Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Frukterna (!) som utmanar modeindustrin – här är framtidens veganska läder

Att vi kommer bära skinnplagg i framtiden som är gjorda av frukter är inte alls omöjligt. Här är projekten som utmanar djurskinn och syntetskinn gjort av plast.

Vad har äpplen och vindruvor gemensamt? (Förutom att de är söta och goda, alltså).

Svar: läder!

Dessa frukter och bär är nämligen några av växtrikets senaste utmanare till traditionellt djurläder och till syntetläder gjort av plast.

Bio2Materials är en polsk aktör som tar vara på upp till 500 ton (!) avfall äpplen dagligen som annars hade blivit till avfall. Resultatet är ett sorts äppel-läder som bildas genom att man, via oljepressning, separerar skalet från fruktköttet.

Läder är ett av våra populäraste material, som används till såväl skor som jackor, byxor och väskor.Läder är ett av våra populäraste material, som används till såväl skor som jackor, byxor och väskor.Läder är ett av våra populäraste material, som används till såväl skor som jackor, byxor och väskor.
Läder är ett av våra populäraste material, som används till såväl skor som jackor, byxor och väskor.

Vegea och Le Qara är två andra aktörer som tar vara på frukter och bärs mångsidighet. Le Qara odlar mikroorganismer från peruanska frukter och blommor i ett biotekniskt labb, med ett fullt nedbrytbart läder som resultat. Eftersom mikroorganismerna är levande går det att åstadkomma vilken textur, tjockhet och färg man än vill ha på lädret.

Italienska Vegea skapar i sin tur vegetabiliskt läder med hjälp av överblivna fibrer och oljor från vinproduktion. Produktionen kräver inga farliga kemikalier och skapar till och med vatten som en biprodukt. Coolt, va?

LÄS MER OM MILJÖVÄNLIGT MODE:

House of Dagmars nya satsning ska göra det enklare för dig att välja miljösmart mode

Redaktionens bästa modeknep: Så ger vi våra kläder nytt liv

#30Wears – utmaningen som vill få oss bära våra plagg mer än 10 gånger

(M)anasi7 – ekologiska skönhetsmärket att ha koll på