Skincity).

Ansiktsolja med argan - och kaktusfröolja, Face oil barbary fig, Loelle. Mer info och köp här (länk till Meds).

Mineralfoundation, Original foundation spf 15, bareMinerals. Mer info och köp här (länk till Kicks).

Mineralfoundation, ­Mineral puderfoundation, Idun ­minerals. Mer info och köp här (länk till Lyko).

Multifärg, All over colour i nyans Ikura, Manasi 7. Mer info och köp här (länk till Bangerhead).

Vad innebär ekologiskt?

Ekologiska ingredienser odlas utan syntetiska bekämpnings- och gödningsmedel. Genom att välja ekologiskt bidrar du till att skydda naturens biologiska mångfald. Eftersom kosmetiska produkter oftast innehåller vatten eller andra råvaror som inte odlas är mängden ekologiskt innehåll ofta inte hundra procent.

Tips på ekologisk hudvård

Ansiktsolja för torr hud, Bio hemp oil face ­serum, Garnier bio. Mer info och köp här (länk till Kicks).

Exfolierande ansiktsmask, Turmeric brightening & ­exfoliating mask 2-in-1, ­ Kora Organics. Mer info och köp här (länk till Lyko).

Ansiktsmist, Rosenvatten, Loelle. Mer info och köp här (länk till Lyko).

Kroppskräm för torr hud, Skin food body butter, Weleda. Mer info och köp här (länk till Kicks).

Kroppsskrubb, Citrus menthe ­renewing body scrub, Estelle & Thild. Mer info och köp här (länk till Kicks).

Vad betyder ”vattenfritt”?

Vatten är huvudingrediens i de flesta av våra skönhetsprodukter, men vi har nu vaknat och hårdtvålens återkomst är ett faktum. Enligt World Wildlife Fund, Unicef och Oxfam står världen inför en vattenkris och vi kommer att behöva hushålla mer med denna naturresurs. Dessutom innebär det lättare transporter om man inte kör runt med en massa vatten världen över. Testa att tvätta håret med en schampokaka – det fungerar alldeles utmärkt.

Tips på vattenfria skönhetsprodukter

Sheasmör, Shea paradoxa, Organic Makers. Mer info och köp här (länk till Organic Makers).

Mineralfoundation, Mineral puderfoundation, Idun ­minerals. Mer info och köp här (länk till Lyko).

Schampokaka för torrt hår, Angel hair, Lush. Mer info och köp här (länk till Lush)

Tvål, Badkloss i doft Skogsblom, Gahns. Mer info och köp här (länk till Lyko).

 

Se upp med ”clean beauty”

Benämningen ”clean beauty” är ett vilseledande begrepp, eftersom det inte finns någon standard för vad ”clean” skulle innebära eller bevis kopplade till positiva effekter. Trenden är stor i USA för att de inte har kommit lika långt som EU när det gäller kosmetikalagstiftning och säkerhetsbedömning av ingredienser. Detsamma gäller benämningen ”giftfri”. EU:s experter gör rigorösa säkerhetsbedömningar av kosmetiska ingredienser löpande. Skulle en ingrediens vara hormonstörande eller ha andra biverkningar klassas det som läkemedel. Använder du en produkt du köpt i Sverige på rätt sätt finns det alltså ingen anledning att vara orolig för personlig del. Dock tar lagen inte mycket hänsyn till ingrediensers påverkan på miljön, och med rätta har fokus skiftat till att göra medvetna val för att värna om planetens hälsa. Dock behöver inte alla märken och produkter som använder sig av ”clean” medvetet försöka vilseleda utan ha goda intentioner. 

Checklista för mer hållbar skönhetsshopping

Se över ditt köpmönster. Vad ­behöver du och vad är viktigt för dig från hållbarhetssynpunkt?

Vad använder du mest av? ­Satsa på mer hållbara produkter för det som spolas ner i avloppet och som du använder mycket av. Det är stor skillnad att dutta lite cykliska silikoner i en primer på näsan jämfört att smörja hela kroppen med det.

Använd upp eller ge bort.  Släng överblivna rester i soptunnan (brännbart) för att inte belasta vattenmiljön.

Återvinn. Plocka isär förpackningar, återvinn och gå med ditt kosmetiska avfall, som gamla nagellack och par­fymer, till Kicks eller din kommuns miljöstation. Kicks har en lathund för återvinning på sin sajt, men spana även in din kommuns instruktioner till sopor.

Köp lokal och närproducerat. Det ger mindre transportkostnader och förhoppningsvis ett mer tillgängligt och transparent företag som kan svara på frågor om ursprung och hållbarhet.

Tips på skönhetsprodukter tillverkade i Sverige

September hand & body wash, Björk and berries. Mer info och köp här (länk till Kicks).

Volymschampo, Pure volume shampoo, Maria Nila. Mer info och köp här (länk till Kicks).

Kropps­olja, Body oil bergamott/patchouli,  L:a bruket. Mer info och köp här (länk till Åhlens).

Läppbalsam, Lip care vanilla, Maria Åkerberg. Mer info och köp här (länk till Skincity)

Dagkräm med spf, Solstråle All-in-one face cream SPF 25, Idun minerals. Mer info och köp här (länk till Lyko).

Ansiktsolja, Botanical glow oil, Emma S. Mer info och köp här (länk till Kicks).

 

Några certifieringar inom grön skönhet att hålla koll på:

ECOCERT

Fransk certifiering som garanterar att produkten består utav minst 95 procent naturliga ingredienser och/eller att minst 10 procent av produkten kommer från ekologiska odlingar.

Leaping Bunny

Amerikansk certifiering som markerar att företaget som gör produkten inte testar på djur.

Bra Miljöval

Svensk certifiering som drivs av Naturskyddsföreningen. Ställer miljömässiga krav både på innehåll och förpackning och att inga farliga kemikalier finns i produkten.

Svanenmärkt

Den svenska certifieringen Svanenmärkt är en miljövänlig stämpel som visar på att produkten har klarat av en rad olika miljötester; allt från användning av kemikalierna till utsläppen och hanteringen av avfall i produktionen.

Natrue

Europeisk certifiering som arbetar för att ta fram en internationell standard för naturliga produkter. Deras stämpel finns på produkter som helt eller nästan bara består av naturliga ingredienser.

Cosmos Organic

En internationell certifiering som sätter sin stämpel på kosmetikprodukter med naturliga ingredienser och som kräver att minst 20 procent av produkten ska vara ekologisk (COSMOS NATURAL) eller att minst 95 procent av de naturliga ingredienserna ska vara ekologiska (COSMOS ORGANIC). Certifieringen sätter även krav på förpackningen av produkten.

Fairtrade

Internationell certifiering som arbetar för etiska produktionen av produkter, bland andra kosmetika. Stämpeln visar att produktens ingredienser producerats på ett hållbart sätt – både för miljön men framför allt för den som odlar/producerar ingrediensen.

Made in Sweden

Att ett märke eller en produkt producerats i Sverige är också bra. Desto mindre en vara behövt transporteras världen över, desto bättre för miljön.

LÄS MER: 7 miljövänliga minirevolutioner i badrummet - för en hållbar skönhetsrutin

LÄS MER: Vegansk skönhet – allt du borde veta och bästa produkterna