Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Tvättråd och guide till att tvätta kashmir, siden, silke och merinoull.Tvättråd och guide till att tvätta kashmir, siden, silke och merinoull.Tvättråd och guide till att tvätta kashmir, siden, silke och merinoull.
Tvättråd och guide till att tvätta kashmir, siden, silke och merinoull. Foto: Jason Lloyd-Evans

Guide: så tar du hand om ömtåliga plagg i kashmir, merinoull och siden

Vissa plagg kräver mer kärlek än andra. Favorittröjan i kashmir, pyjamasskjortan i siden och koftan i merinoull kräver alla koncentration när det är dags för tvätt. Så här gör du för att ta hand om plaggen på rätt sätt – och få dem att hålla sig fina länge.

Så tar du hand om din kashmirtröja

Det bästa är att försöka att undvika att tvätta plagget för ofta eftersom det är ett känsligt material. Lufta plagget så gott det går. När det behövs tvättas går det att tvätta i maskin och för hand, se instruktioner nedan. Får du fläckar som inte går bort när du tvättar är kemtvätt helt klart det bästa alternativet. Kom ihåg att aldrig hänga kashmirplagg utan låta dem ligga vikta i garderoben, så att de inte tappar passformen. Kashmir noppar lätt i början då de korta ullfibrerna letar sig upp till ytan. Noppa tröjan med hjälp av en ullkam eller en noppborttagare, så håller den sig fräsch.

Ta hand om kashmir med hjälp av en noppkam, en noppborttagare och ett skonsamt fintvättmedel.Ta hand om kashmir med hjälp av en noppkam, en noppborttagare och ett skonsamt fintvättmedel.Ta hand om kashmir med hjälp av en noppkam, en noppborttagare och ett skonsamt fintvättmedel.
Ta hand om kashmir med hjälp av en noppkam, en noppborttagare och ett skonsamt fintvättmedel.

1. Noppkam från Soft Goat håller nopporna borta. Läs mer och köp här. 

2. Noppborttagare från Steamery i snygg design. Läs mer och köp här. 

3. Tvättmedel från Washologi för fintvätt som kashmir, siden och spets. Läs mer och köp här.   

LÄS MER: Investera i en kashmirtröja! Prisvärda köp – från budget till lyx

Tvätta kashmirtröja i maskin

Använd ullprogrammet med kort tvätt utan centrifugering och aldrig i en temperatur högre än 30 grader. Tvätta helst i en tvättpåse och med ett tvättmedel utan alkalier. Det finns även speciella ulltvättmedel. Undvik sköljmedel när du tvättar kashmir.

Var försiktig när du tvättar kashmir/cashmere, och använd skonsamt tvättmedel.Var försiktig när du tvättar kashmir/cashmere, och använd skonsamt tvättmedel.Var försiktig när du tvättar kashmir/cashmere, och använd skonsamt tvättmedel.
Var försiktig när du tvättar kashmir/cashmere, och använd skonsamt tvättmedel.

Handtvätta kashmirtröja

Använd ljummet vatten och ett flytande tvättmedel utan alkalier eller ett ulltvättmedel. Vrid inte ur vattnet utan pressa försiktigt ur så mycket av vattnet som är möjligt. Lägg tröjan platt på en handduk i stället för att hängtorka eftersom plagget då tappar formen.

Vilka är dina bästa knep för att få kashmir att hålla sig fin?

Marianne Randolph, grundare på Randolph Stockholm:
”Maskintvätt, ullprogram eller fintvätt 30 grader, är enligt min erfarenhet bäst för kashmir. Tvättmedlet sköljs ur bättre än vid handtvätt och det sliter också mindre på plaggen. Centrifugera lätt och lägg plagget på en handduk, forma det och låt det plantorka. Man kan även ånga det lätt när det är torrt.”

Stephanie af Klercker, grundare på Soft Goat
”Jag rekommenderar att tröjan förvaras i en påse när den ligger i garderoben, då kommer eventuella djur inte åt den. Eventuella noppor tas varsamt bort med en speciell kashmirkam. Försök att inte tvätta tröjan allt för ofta utan satsa på att vädra plaggen istället, när du väl tvättar det är det bäst att använda ett speciellt ulltvättmedel.

LÄS MER: Så tar du bort noppor utan noppborttagningsmaskin

Vilka kashmirrelaterade ögonblick i modehistorien värnar du om? 

Marianne Randolph ”De klassiska Hollywoodfilmerna med de stora modeikonerna, Katherine Hepburn, Grace Kelly, Audrey Hepburn …”

Stephanie af Klercker ”Att Olivia Palermo gifte sig i en vit tunnstickad kashmirtröja visar på att kashmir går att använda till allt, hon var snyggare än någonsin!”

Så tvättar du merinoull

Merinoull är ett material som lätt kan krympa och tappa formen vid för hög temperatur. Kontrollera tvättsymbolerna för att se om plagget går att tvätta i maskin, antingen i 30 grader eller i kallt vatten. Se instruktioner nedan. Om du får en fläck, behandla fläcken direkt, då hinner den inte sätta sig i tyget. Om det är en svårbehandlad fläck och du är försiktig om plagget är det säkrast att lämna in plagget på kemtvätt.

Tvätta merinoull i tvättmaskin

Om du har, använd en tvättpåse i nylon som skyddar plagget från tvättrumman. Använd ett milt tvättmedel för ylle, gärna flytande. Välj ylleprogrammet eller handtvättsprogrammet, om det inte finns är det bäst att tvätta för hand.

Så tvättar du merinoull för hand och i tvättmaskin.Så tvättar du merinoull för hand och i tvättmaskin.Så tvättar du merinoull för hand och i tvättmaskin.
Så tvättar du merinoull för hand och i tvättmaskin.

LÄS MER: Därför får du små hål i dina tröjor – mysteriet är löst!

Tvätta merinoull för hand

Torka ylleplagget genom att rulla in det i en torr och ren handduk. Efter att handduken absorberat vattnet kan du lägga plagget på ytterligare en ren och torr handduk och plantorka. Häng aldrig upp ett ylleplagg eftersom det kan töjas ut.

Så tvättar du siden

Försök att häng ut och vädra sidenplagg så mycket som möjligt och undvik att tvätta. När plagget behövs tvättas går det bra att både handtvätta och tvätta i maskin. Se instruktioner nedan

Ta väl hand om dina plagg i siden och silke.Ta väl hand om dina plagg i siden och silke.Ta väl hand om dina plagg i siden och silke.
Ta väl hand om dina plagg i siden och silke. Foto: Julien Boudet/BFA/REX / REX / Shutterstock Editorial / Copyright (c) 2014

Så tvättar du siden i maskin

Kolla noga vad det står för tvättråd, de flesta sidenplagg går att maskintvätta och bäst är att använda ett enzymfritt flytande tvättmedel. Det går också att använda marseilletvål eller en speciell sidentvål. Använd gärna tvättpåse och blanda aldrig vitt siden med andra färger.

Så handtvättar du siden

Handtvätta i ljummet vatten med ett enzymfritt flytande tvättmedel och skölj sedan noga. Tvätta inte mer än fem minuter och undvik att tvätta i för kallt eller för varmt vatten. Det går att tillsätta lite vit vinäger i det sista sköljvattnet för att neutralisera materialet och samtidigt behålla tygets naturliga lyster. Torka plagget försiktigt genom att pressa ur vattnet och rulla in det i en torr och ren handduk. Undvik att vrida ur vattnet. Häng sedan upp plagget eller plantorka. Sidenplagg ska inte torkas i direkt solljus eftersom det kan bleka plagget.